Poikkeusajan puhdetyöt

0

Terveisiä sinne koteihin! Joko on ikkunat pesty, kirjat aseteltu aakkosjärjestykseen, alusvaatteet viikattu ja vaatehuone konmaritettu?

Television katselu on tehnyt ainakin meillä komean paluun. Nyt voi ikuisesti jatkuvien Frendien lisäksi etääntyä ajassa jopa vieläkin kauemmas. Vahva suositus mm. Tankki täyteen -sarjalle, joka näemmä kummasti naurattaa nuorisoakin. Yle Areenan ehtymättömästä varastosta löytyy mm. Anne Sällylän jumppavideoita suoraan 80-luvulta.

Tarvitset säärystimet, leveän hymyn ja suhteellisen napakan ihonmyötäisen asun. Täysin toimiva aerobinen konsepti tähän hetkeen, jossa on pakko pysytellä lähes koko ajan neljän seinän sisäpuolella. Varo silti potkimasta kissaa suorituksen aikana.

Ulkoilua ei kannata jättää kokonaan pois päivärutiineista. Reippailu pitää mielen virkeänä, ja estää polkuja nurmettumasta. Mukaan kannattaa varata kiikarit. Niitä voi käyttää kevätlintujen tutkailuun tai lähestyvien henkilöiden ulkoisten oireiden tarkkailuun.

Liikkuessa tulee nopeasti nälkä. Omat keittokirjat on tässä vaiheessa kokattu tyhjiin ja on aika laventaa kulinaristista ajattelua. Kevyen salaattilounaan rinnalle löytyy tarjottimellinen järeämpää särvintä suoraan Yle Areenan kätköistä. Patakakkosen jaksoissa nyt jo edesmennyt, legendaarinen kokki Jaakko Kolmonen rypyttää karjalanpiirakoita ja valmistaa satakuntalaista häränhäntää. Voin vakuuttaa, että pöydän ääreen kutsuttu nuoriso vaikenee nopeasti ja aterimet nukahtavat niille sijoilleen.

Kädentaitoja kannattaa aktivoida koko poikkeustilanteen ajan. Halkojen hakkaaminen parantaa verenkiertoa ja tuottaa taloudellista hyötyä. Varo kuitenkin lyömästä ohi, koska tällöin aiheutat vain lisäkuormaa terveydenhuoltoon. Harjoittele muutama viikko lyömällä ensin kohdetta ilman terää. Valitse kohteeksi mielellään jotain elotonta. Virkkaamista voit harrastaa suhteellisen turvallisesti pienessäkin tilassa. Varo kuitenkin tökkimästä itseäsi tai lähimmäistäsi silmään. Ja kompastumasta siihen lankakasaan.

Joukkokokoontumisia on syytä välttää, mutta perheen piirissä voi kokeilla erilaisia leikkejä ja pelejä, esimerkiksi ”käydään kylässä” -leikkiä. Siinä yksi perheenjäsen soittaa ovikelloa ja muut arvuuttelevat kukahan siellä oikein mahtaa olla. Samaa konseptia voi luovasti soveltaa myös ”käydään kaupassa” -leikiksi, jossa jokainen on vuorotellen kassa ja muut käyvät ostamassa vessapaperia. ”Kuka pelkää Uudenmaan rajaa” -leikissä pyritään lähestymään vartijaa yllättävistä suunnista. Mikäli jää kiinni, joutuu karenssiin 14 vuorokauden ajaksi ja menettää kaikki pahan päivän varalle ostetut suklaalevyt.

Tästä poikkeustilasta pestään kädet toivottavasti viimeistään syksyllä. Siihen asti, pysytään kotinurkissa. Tsemppiä kotiin ja ennen kaikkea terveyttä!

Taina Pärkö-Luotonen

viestintäpäällikkö