Miten käy kotimaisten mansikoiden?

0

Koronasta ja takatalvesta huolimatta kevät etenee ja maataloudessa alkaa vuoden kiireisin aika. Peltoja muokattiin viime viikolla Vakka-Suomen pelloillakin monin paikoin viljelykuntoon.

Tänä keväänä suurin huolen aihe maataloudessa eivät ole säät, vaan pula työvoimasta.

Kun rajat suljettiin, muualta tulleet kausityöntekijät ovat jääneet kotimaihinsa. Ongelma on, että maatalouden kausitöihin on jo vuosia ollut vaikea saada tekijöitä kotimaasta.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n kyselyn mukaan työvoiman saantia koskevilla päätöksillä on jo kova kiire ja osalle ne ovat jo myöhässä. Suurin tarve on heinäkuussa, jolloin lähes kaikki vastanneet tarvitsevat kausityövoimaa.

Moni yritys harkitsee kyselyn perusteella lopettamista pysyvästi.

Koronan myötä yhteiskunnassa on syntynyt nopealla aikataululla monenlaisia asioita, jotka ovat helpottaneet perheitä, yrittäjiä ja muita vaikeuksiin joutuneita. Nyt olisi suomalaisten aika ideoida ja toimia myös kotimaisen ruokatuotannon säilyttämiseksi.

Yt-neuvotteluja on nyt käynnissä monissa yrityksissä ja kesätöitä on peruttu – työvoimaa on jo vapautunut ja vapautuu lähialueilta tulevina kuukausina.

Onko tosiaankin niin, että maatiloilla tarjolla oleva työ ei kiinnosta muita kuin ulkomaalaisia? Onko täysin mahdoton ajatus saada pelloille koululaisia, opiskelijoita ja työtä vailla olevia edes nyt poikkeusolojen aikana?

Varhaisvihannesten ja marjojen viljely ovat tällä seudulla edelleen merkittävä elinkeino. Maatalous on tärkeää paitsi kylien elinvoiman ja paikallisen talouden myös elintarvikkeiden omavaraisuuden näkökulmasta.

Lähellä tuotetuille uusille perunoille, vihanneksille ja marjoille on kysyntää, ja niiden satoa odotetaan poikkeusoloissakin. Ruoka ja kokkailu ovat perheissä kriisin keskellä yksi niistä harvoista arkisista asioista, joita ei ole peruttu. Yhteiset ateriat luovat perheissä myös turvallisuuden tunnetta.