UU taisteli Suomen mestariksi (US 11.4.1990)

0

Uudenkaupungin Urheilijat teki unelmasta totta. Se otteli eilen Suomen mestariksi raivokkaan taistelun jälkeen. Kotkan Työväen Palloilijat tuli eilen Pohitulliin hirveällä latauksella, niin kuin valmentaja Heikki Wala oli ennakoinutkin. Se kohtasi kuitenkin nälkäisen ja ahnaan loppuun asti taistelevan UU:n. KTP vei pelin jatkoajalle, mutta sen jälkeen se oli myyty Pohitullin noidankattilan ikimuistettavassa mylläkässä.

Puoliajalla UU johti peliä 59–49-numeroin. Peliajan umpeutuessa numerot olivat tasan 93–93 ja viiden minuutin jatkoajan jälkeen UU oli Suomen mestari 108–102-pistein!

Pohitullin katsomo pauhasi vielä senkin jälkeen äänekkäästi kauan ja fiksuutensa se osoitti hurraamalla myös KTP:lle mitaleita jaettaessa.

UU aloitti pelin hermostuneesti ja KTP pääsi kahdeksan pisteen karkumatkalle. Baskerville Holmesin ja Jerry Leen johdolla sai juonesta kiinni ja UU pääsi hallitsemaan ottelua.

Toisella jaksolla UU tuli rajulla latauksella ja vajaassa kahdessa minuutissa se ampaisi 17 pisteen johtoon tilanteessa 66–49!

– En ottanut vielä siinä vaiheessa aikalisää. Sanoin pelaajille, että UU:n hurmiomainen peli ei voi jatkua ikuisesti. Pelasimme omalla rauhallisella rytmillä. UU:n peli alkoi kompastella ja me tulimme kantaan kiinni. Jatkoajalla virheet rasittivat kuitenkin liikaa, kommentoi loppupeliä KTP:n luotsi Kari Liimo.

Jännittävä loppu

Varsinaisen peliajan lopusta tuli jännittävä. Kolme minuuttia ennen loppua KTP siirtyi 89–90 johtoon ja 1.15 minuuttia ennen päätössummeria KTP johti 89–91 ja vielä 39 sekuntia ennen pelin päättymistä se oli 91–93 johdossa. Näytti taas kerran siltä, että KTP ottaa lopussa niukan voiton.

– Ei KTP voi aina voittaa meitä pisteellä, totesi pelin jälkeen hyvin otellut Harri Lehtonen.

Hän oli oikeassa. Priimapelaaja Batman Holmes tasoitti pelin 22 sekuntia ennen loppua ja kun Donald Pettiesin ja Jyrki Vekkilän heitot menivät ohi mentiin jatkoajalle.

Walan uni

Jatkoajalle siis mentiin yleisön raivokkaassa kannustuksessa. UU:n kannalta tilanne oli paha, sillä Jari Raitanen oli suihkun puolella.

– Näin viime yönä unta, että tänään pelataan jatkoajalla. Sinne lähdimme luottavaisina. KTP:n kantti ei kestänyt enää jatkoajalla. Me emme menettäneet uskoa missään vaiheessa.

Jatkoaika alkoi Jerry Leen korilla ja onnistuneella vapaaheitolla sekä Jarkko Tuomalan suihkuun lähdöllä. Seuraavassa tilanteessa 3.33 minuuttia ennen loppua Batman Holmes teki saman tempun ja Larry Pounds käveli suihkuun. Sen jälkeen Holmes teki jälleen korin ja UU johti yleisön raivotessa 101–93-pistein, mutta peli ei ollut vieläkään ratkennut, sillä Donald Petties latasi 2.29 minuuttia ennen loppua kolmosen koriin ja hetkeä myöhemmin loistavan pelin pelannut Holmes lensi suihkuun ja peli oli 101–99!

