Korona vei asiakkaat ja kassavirran kaupoista – kivijalkaliikkeet lyhentävät aukioloaikojaan

0
U:gin Lemmikkipuodin yrittäjä Kirsi Saarnio on jo supistanut kauppansa aukioloaikoja ja lomauttanut ainoan työntekijänsä.

U:gin Lemmikkipuodin yrittäjä Kirsi Saarnio huomasi omassa liiketoiminnassaan koronan vaikutukset jo vajaassa viikossa. Lemmikkipuodin myynnistä katosi kaksi kolmasosaa. Nopean taloudellisen muutoksen takia Saarnio päätyikin lomauttamaan työntekijänsä huhtikuuksi ja supistamaan liikkeensä aukioloaikoja.

– Keskiviikot ovat muutenkin hiljaisimpia kauppapäiviä ja nyt käytän sen päivän ja muilta päiviltä kaupan lyhennetyistä aukioloajoista säästetyn ajan asiakkaiden tuotetilausten kuljettamiseen. Asiakkainani on monta lemmikin omistajaa, jotka ovat ikäihmisiä tai kotikaranteenissa, Saarnio kuvailee.

Puodissa tehdään lemmikkien trimmauksia sovitusti, mutta tavallisesti asiakkaat saavat jäädä myymälän tiloihin odottelemaan, että trimmaus valmistuu. Nyt ylimääräistä oleilua ei sallita. Tiloja on myös kevään ajan remontoitu ja työ on viimeisiä hyllyjä vaille valmis.

– Tuli remonttikin tehtyä huonoimpaan mahdolliseen aikaan. En kuitenkaan aio hakea valtion takaamia lainoja, enkä ole valtion mahdollisten tukien piirissä oleva yksinyrittäjä. Olen siis väliinputoaja valtion tukijärjestelmissä. Yrityksen ylläpitoon en aio hakea lainaa, vaan lopetan toiminnan mieluummin, Saarnio huomauttaa.

Studio 25 -vaateliikkeitä Uudessakaupungissa ja Laitilassa pyörittävä Markku Suominen puolestaan kutsuu koronan vaatekaupoille aiheuttamaa tilannetta katastrofiksi. Yrityksen myynti on pudonnut 85–90 prosenttia. Suomisen liikkeisiin tulee tällä hetkellä tavaraa sisään laskujen kera, mutta asiakkaita ei käy, joten tuotteet eivät käy kaupaksi.

– Kuulumme puolisoni Annen kanssa koronan riskiryhmiin, joten maksamme kauppojen aukipidosta ulkopuoliselle henkilökunnalle, Suominen kuvailee.

Studio 25 -liikkeiden aukioloaikoja supistettiin ensin viiteen tuntiin päivässä, mutta nyt liikkeet ovat auki enää perjantaisin ja lauantaisin.

– On päiviä, jolloin palkkakulut ovat suuremmat kuin myynti. Teemme tätä enää palvelumielessä, koska tulosta ei synny, Suominen toteaa.

Yli 40 vuotta yrittäjänä ollut Suominen on turvautunut ensimmäisen kerran Ukipoliksen yritysneuvontapalveluihin. Hän on saanut Ukipoliksen asiantuntijoiden avulla uusia näkökantoja tilanteeseen sekä vastauksia moniin kysymyksiin.

– Finnveran tai Business Finlandin yrityksille tarjoamat rahoitukset edellyttävät, että toimintaa kehitettäisiin johonkin suuntaan. En ole kovin innokas enää 66-vuotiaana kehittämään yritystäni, mutta olen innokas pitämään sitä ajan hengessä ja nauttimaan työstäni. Tosin korona-aikana tämä ei ole enää nautintoa, Suominen lisää.

Yrittäjien puheenjohtaja: Tärkeintä on nopea reagointi

Uudenkaupungin yrittäjien puheenjohtaja Erkka Jäsperlä uskoo, että paras apu yrittäjien ahdinkoon olisi tällä hetkellä esimerkiksi arvonlisäveron sosiaaliturvamaksujen ja työeläkemaksujen helpotukset.

– Maksujen anteeksianto muutaman kuukauden ajalta olisi nopein, helpoin ja oikeudenmukaisin tapa yrittäjien auttamiseksi haastavassa tilanteessa. Vaikka Finnvera on tarjonnut apua lainatakauksiin, ei lisälainojen ottaminen ole yrittäjän kannalta ongelmatonta, Jäsperlä lisää.

Esimerkiksi erikoisliikkeissä ja ravintola-alalla koronan vaikutukset näkyivät nopeasti ja dramaattisesti.

– Kun taas rakentamisen ja teollisuuden puolella vaikutukset tulevat hieman jäljessä, Jäsperlä toteaa.

Hän arvelee, että kunhan tilanne koronan jälkeen normalisoituu, niin yritysten tuloskunnon palautuminen tapahtuu samassa järjestyksessä.

– Joillain toimialoilla syntyy patoutunutta kysyntää ja kauppa voi lähteä kriisin jälkeen hyvinkin käyntiin, mutta joillain aloilla menetetty myynti ei enää korvaannu ja silloin yhteiskunnan apu on tärkeässä roolissa, Jäsperlä lisää.

Jäsperlä korostaa, että tilanne tarjoaa yrityksille myös tilaisuuden uuden kehittämiseen, joilla autetaan liiketoiminta kriisin jälkeen takaisin kasvu-uralle.

– Haasteissa on myös mahdollisuus kehittymiseen. Vaikka taloudelliset resurssit ovat tällaisina aikoina olemattomat, monet kehittämistoimenpiteet vaativat lopulta vain omaa työaikaa ja ideointia, Jäsperlä kannustaa.