Isokarin majakkaa kunnostetaan tulevana kesänä

0
Väylävirasto hakee urakoitsijaa Isokarin majakan ulkopinnan kunnostamiseen. Työt on tarkoitus tehdä tulevana kesänä.

Isokarin majakkaa kunnostetaan ensi kesänä sekä sisä- että ulkopuolelta. Majakasta kunnostetaan esimerkiksi julkisivua, lyhtykojua, ikkunoita, sisätasannetta ja vesikattoa. Urakkaan kuuluu myös päivystyshuoneen pinnat sekä ukkosenjohdattimet.

– Urakkakilpailu on parhaillaan käynnissä, joten en kommentoi, minkä verran Isokarin kunnostamiseen on varattu rahaa, Väyläviraston projektipäällikkö Olli Lehtinen toteaa.

Isokarin kunnostustyön kesto on arviolta kolme kuukautta, joten syksyllä työn pitäisi olla valmis.

– Majakka sijaitsee saaressa, joten kohteen saavutettavuus nostaa työn hintaa. Majakan pinnoituksen poispiikkaus on asbestipurkutyötä, joten kohde huputetaan töiden ajaksi kokonaan. Myös se näkyy urakan kustannuksissa, Lehtinen muotoilee.

Majakkaa ei suljeta kesän ajaksi kokonaan, joten jos koronatilanne sallii, niin matkailijat voivat tutustua myös tulevana kesänä majakkaan.

– Toki urakan työvaiheet vaikuttavat myös matkailijoiden sallimiseen. Mietimme majakan esittelyn sallimista aina työtilanteiden ja -vaiheiden mukaan. Työntekijöiden ja mahdollisten vierailijoiden turvallisuus on kuitenkin asia, josta ei tingitä, Lehtinen lisää.

Väylävirasto on kunnostanut ympäri rannikon olevia majakoita vähitellen. Jos esimerkiksi Isokaria ei kunnostettaisi nyt, se menisi entistä huonompaan kuntoon ja kunnostamiseen menisi entistä enemmän rahaa.

– Eiköhän nyt ole korkea aika tehdä Isokarillekin jo jotakin. Vaikka majakka on vanha, niin se on yhä toimiva merenkulun turvalaite. Isokarin kunnostuksen suunnittelussa on tehty jatkuvaa yhteistyötä saaren yrittäjän Kari Laaksosen kanssa, Lehtinen lisää.

Isokarin majakkaa koskevat urakkatarjoukset on jätettävä 12. toukokuuta mennessä. Tarjouskilpailun perusteena on halvin hinta.