Uudessakaupungissa on tarjottu maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille jo vuodesta 2018 lähtien. Kaupungin nuorille tarjoama tuki on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi.
– Esimerkiksi vuosina 2018 ja 2019 maksuttoman ehkäisyn aloituskäyntejä alle 25-vuotiaille oli kumpanakin vuotena noin 100, Uudenkaupungin ennaltaehkäisevän terveydenhuollon esimies Taru Elo kertoo.
Vuodesta 2018 vuoteen 2019 käyntimäärät Uudenkaupungin terveyspalveluiden perhesuunnitteluneuvoloissa kasvoivat 25 prosenttia ja asiakasmäärä kasvoi 20 prosenttia.
Kaupunki tarjoaa nuorille ehkäisypillereiden ja kondomien lisäksi ehkäisyvaihtoehdoksi myös hormoni- ja kuparikierukoita, kapseleita, ehkäisyrengasta ja -laastaria.
– Suosituin nuorten hormonaalinen ehkäisyvalmiste on e-pilleri. Useimmiten nuori tulee vastaanotolle yksin, mutta välillä mukana on esimerkiksi äiti, seurustelukumppani tai ystävä. Maksuton ehkäisy on saanut hyvän vastaanoton, Uudenkaupungin äitiys- ja perhesuunnitteluneuvolan terveydenhoitaja Marjo Ahanen kertoo.
Tänä keväänä yläkoulujen oppilaille on kokeiltu ehkäisyvalistustuntia ja samalla heitä on tutustutettu perhesuunnitteluneuvonnan toimintaan. Tunnin ovat pitäneet koulutetut seksuaalineuvojat.
– Nämä ovat osoittautuneet onnistuneeksi kokeiluiksi ja nuorten kynnys yhteydenottoon on madaltunut. Arvioimme näiden tuntien jatkoa syksyksi uudestaan, Elo lisää.
Ehkäisyneuvonnan palveluita on jalkautettu nyt myös kouluihin ja kokeilupaikkana oli esimerkiksi Kalannin yhtenäiskoulu.
– Kalannissa terveydenhoitajalla on vuosien työkokemus ehkäisyneuvonnasta ja häneltä löytyi halua lähteä kokeilemaan uudenlaista toimintaympäristöä perhesuunnitteluneuvolan toiminnalle. Kalannista on saanut perhesuunnittelun palveluita ja maksutonta ehkäisyä. Kokeilu on kuitenkin tauolla koronatilanteen vuoksi, Elo toteaa.
Tänä keväänä kaupunki käynnistää sähköisen ajanvarauksen, jonka avulla nuori saa varattua verkosta itselleen ajan ehkäisyn aloitukseen tai ajan puhelimitse tapahtuvalle asioinnille.
– Tämän on tarkoitus helpottaa nuorten asiointia, Elo huomauttaa.
Ahanen ja Elo muistuttavat, että vallitsevan koronatilanteen vuoksi myös nuorten on hyvä muistaa pitää huolta omasta terveydestään ja siten myös ehkäisyasioistaan.
– Perhesuunnitteluneuvola toimii normaalisti Uudessakaupungissa, Vehmaalla ja Taivassalossa. Uudessakaupungissa neuvola on muuttanut terveyskeskuksen puolelle ja myös perhesuunnitteluneuvola on siellä. Käynti ja opasteet löytyvät pääovelta, he vinkkaavat.
Aborttien määrä valtakunnallisella tasolla
Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen ei ole juurikaan vaikuttanut Uudessakaupungissa tehtyjen aborttien määrään, vaan luvut ovat vuodesta toiseen pysyneet melko matalina.
– Nuorten aborttien määrä on alueella valtakunnallista keskitasoa. Uudessakaupungissa hakeudutaan raskaudenkeskeytysten vuoksi lääkärin vastaanotolle melko vähän. Esimerkiksi vuonna 2017 alle 25-vuotiaille tehtiin tuhannen nuoren otannalla 15,7 aborttia ja vuonna 2018 tehtiin 17,9, Uudenkaupungin äitiys- ja perhesuunnitteluneuvolan terveydenhoitaja Marjo Ahanen toteaa.