Katupölyjen puhdistus aloitetaan tänään

0
Kulunut talvi oli niin leuto kaupungissa, ettei katuja tarvinnut hiekoittaa kuin 4-5 kertaa. Se helpottaa nyt edessä olevaa pesu-urakkaa.

Kaupungin keskusta-alueen katupölyjen puhdistus käynnistyy tänään tiistaina. Työn alle otetaan heti sekä autotiet että kevyen liikenteen väylät. Ajankohta on useita viikkoja aikaisemmin kuin yleensä.

– Tänä vuonna yksi urakoitsija hoitaa kaikkien katualueiden putsauksen. Yritys on valittu kilpailutuksella halvimmaksi ja se on aiemmin putsannut katuja muun muassa Liedossa, Lohjalla ja Helsingissä. Heillä on paljon kalustoa ja isompia koneita, joten turhaa hiekkakuormien edestakaista ajoa tulee aiempaa vähemmän, Uudenkaupungin teknisten palveluiden työpäällikkö Mikko Jalonen kertoo.

Yleensä Uudenkaupungin katujen putsausurakat on sovittu niin, että töiden on oltava valmiit 5. toukokuuta mennessä. Tänä vuonna urakka aloitetaan useita viikkoja tavallista aikaisemmin.

– Urakan piti käynnistyä jo viime viikolla, mutta viime maanantaina tullut lumi vielä sotki suunnitelmia. Esimerkiksi viime vuonna lunta oli niin paljon, että viherkaistojen sulaminen kesti toukokuulle saakka. Tänä vuonna katujen puhdistustyö valmistunee parissa viikossa, Jalonen lisää.

Viime talvi oli niin leuto, ettei katuja tarvinnut hiekoittaa kuin 4–5 kertaa. Tämä helpottaa myös katupölyn puhdistustyötä.

– Vaikka isoa irtohiekkaa ei kaduilla pahemmin olekaan, niin nastarenkaat ovat hioneet hiekan entistä hienojakoisemmaksi, joten puhdistus voi olla tavallista työläämpää, Jalonen kuvailee.

Kaupungin keskustan kiinteistöjen pihojen harjausta on tehty jo parin viime viikon aikana, mutta alueet odottavat yhä pesua, jonka voi tehdä vasta, kun yöpakkaset ovat varmasti ohi. Pesunkin aika on lähiviikkoina.

– Jos näkee puhdistuskoneen tulevan, niin kannattaa hetkeksi välttää kadunvarsipysäköintiä, vaikkei nykylaitteista kiviä pitäisikään lentääkään. Jos auto on kuitenkin pysäköity jo ennen puhdistuskoneen saapumista, niin putsaamme kyseisen paikan vaikka omana työnämme jälkikäteen, Jalonen lisää.

Fakta
Katupöly

Autojen renkaat nostavat ilmaan pölyä, joka koostuu muun muassa tienpinnan ja hiekoitushiekan mineraaleista, ajoneuvojen osista irtoavista metalleista, auton pyörien hiukkasista sekä maaperän bakteeripitoisista pienhiukkasista.

Kevätkaudella katupölyn seassa on myös siitepölyä.

Yleensä kausi kestää 4–6 viikkoa ja helpottaa lämpötilan noustessa öisinkin plussan puolelle, jolloin kadut päästään pesemään pölystä puhtaiksi.

Hiukkasten koko vaihtelee karkeista ultrapieniin. Pienimmät hiukkaset ovat vaarallisimpia terveydelle, koska ne pääsevät tunkeutumaan syvälle hengitysteihin.

Katupölykausi on erityisen vaikea niille, joilla on hengitysteiden sairauksia, kuten siitepölyallergiaa tai astmaa, tai sydän- ja verisuonielimistön sairauksia.

Silmäoireisiin voi ostaa apteekista kosteuttavia ja huuhtelevia silmätippoja.

Nenää kannattaa huuhdella nenäkannulla ja kurkunpään oireita hoitaa pastilleja imeskelemällä.

Allergisten on syytä aloittaa antihistamiinin käyttö hyvissä ajoin ennen siitepölykautta.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL