Korona vei keikat, mutta toi aikaa luovuudelle

0
Kalle Klotzin ja Susanna Pihlajan keikka- ja harjoituskalenteri tyhjentyi koronaviruksen myötä. Pariskunta osallistuu lauantain etänä lähetettävään Ukilive-streamiin ja suunnittelee myös omia etäkeikkoja.

Pikaisella aikataululla Suomen normaalin arjen sulkenut koronavirus-epidemia iski ensimmäisten joukossa luovien alojen tekijöihin, kuten muusikoihin ja esiintyviin taiteilijoihin. Kokoontumisten kieltäminen peruutti sovitut keikat, sulki teatterit ja siirsi tapahtumia. Monen esiintyjän kalenteri pyyhkiytyi tyhjäksi vain vuorokaudessa.

Keikkakalenterinsa joutuivat tyhjentämään myös uusikaupunkilaismuusikot Susanna Pihlaja ja Kalle Klotz .

– Huhtikuun osalta kaikki keikat on peruttu, toukokuussa vielä jokunen on, mutta suurella todennäköisyydellä nekin tullaan perumaan. Ja kyllä koko kesä näyttää tässä vaiheessa vielä hyvin epämääräiseltä, Klotz harmittelee.

Myös kesäksi Sieravuoren kesäteatteriin valmisteltavan Katri Helenan sekä syksyllä ensi-iltansa Uudenkaupungin teatterissa saavan Mannapuuroa ja mansikkaa -musikaalin harjoitukset ovat jäissä. Pihlaja ja Klotz ovat mukana molemmissa produktioissa.

– Vielä reilu viikko sitten oli hyvin rajatulla porukalla Katri Helenan tanssiharjoitukset, mutta tulevasta ei nyt vielä tiedä, Pihlaja kertoo.

Parin arkiseen pakerrukseen kotiseinien sisäpuolella pysyminen ei ole suurta muutosta tuonut, sillä he työskentelevät normaalioloissakin kotona. Pihlaja maalaa ja Klotz sovittaa parhaillaan syksyn musikaalin kappaleita.

– Ollaan tavallisestikin niin paljon yhdessä, ettei toisen naama vielä ole alkanut ärsyttää. Tärkeää on tietysti saada olla välillä myös itsekseen, Pihlaja tuumii.

Omaa työrauhaa on järjestynyt molemmille, kun Klotz on pystynyt hyödyntämään suljettua Crusellia taustanauhojen äänittämiseen.

Poikkeuksellinen tilanne on esiintyville taiteilijoille monella tavoin haastava, mutta tavanomaisen arjen hiljeneminen on toisaalta antanut myös uudenlaista tilaa luovuudelle.

– Minulle tällä on vähän myös käänteinen vaikutus, koska toisaalta on ihanaa, kun kaikki perutaan ja saa jäädä kotiin nysväämään. Maalausideoitakin olisi vaikka kuinka, mutta keskityn nyt ensin tekemään nuo rästissä odottavat tilaustyöt, Pihlaja sanoo.

Myös nukketeatteritaiteilija Kerttu Aaltonen aikoo käyttää vapautunutta aikaa uuden luomiseen. Tulevien kuukausien keikkakalenteri ammottaa tyhjyyttään, mutta peruuntuneista esityksestä syntyneen harmin keskelle toiveikkuutta toi viime viikolla varmistunut Uudenkaupungin kirjaston hanke, jossa Piironginlaatikko on mukana.

– Fiilikset on hyvin ristiriitaiset, kuten monella muullakin luovan työn tekijällä. Ensin kalenteri tyhjeni käytännössä kokonaan ja seuraavassa hetkessä varmistui rahoitus, jonka avulla pystyn jatkamaan työskentelyä ja vieläpä keskittyä luomaan kokonaan uutta esitystä, Aaltonen huokaa helpottuneena.

Lukemisen supervoimaa -hankkeen puitteissa Aaltonen valmistaa nukketeatteriesityksen, jota esitetään alkuopetuksessa oleville lapsille, kun tilanne on jälleen normalisoitunut. Paikallisessa yhteistyössä valmistuvaan esitykseen musiikin säveltää Rauno Melos ja mukana on myös Tuula Amberla .

– Tuntuu siltä kuin olisin saanut tämän kaiken kurjuuden keskelle lottovoiton. Nyt minulla on jotain, mitä tehdä tämän koronan aikana. Freelancerina sitä on usein kovin yksin näiden tilanteiden kanssa, joten en voisi olla kiitollisempi kirjastolle ja Tiina Viikille tästä mahdollisuudesta, Aaltonen sanoo.

Monenlaista luovaa työtä on mahdollista tehdä kotonakin, mutta kaipaako esiintyvä taiteilija yleisöä? Kyllä ja ei, vastaavat Susanna Pihlaja ja Kalle Klotz.

– Yleisön edessä soittaminen tuo mukavaa adrenaalinipiikkiä elämään. Nyt sitä ei oikein saa, paitsi jos pääsee kunnolla flowhun maalaamisen kanssa. Mutta tietynlaisia kiksejä kyllä kaipaan, Pihlaja miettii.

– Tietysti yksi iso elementti puuttuu, kun yleisölle ei pääse esiintymään, mutta niin kauan kuin on musaa, mitä tehdä, pärjään kyllä, mainitsee puolestaan Klotz.

Virtuaaliselle yleisölle pariskunta pääsee esiintymään useiden muiden paikallisten muusikoiden kanssa tulevana lauantaina. Kaupungin kulttuuripalveluiden järjestämä Ukilive-stream -etäkonsertti näytetään suorana kaupungin Youtube-kanavalla 4.4. klo 18. Esiintymässä ovat Klotzin ja Pihlajan lisäksi mm. Sanna Arell , Kärkö ja Dinturist.

Päivi Sappinen