Minuutti ja 26 sekuntia ennen jatkoajan päättymistä Jerry Lee toimitti Pertti Marttilan suihkun puolelle ja samalla UU siirtyi 104–99-johtolukemiin. 21 sekuntia ennen loppusummeria KTP tuli vielä kahden pisteen päähän ja pallo oli KTP:llä. Pettiesin ja Jyrki Vekkilän kolmoset menivät kuitenkin ohi ja Petteri Niemisen taisteltua levypallon pääsi UU hyökkäämään.

Saaristo ratkaisi

Pelin lopullinen ratkaisu tuli 3 sekuntia ennen pelin loppua! Mika Kuusisto sai tahallisen virheen ja Erkki Saaristo rankaisi kahdella onnistuneella vapaaheitolla. Summerin soidessa Jerry Lee iski viimeisen korin vielä niitiksi KTP:n arkkuun.

– KTP teki mahtavan matsin. Se nousi ja nousi! Meidän 17 pisteen johtokaan ei lannistanut sitä eikä jatkoajan varmalta tuntunut 7 pisteen etumatka lannistanut kotkalaisia. En ole nähnyt Suomessa niin kovaa jenkkiä kuin Donald Petties on ellei oteta lukuun Batman Holmesia. Yleisölle kuuluu kunnia voitosta. Se loi mahtavan fiiliksen ja loi tapahtumaan ennen näkemättömän tunnelman, iloitsi pelin jälkeen Erkki Saaristo.

Saarinen kommentoi

Peliä oli seuraamassa myös maajoukkueen päävalmentaja Eero Saarinen ja hän lausui pelin lopputunnelmissa: ”Erinomainen finaali. Peli kulminoitui UU:n karkumatkoihin ja KTP:n kirivaiheisiin. Alussa molemmat unohtivat joukkuepelin. Ottelu ratkesi jatkoajanUU:nkolmeen ensimmäiseen koriin. Kotijoukkue pystyi tekemään vaikeista paikoista todella upeita koreja ja peli oli selvä. Kertakaikkiaan mahtava finaali!”

– Panimme kaiken peliin, mutta se ei riittänyt. Meillä oli varmasti yhtä suuri nälkä mestariksi kuinUU:llakin. Pysyn linjassani enkä arvostele tuomareita. Onnittelut UU:lle! Heille suon voiton, jos se täytyy antaa jollekin muulle, totesi tyynesti pelin jälkeen Kari Liimo.

Pitkän työn tulos

Heikki Walaa saatiin odotella kauan lehdistötilaisuuteen. Joukkue suihkutti miehen oikein kunnolla heti mitalitilaisuuden jälkeen.

– Tämä tulos ei ole mikäänhokkuspokkus-temppu. Tähän on päästy pitkän, määrätietoisen ja systemaattisen työn avulla. Viisi vuotta olen ollut tässä hommassa. Silloin kun alettiin tämä intensiivinen työ, olivat mukana Lee, Saaristo, Lehtonen, Nurmi, Hyytinen ja Heinonen. Muutama kaveri on ympärillä vaihtunut. Nämä miehet ovat kokeneet tämän rulianssin. Fyysinen puoli kehitettiin ensin huippuun ja sitten muut osa-alueet.

Viime kauden syksyllä minä arvelin ensimmäisen kerran meillä olevan mahdollisuuksia mestariksi. Joukkue ei kuitenkaan hitsautunut heti yhteen ja muutamat loukkaantumiset veivät mahdollisuudet. Tänään ratkennut mestaruus pohjustettiin toukokuussa alkaneella harjoittelulla. Hyvin ratkaisevaa oli myös elokuussa USA:ssa vietetty aika. Pelasimme siellä 10 kovaa peliä, joissa tuli kunnolla turpiin. Olimme kuitenkin niin hyviä, että kutsu on tullut ensi kesäksikin.

Syksyn kovat eurocup-ottelut toivat myös kovuutta lisää. Uskoin runkosarjan voittoon, mutta loukkaantumiset estivät sen. Kolmannelta sijalta lähdimme vakaassa uskossa mestaruuden tavoitteluun.

