Uutisia vuodelta 1990: Kultajuhlat vauhdissa

0

Uudessakaupungissa alkoi tiistai-illalla melkoinen huuma ja juhlinta koripallon Suomen mestaruuden tultua UU:lle. Ravintolat olivat tupaten täynnä ja myöhään illalla UU:nliput liehuivat vielä torilla kannattajien käsissä.

Joukkue aloitti mestaruuden juhlimisen saunomalla playoff-hiet pois. Siinä samalla häipyi muutamalta parta tai viikset. Eilen oli vuorossa virallinen mitalijuhla, jossa jaettiin erilaisia palkintoja menestyksekkään kauden päätteeksi. Tänään on vuorossa jotain muuta ja huomenna ties mitä. Monen monta kekkeriä on luvassa.

Uimahallin väki tarjosi eilen Gerald Leelle ja hänen vaimolleen Ritvalle kakkukahvit.

Tilaisuus sai räväkän alun, kun uinninvalvoja Jerry Lee donkkasi vaatteet päällä pallon hyppyaltaassa olleeseen koriin.

Jerry oli juuri sellainen mies, joka menetti tiistaina partansa ja viiksensä. Joku erehtyi kysymään Leen uran jatkumista.

Jerry totesi tähän kysymykseen, että hän jatkaa ainakin kolme vuotta, jos paikat ja kunto vain kestävät.

Tiistain pelin loistava esitys näytti, että Jerry Lee on mahtavassa vedossa eikä lopettamista tarvitse pelätä vielä pitkään aikaan.

Heikki Wala jatkaa UU:n valmentajana

Koripallon Suomen mestarijoukkueen valmentajana tulee jatkamaan UU:n mestaruuteen luotsannut Heikki Wala. Wala ja UU tekevät kahden vuoden mittaisen sopimuksen.

Hän on tätä ennen valmentanut joukkuetta jo viisi ja puoli vuotta. Sinä aikana UU on saavuttanut mestaruuden lisäksi SM-sarjassa kaksi pronssimitalia.

Suomen cupissa joukkue on leivottu kaksi kertaa mestariksi ja kaksi kertaa se on jäänyt finaalissa kakkoseksi. Jokaisella kerralla on finaalivastustajana ollut KTP.

Pitkälle jatkunut kausi ja keskittyminen loppuotteluihin on aiheuttanut sen, että pelaajien sopimukset ovat vielä osin tekemättä. Kaikenlaisia huhuja on liikkunut ympäri kaupunkia jokakeväiseen tapaan.

– Pyrimme saamaan asiat kuntoon jo ensi viikon aikana. Tarkoituksena on pitää joukkue kasassa. Tässä ei ole kerta kaikkiaan ehtinyt paneutua vielä sopimuksiin. On ollut tärkeämpää ajateltavaa, kertoi eilen Wala.

Walan arviot kultajoukkueesta

Ja joukkueen arvio Walasta

Heikki Wala arvioi joukkuettaan seuraavasti:

Heikki Ollikainen , 16. kausi UU:ssa. Armeijan takia pelasi pääasiassaUU-Koriksessa.

Sami Eerola, 4. kausi UU:ssa. Pituutta on, mutta Sami ei ole vielä kasvanut mestaruustasolle.

Petteri Nieminen , 2. kausi UU:ssa. Hyvä kausi. Fantastiset playoff-ottelut. Huippuhetket tulivat semifinaalipeleissä ja osin finaaleissakin. Yksi joukkueen tukipilareista.

Jani Hyytinen , 5. kausi UU:ssa. Varmasti joukkueen edistynein pelaaja tällä kaudella. Teki hyvin ratkaisevat suoritukset semifinaaleissa ja viimeisessä finaalipelissä.

Jari Raitanen , 2. kausi UU:ssa. Neljäs Suomen mestaruus. ”Jallu” piti koko kauden joukkuetta pystyssä, vaikka heitto ei aina uponnutkaan. Pääarkkitehti tärkeässä vierasvoitossa Kotkassa viime sunnuntaina. Rautainen ja rutinoitu panos koko kauden ajan.

Kimmo Heinonen , 10. kausi UU:ssa. Kimmon työ armeijassa haittaa harjoittelua ja pelaamista. Loistava panos Helsingissä kolmannessa play off -pelissä. Pisti Marc McSwainin kuriin jouduttuaan kentälle ”kylmänä” Holmesin loukkaannuttua.

