Kirjasto on kaupunkilaisten suosiossa

0

Uusikaupunkilaiset käyvät ahkerasti kirjastossa. Viime vuonna käyntikertojen määrä kirjastossa kasvoi peräti 14 000 käynnillä. Kaikkiaan käyntejä kertyi huikea 135 129 kappaletta. Kaupunkilaiset eivät vain lainaa kirjoja tai muuta aineistoa, vaan kirjastossa käydään lukemassa lehtiä, osallistutaan eri tapahtumiin ja käydään tutustumassa näyttelyihin. Kirjastosta on tullut olohuone osalle uusikaupunkilaisista.

Uudenkaupungin kirjastosta tehtiin viime vuonna lainauksia yli 186 500. Lainaajia kaupungissa on 5 223.

Kävijöiden määrä koko maan kirjastoissa kasvoi vuosina 2015-2019 keskimäärin lähes yhdeksän prosenttia. Kirjastoissa käytiin koko maassa noin 53,7 miljoonaa kertaa. Omatoimiaika on maan kirjastoissa vuosina 2014-2019 lähes viisinkertaistunut. Myös Uudessakaupungissa omatoimiaika on lisääntynyt, kun Kalannin kirjasto toimii osittain omatoimikirjastona. Omatoimiaikana kirjastotila, asiakastietokoneet ja kirjaston kokoelmat ovat asiakkaan käytössä, vaikka henkilökunta ei ole paikalla.

Osa uusikaupunkilaisista on löytänyt netistä Vaski-verkkokirjaston, joka on avoinna ympäri vuorokauden. E-kirjojen hankinta on kasvanut koko maassa viidessä vuodessa 144 prosenttia ja niiden lainaus 336 prosenttia. Uudenkaupungin E-kirjakokoelma on 256:n kokoinen ja niistä lainattiin 3 697 kertaa. Uusia E-hankintoja tehtiin viime vuonna satakunta ja verkkokäyntejä kirjastossa oli yli 90 000.