Poliisi muistuttaa: pysykää kotona

0

Viikko sitten vietetty pääsiäinen osoitti, että kotoileminen ei ole kaikille turvallista yhdessäoloa. Perheväkivallan lisäksi poliisia työllistivät pahoinpitelyt ja nuorten keskinäiset kahinat.

Pinna kiristyy erityisesti kodeissa, joissa vanhemmilla on alkoholiongelmia.

Poliisi muistutti viime viikonlopun jälkeen julkaisemassaan tiedotteessa ihmisiä jäämään kotiin. Sääntöjen ja suositusten noudattaminen on helpommin sanottu kuin tehty, jos teini-ikäisten lasten perhe tasapainoilee monenlaisten muidenkin ongelmien kanssa.

Tapaamisten rajoituksia tulkitaan perheissä eri tavoin: toisissa tiukemmin, toisissa väljemmin. Yhteiset pelisäännöt vanhempien kesken olisivat nyt paikallaan samalla tavoin kuin kotiintuloaikojen suhteen normaaliaikoina.

Tänään on lauantai, mutta viikonlopun menot poikkeavat monilla tavanomaisesta. Kaipuu kavereiden tapaamiseen on kova ja seinät tuntuvat kotona kaatuvan päälle. Silti viranomaisten ohjeita pitää noudattaa.

Pääsiäisen pyhinä poliisi sai kutsun useampaankin kotiin, jossa suosituksia oli selkeästi rikottu. Nyt ei ole sopiva hetki järjestää kotibileitä olipa sitten aikuinen tai nuori.

Uudenkaupungin perhekeskuksen psykologi Laura Hällström muistuttaa, että välinpitämätön asenne kriisiä kohtaan voi vaarantaa ihmishenkiä.

Kaikki ovat nyt samassa tilanteessa ja kukaan ei voi ajatella, että säännöt eivät koske itseä. Nyt ei ole syytä myöskään esittää reippaampaa kuin on, vaan apua kannattaa hakea, jos siltä tuntuu. Sitä on saatavilla lähellä, ei tarvitse kuin soittaa (sivu 8).

Korona-arkeen kuuluu myös huoli omasta toimeentulosta. MLL:n paikallisyhdistyksen ja Varsinais-Suomen piirin ja Uudenkaupungin A-killan kiirastorstaina toteutettu ruokakassien jakelu tuli tarpeeseen.

Yhdistysten organisoima apu on tervetullutta, mutta jokainen voi myös itse miettiä, miten voisi auttaa kaveria vaikeiden aikojen yli.