Heikki Mäkitalo , 9. kausi UU:ssa. Hyviä otteita harjoituksissa. Todellinen tulevaisuuden lupaus. Tarvitsee vain rohkeutta ja kokemusta lisää.

Baskerville Holmes , 1. kausi UU:ssa. Lepakkomies Batman tuli apuun tarvittaessa. Sytyttävä ja innostava pelaaja. Kokonaisuudessaan paras jenkki, mitä meillä on ollut. Hyvä mies muuallakin kuin peliareenoilla.

Gerald Lee , 6. kausi UU:ssa. Toinen Suomen mestaruus. Ikiliikkuja, valmentajan unelma. Hengen luoja, joka jaksaa kaudesta toiseen. Holmesin kanssa viimeisessä ottelussa – kaksi ylitsi muiden.

Jyrki Nurmi , 7. kausi UU:ssa. Kaveri, joka on mennyt eteenpäin railakkaasti. Raataja, kovan työn tekijä. Pistää vastustajan pahat miehet kuriin. ”Jykän” panos oli HNMKY ja KTP otteluissa kova.

Harri Lehtonen , 9. kausi UU:ssa. Harrin panos oli loistava, kun tulevan perheenisän odottelu meni ohi. Ilman hänenkään panostaan ei olisi tullut mestaruutta. Tiistaina kova juuri silloin, kun muilla ei kulkenut. Edellytykset vieläkän paljon parempaan.

Erkki Saaristo , 8. kausi UU:ssa. Voiko kapteeni enää paremmin roolinsa hoitaa, kuten ”Eki” teki play offeissa? Ei voi minun mielestäni. Alkukaudella heitto ei uponnut, mutta play off -peleissä hän laittoi kaiken peliin ja tulos oli loistava.

II valmentaja Juha Salaterä , 14. kausi UU:ssa. Hiljainen puurtaja, joka toimii vieressäni. Ainut, joka pystyy vaikuttamaan minuun. Antaa neuvoja, jotka menevät perille, vaikka hän ei itse sitä aina tiedosta. Sopiva hommaansa. Jos vierellä olisi toinen samanlainen kuin minä, tästä ei tulisi mitään.

Joukkueenjohtaja Kari Peltonen , 1. kausi UU:ssa. Saatiin mukaan täksi kaudeksi, mutta jouduttiin uhraamaan seuran puheenjohtajaksi. Miellyttävä kokemus. Tärkeimmät tehtävät odottavat.

Lääkäri Tapio Väyrynen , 3. kausi UU:ssa. Juuri sellainen ”tohtori”, jota voisi joukkueelta toivoa. Lähes jokaisessa harjoituksessa mukana, vaikka ei tarvitsisi ollakaan. Luo henkeä! Olemme saaneet iloita mainiosta lääkäristä.

Huoltaja Ilpo Korhonen , 15. kausi UU:ssa. Luonteeseen kuuluu ääretön tunnolisuus. Ei ole tarvinnut koskaan katsoa perään. Sopii erittäin hyvin sen takia tähän ryhmään. Vaativasta päätyöstään huolimatta Ilpo hoiti huoltajan hommansa hyvin.

Ja lopuksi Jyrki Nurmen ja Harri Lehtosen mietteitä valmentaja Heikki Walasta:

– Heikki tämän mestaruuden ansaitsi jos joku. Hän on tämän viiden ja puolen vuoden aikana tehnyt meistä varmasti eniten töitä. Hän on kehittänyt itseään jatkuvasti ja mies on mennyt eteenpäin kuin luoti.

Se täytyy myös sanoa, että Heikki osasi ottaa tällä kaudella rennommin kuin aiemmin. Harjoitukset olivat koiva, mutta silti niissä oli rento meininki ja se näkyi peleissä. Viime kaudella ja vielä tänäkin talvena häntä kritisoitiin aivan turhaan. Tämä oli Heikiltä hyvä näyttö arvostelijoille. Siitä myös oivat tunnustus valmentajalle, että hän uskalsi play off -peleissä vaihtaa riittävän paljon.

Näin pohtivat valmentajansa tekemisiä Jyrki ja Harii. Näihin toteamuksiin voi hyvillä mielillä yhtyä, sillä Nurmen ja Lehtosen panos oli ratkaisevan kova viimeisessäkin pelissä heti penkiltä tullessa.

Artikkeli on julkaistu Uudenkaupungin Sanomissa 12.4.1990.