Koko potti rakennettiin kauden aikana. Lisäksi olen tehnyt koko kauden ajan yhteistyötä psykologin kanssa. Viikoittain olemme tavanneet ja olen opetellut tuntemaan ihmisiä. Miten suhtaudun omiin pelaajiin ongelmatilanteissa, miten vastustajan valmentajaan ja mitä sanon lehdistötilaisuuksissa. Kaikki mitä olen työttänyt lehdistötilaisuukdissa, on mennyt täydellisesti läpi.

Joukkueelle sanoin eilisessä palaverissa, että jokainen on onnistunut useassa pelissä. Pojat pelaavat niin hyvin, että minä saan pelissä istua rauhallisesti omalla tuolillani.

Ja katsokaa, mikä yleisö meillä. Se siivittää meitä vaikka mihin! Paras katsomo, mitä minä tiedän, hehkutti pelin jälkeen Wala.

Yleisöä kehuttiin

Pohitullin yleisöä kehuttiin joka kantilta. TV-selostaja Pentti Salmi yhtyi myös kehuihin: ”Tämä mahtava yleisö piiskasi UU:n Suomen mestariksi. Tällaiseen kannustukseen ei päästä muualla Suomessa. Aivan erikoislaatuista Suomen kentillä oli myös se, että pelaajat kävivät katsomon edessä rytmikkäästi yllyttämässä katsojia kannustukseen. Näin tekivät Batman Holmes, Jerry Lee ja Erkki Saaristo! Ei tämä ole ihan suomalaista meininkiä” Vastaavia näin talvella Firenzessä Euroopan cupvoittajien finaalissa.”

Illan pisteet

Uusikaupunki–KTP 108–102 (93–93, 59–49)

Uusikaupunki: Nieminen 8/8, Hyytinen 2/1, Raitanen 9/3, Holmes 35/7, Lee 34/8, Lehtonen 8/1, Saaristo 12/1.

KTP: Kutvonen 0/1, Vekkilä 13/2, Forsblom 8/2, Marttila 18/6, Tuomala 11/6, Pounds 23/10, Petties 29/7.

Erotuomarit: Jungebrand ja Wauraste. (STT)

Kaupungilta UU:lle 40 000 markan tunnustuspalkinto

Uudenkaupungin kaupunki muistaa koripallon Suomen mestareita lahjoittamalla UU:lle 40 000 markan suuruisen tunnustuspalkinnon. Päätös tehtiin maanantaisessa kaupunginhallituksen kokouksessa.

Tiedotussihteeri Heli Kruuna-Rauvolan mukaan pelaajille järjestetään vielä tällä viikolla illanvietto pääasiassa paikallisten yritysten toimesta. Siinä yhteydessä luovutetaan myös kaupungin lupaama rahalahja.

MEILLE SOITETTIIN

Vilpittömät kiitokset Kotkasta!

KTP:n kannattaja, kotkalainen Juha Villman, haluaa lähettää vilpittömät kiitoksensa UU:lle, joka teki eilisiltaisesta pelistä huippuottelun.

– Teitte tästä huippupelin ja me pistimme kovasti vastaan. Mutta ei voitu mitään, Villman totesi ja kiitteli erityisesti Baskerville Holmesin ja Jari Raitasen panosta.

Villmanin mukaan tapoihin täytyy osata tunnustaa tappion hetkellä ja Kotkassa näin osataan tehdä päinvastoin kuin Helsingissä.

– Minun mielestäni mestaruus kuului teille. Paremmalle on aina hyvä hävitä!

– – –

Myös monivuotinen kannattaja, naishenkilö Uudestakaupungista, kiirehti heti eilisen ottelun jälkeen soittamaan onnittelut UU:n pojille.

– Hurjasti onnea! Pojat ovat voiton ansainneet, kun ovat tehneet niin paljon töitä.

Artikkeli on julkaistu Uudenkaupungin Sanomissa 11.4.1990.