Suuret kesätapahtumat peruutettiin

0
Karjurock on viime vuosina kasvanut tuhansia musiikin ystäviä kokoavaksi tapahtumaksi. Heinäkuun osalta festari on nyt siis peruttu.

Valtioneuvoston päätös kieltää kaikki yli 500 hengen tapahtumat heinäkuun loppuun asti, on South Festivals Oy:n toimitusjohtajan Robert Sainion mielestä oikea.

– Vaikka päätös on meille taloudellinen katastrofi, niin silti se on tässä tilanteessa ainoa mahdollinen ratkaisu. Etusijalla täytyy aina olla ihmisten terveys, painotti Sainio.

South Festivals järjestää suuria yleisötapahtumia, hoitaa isoja yritysjuhlia ja pyörittää ravintolatoimintaa. Uusikaupunkilaisille tunnetuin ja läheisin on Karjurock. Tämä Suomen ainoa maalaisrockfestivaali on järjestetty Lokalahden Nopperlassa vuodesta 2007 alkaen ja se houkuttelee nykyään tuhansia kävijöitä. Tänä vuonna tilanne on siis toinen. Heinäkuussa ei Lokalahdella rokata.

– Mietimme nyt mahdollisuuksia loppukesän tai alkusyksyn osalta ja tiedotamme heti kun olemme tehneet päätöksiä. Vakaa aikomus kuitenkin on jatkaa festariperinnettä taas ensi kesänä, totesi myös Karjurockin promoottorina toimiva Sainio.

Erityisen pahoillaan Sainio on yhtiön työntekijöiden puolesta. Festivaalien ja muiden isojen yleisö- ja yritystapahtumien järjestäminen vaatii runsaasti omaa henkilökuntaa sekä ulkopuolisia alihankkijoita.

– Esimerkiksi viime vuonna me maksoimme palkkoina ja palkkioina noin 1,3 miljoonaa euroa, joten suurten yleisötapahtumien perumisella on suuri merkitys monen ihmisen talouteen, muistutti Sainio.

Samalla hän ihmetteli sitä julkista loan heittoa, jota monet yrittäjät ovat saaneet niskaansa Business Finlandin maksamien avustusten myötä. Myös South Festivals Oy on yksi kehitysavustuksen saajista.

– Kehitysavustuksessa on hyvin tarkat ehdot. Summa on käytettävä lähes kokonaisuudessaan palkkoihin, palkkioihin ja vastaaviin hankintoihin, eikä rahoja saa käyttää esimerkiksi yrityksen omaisuuden kasvattamiseen.

Karjurockin lipunmyynti oli kevään aikana sujunut odotetusti.

– Pahoillani olen myös siitä, että odotettu Motörhead-konsertti jää nyt kokematta. Meillä oli käsissämme todella ainutlaatuinen tilaisuus, sillä yhtyeen kitaristi Phil Campbell oli hankkinut oikeudet käyttää yhtyeen nimeä ja esittää yhtyeen kappaleita. Tätä ei ole aiemmin tapahtunut yhtyeen perustajan Lemmy Kilmisterin yllättävän kuoleman jälkeen. Toki toivomme, että Campbell olisi mahdollista saada esiintymään Karjurockiin ensi vuonna, mutta sen aika näyttää, sanoi Sainio.

Hän epäili, että koronaepidemian vaikutukset näkyvät tapahtumakentällä vielä pitkään.

– On varmasti tapahtumia, jotka eivät tästä iskusta toivu.

Pienten tapahtumien kohtalo yhä avoin

Suurista paikallisista yleisötapahtumista Minifarmi siirrettiin jo toukokuusta heinäkuuhun ja nyt järjestäjät pohtivat muita mahdollisuuksia tapahtuman järjestämisen suhteen. Mutta suurten massatapahtumien ohella Vakka-Suomen suvi on täynnä pieniä tapahtumia; nappulakisoja, kyläjuhlia, kesäteattereita.

Valtioneuvosto on siis kieltänyt yli 500 hengen tapahtumien järjestämisen heinäkuun loppuun asti ja tällä hetkellä on voimassa kokoontumiskielto yli 10 hengen osalta. Höllennetäänkö kokoontumiskieltoa kesän osalta, selvinnee vapun jälkeen.

Lyhyt soittokierros tapahtumajärjestäjille osoitti, että monen pienen kesätapahtuman kohtalo on yhä avoin. Monet yhdistykset odottavat nyt selkeitä päätöksiä ja ohjeita päättäjien taholta.

Crusell-viikkoa ei järjestetä heinäkuussa nykymuodossaan

Katja Kaartinen

Tulevan kesän Crusell-viikkoa ei järjestetä totutussa muodossaan heinä–elokuun vaihteessa. Parhaillaan selvitetään sitä, voisiko esimerkiksi Crusell-viikon avajaislauantain konsertin 25. heinäkuuta järjestää siten, ettei se riskeeraisi hallituksen asettamia rajoituksia.

Konserttien internetin kautta tehtäviä striimauksiakin on jo mietitty.

– Tavoitteena olisi saada tapahtumaviikon aikana jokin konserteista ainakin tavalla tai toisella järjestettyä. Lisäksi aloitimme alustavan suunnittelun talvikonserteista tammi–helmikuulle, Crusell-viikon toiminnanjohtaja Petri Hatakka kertoo.

Tänä vuonna Crusell-viikkoa olisi vietetty Bernard Henrik Crusellin lisäksi myös Ludwig van Beethovenin hengessä. Crusell-viikolla olisi alkuperäisen suunnitelman mukaan esiintynyt myös esimerkiksi Anna Eriksson kolmella loppuunmyydyllä konsertilla sekä Club for five.

– Monet Crusell-viikon konserteista jäisivät osallistujamäärältään alle 500 ihmisen rajan, mutta tapahtumassa on huomioitava kaikkien osapuolten turvallisuus, joten tunnustamme tosiasiat, Hatakka toteaa.

Monen kaupunkilaisen tapahtumasuosikki Crusell-viikolla on Lyhtyjen yö. Hatakka selvittää, voisiko sitä siirtää heinäkuun lopulta parilla viikolla elokuun puolelle.

– Se on sekä kaupunkilaisille että meille tärkeä tilaisuus, mutta kerromme tästäkin asiasta myöhemmin lisää, mikäli kerrottavaa on, Hatakka sanoo.

Ensi vuonna Crusell-viikko täyttää 40 vuotta. Tämän vuoden ohjelmaa ei ole mahdollista siirtää ensi vuodelle, vaan sinne on jo suunniteltu eri teemaa ja uutta sisältöä.

– Vuonna 2021 on luvassa joka tapauksessa ainakin kansainvälinen klarinettikilpailu, Hatakka lupaa.

Crusell-viikko on kamppaillut jo useamman vuoden ajan talousvaikeuksien kanssa. Paikallisen tapahtuman onni on, että esimerkiksi valtio on alustavasti ilmoittanut, ettei tapahtumille maksettuja avustuksia tarvitse palauttaa.

– Toivomme myös kaupungilta myötämielisyyttä vaikeassa tilanteessa. Avustukset ovat kaikille festivaaleille ensiarvoisen tärkeitä, koska peruttavallekin tapahtumalle on jo syntynyt huomattavia kuluja. Tärkeintä on, että Crusell-viikkoa järjestävä taustayhteisö pysyy voimissaan. Näin selviämme kriisin yli ja viikko voi jatkua tulevina vuosina, Hatakka lisää.