Kaupunki ei palkkaa nuoria kesätöihin – yritysten kesätyöllistämistukea vahvistetaan

0

Koronaepidemian ja käynnissä olevien yt-neuvottelujen vuoksi Uudenkaupungin kaupunki ei tulevana kesänä työllistä nuoria omassa organisaatiossaan. Muutos koskee niitä nuoria, jotka ovat syntyneet 1.9.2002–31.12.2004 ja hakeneet kaupungilta kesätöitä.

Osa kaupungin toimipisteistä on kokonaan suljettu valtioneuvoston antaman poikkeuslainsäädännön mukaisesti epidemian leviämisen hillitsemiseksi ja riskiryhmään kuuluvien henkilöiden suojelemiksi.

– Koronaepidemian kestoa ei ole mahdollista arvioida, joten tässä tilanteessa kaupunki joutui valitettavasti tekemään päätöksen olla palkkaamatta nuoria kaupungin omaan organisaatioon kesällä 2020, kertoo työllisyysasiainsihteeri Anne Ruotsalainen .

Yrityksille, yleishyödyllisille yhdistyksille ja maatalousyrittäjille suunnattua tukea kesätyönuorten palkkaamiseen nostetaan ja nuoria kannustetaan hakemaan kesätyöpaikkaa suoraan yrityksistä.

Nuorten kesätyöllistämiseen tarkoitettua yritystukea ja sen ehtoja muokataan tulevan kesän osalta siten, että yritystuen määrä korotetaan 400 euroon (nyt 300 €), yritystuen hakuaikaa pidennetään poikkeuksellisesti 3.8.2020 asti ja tukeen oikeuttavan työjakson vähimmäiskesto lasketaan kahteen viikkoon.

Lisäksi tukea laskettaessa otetaan nyt huomioon maksettu bruttopalkka 400 euroon asti. Esim. jos kesätyöntekijälle maksettu bruttopalkka on 480 euroa, niin yrittäjälle maksetaan tukea 400 euroa vuonna 2020. Normaalisti tuen määrää laskettaessa otetaan huomioon 52 % maksetuista bruttopalkoista, joten yrittäjälle maksettava tuen määrä olisi ollut 249 euroa.

– Monilla yrityksillä on nyt pulaa sesonkityöntekijöistä ja toisaalta monet nuoret ovat jääneet vaille kesätyötä. Kesätyöllistämistuen avulla voimme paitsi edistää nuorten työllistymistä myös tukea paikallisia yrittäjiä. Yritykset, yleishyödylliset yhdistykset ja maatalousyrittäjät voivat tarvittaessa palkata nuoria joustavasti vielä esimerkiksi heinäkuussa, Anne Ruotsalainen kuvailee.

Yritystuen enimmäismäärän nosto ja muut joustot koskevat myös niitä yrittäjiä, jotka ovat jo aikaisemmin tehneet yritystukisopimuksen nuoren kanssa ja palauttaneet yritystukisopimuksen kaupungin kappaleen.