Pajunkissoja, myllyjä, yhteiskunnan tilaa ja yksi Matti– pääsiäismunien koristelussa vain mielikuvitus on rajana

0

Munien koristelu on yksi mukavista pääsiäisen perinteistä. Kauniita värikkäitä kuvioita munan pintaan syntyy esimerkiksi vesiväreillä tai tusseilla. Myös kasviväreillä värjääminen ja erilaiset haastavammat koristelutekniikat, kuten Ukrainasta lähtöisin oleva pisanka-tekniikka, ovat viime vuosina olleet trendikkäitä.

Pääsiäismunien koristelussa voikin päästää rohkeasti luovuuden valloilleen. Taiteilussa voi hyödyntää kotoa valmiiksi löytyviä materiaaleja tai kerätä lisää luonnosta.

Pyysimme neljää uusikaupunkilaista koristelemaan pääsiäismunan oman mielensä mukaan. Toinen toistaan upeampia luomuksia taiteilivat Aava Kunvik , Ville Laaksonen , Esa Kerkola sekä Aino ja Aapeli Savolainen .

Aava Kunvik

12-vuotiaan Aava Kunvikin pääsiäismunaan maalautui uusikaupunkilaisittain tuttu näkymä Myllymäeltä. Inspiraation vesiväreillä syntyneeseen teokseen hän sai kotinsa ikkunasta avautuvasta maisemasta.

– Yhteensä tämän tekemiseen meni aikaa pari päivää, kun annoin värien kuivua välillä. Halusin maalata myllyn, koska ne ovat niin hienoja, nuori taiteilija kertoo.

Ville Laaksonen

Kädettömät isät -yhtyeestä tuttu Ville Laaksonen halusi käyttää pääsiäismunansa koristeluun kotoa valmiiksi löytyviä tarvikkeita sekä luonnonmateriaaleja. Vaikka alkuperäinen visio muuttui muutamaan otteeseen matkan varrella, on valmis muna kuitenkin tekijänsä näköinen, tosin ei ehkä enää syömäkelpoinen.

– Pieniä muuttujia oli matkan varrella, kun tuolla remonttimaalin jämällä aloin munaa maalata ja sehän oli kallellaan joka kerta. Niitä pohjamaalauskertoja tuli sitten lopulta kolme ja munan suklaasisuskin alkoi jo vähän sulaa, joten oli sitten askarreltava sille vessapaperista tällainen jalusta. Pulleat pajunkissat kiinnitin koristeeksi kuumaliimalla, Laaksonen esittelee.

Esa Kerkola

Esa Kerkola koristeli pääsiäismunansa puuvärejä käyttämällä. Yrittäjyysneuvojana työskentelevä Kerkola halusi ilmentää taideteoksellaan yhteiskunnassa parhaillaan vallitsevaa tilaa.

– Tämä muna kuvastaa yhteiskuntaa tällä hetkellä. Nämä värikkäät viivat kuvaavat systeemin rakoilua, mutta toisaalta kananmuna on kauniin muotoinen ja kuvaa sitä, että me kestämme tämänkin, hän kertoo.

Aino ja Aapeli Savolainen

Seurakuntapastori Aino Savolainen sai koristeluun apua 6-vuotiaalta pojaltaan Aapelilta. Aapelin suunnittelema pääsiäismuna koristeltiin helmimassalla ja sen nimeksi tuli Matti.

– Matilla on päässään silinterihattu ja korvissa korvakorut. Matti on iloinen tyyppi, joka tykkää joulusta ja makkarasta, Aino Savolainen esittelee äidin ja pojan yhteistyönä syntynyttä pääsiäismunaa.

Päivi Sappinen