Pitkäperjantain kirkkokonserttia voi seurata kotona

0
Nicholas Söderlund, Aino Savolainen ja Kari Vuola välittävät pitkäperjantain sanomaa kotisohville, kun kirkkoon ei koronaviruksen vuoksi pääse.

Koronavirus pisti myös Uudenkaupungin seurakunnan suunnitelmat uusiksi. Uudessa kirkossa oli tarkoitus järjestää suurkonsertti pitkäperjantaina, mutta kokoontumismääräykset estivät konsertin järjestämisen.

Kanttori Kari Vuola oli jo varma, että tilaisuus peruuntuu kokonaan.

– Kun kuorossakin on jo 25 ihmistä, ei uskottu, että konserttia voidaan järjestää, Vuola sanoo.

Seurakunta on jo lähettänyt Facebookin kautta jumalanpalveluksia kotiin, kun kirkkoon ei tällä hetkellä ole asiaa. Seurakuntapastori Aino Savolaisen yllyttämänä Vuola alkoi pohtia voisiko myös pitkäperjantain konsertin lähettää ”striimattuna”.

Kun myös kirkkoherra Juhana Markkula innostui ideasta, alkoi Soi hiljaisuus – sanoja ja sävelmiä ristin juurella -tapahtuman suunnittelu. Viimeisen rohkaisun Vuola sai kotoa.

– Vaimoni Ulla sanoi, että tehkää vaan, Vuola naurahtaa.

Tilaisuudessa esiintyy urkuri Kari Vuolan ja pastori Aino Savolaisen lisäksi basso Nicholas Söderlund . Kolmikon lisäksi paikalla ovat vain tapahtuman järjestelyistä huolehtimassa Ari Stenman ja Lauri Hirvonen sekä turkulaisen Grassmarkin tekniikasta vastaavat henkilöt.

– Otin viikko sitten maanantaina yhteyden Grassmarkiin, jotka hoitavat paljon konsertteja ympäri Suomen, Vuola pohjustaa.

Nytkin Grassmark oli niin kysytty, että jos Vuola olisi soittanut tuntia myöhemmin, olisivat he ehtineet sopia jo muuta.

Tilaisuudessa raamatun tekstit ja musiikki vuorottelevat. Vaikka musiikki vaihtui alkuperäisestä suunnitelmasta, haluttiin seurakunnalle tärkeän päivän runko pitää kasassa.

– Pitkäperjantain sanoma kärsimyksineen on mukana. Ei haluttu kokonaan luopua, kun on tehty kova työ, Savolainen sanoo.

Nicholas Söderlund on ollut monenlaisessa mukana, mutta tällainen ilman läsnä olevaa yleisöä lähetettävä kirkkokonsertti on hänellekin uutta.

– Kari soitti minulle ja hän oli silloinkin vielä epäileväinen, että onko liian hullu idea. Sanoin, että ei ole ollenkaan hullu idea. Nyt pitääkin saada positiivista ajateltavaa ihmisille, turkulainen Söderlund kehuu.

Oopperasaleista ja kirkkokonserteista tunnetun Söderlundin kalenteri meni täysin uusiksi koronan vuoksi ja hän lähtikin innolla mukaan Uudenkaupungin seurakunnan tilaisuuteen. Hän ja Kari Vuola ovat esiintyneet yhdessä kymmeniä kertoja.

Söderlund rakensi konserttia pitkäperjantain sanoman ympärille. Musiikillinen anti koostuu eri aikakausien lauluista, mutta linja on kuitenkin selvä.

– Se on yhtenäinen kokonaisuus siitä huolimatta, että mennään keskiaikaisesta gregoriaanisesta laulusta negrospirituaaleihin ja ihan nykyaikaan asti, Söderlund kuvailee.

Negrospirituaalit ovat Yhdysvaltain mustan väestön rukouslauluja 1800-luvulta.

Konsertissa kuultava Juhani Haapasalon sävellys on pyynnöstä sovitettu uusiksi tätä konserttia varten, jotta se toimii laulajan ja urkurin voimalla.

Yleisö ei kirkkoon pääse, mutta seurakunnassa toivotaan, että mahdollisimman moni osallistuisi kotoa käsin.

Kun kirkko on muuten tyhjänä, voi Savolainen lukea tekstiä missä tahansa kirkon osassa. Vuola ja Söderlund kuitenkin pysyvät urkuparvella.

– Tapahtuma voisi kestää vaikka neljä tuntia, mutta tuntiin tähdätään, Vuola kertoo.

Soi hiljaisuus – sanoja ja säveliä ristin juurella -tapahtumaa voi seurata linkistä, joka löytyy seurakunnan kotisivuilta www.uudenkaupunginseurakunta.fi. Suora lähetys alkaa pitkäperjantaina 10.4. klo 19.

Tilaisuutta voi katsoa samasta osoitteesta myöhemmin, mikäli ei ehdi suoran lähetyksen pariin.