Vappua ei ole peruttu

0
Kuva eri viranomaisten ylläpitämästä #virtuaalivappu-sivustolta.

Puheet maailmanlaajuisesta koronapandemiasta olisivat kuulostaneet vuosi sitten kauhutarinalta. Piknikien kieltäminen olisi kuitattu surkeana vappupilana.

Maailma on nyt hyvin erilainen. Lounais-Suomen poliisin kehotukset viettää vappu kotona kuulostavat täysin normaalilta. Asialliselta kuulostaa myös virkavallan Twitter-viesti: skoolatkaa etänä .

Poliisi ei turhaan jakele ohjeitaan: nuorten tapaamiset isommissa porukoissa ovat huolettaneet viranomaisia viime aikoina ympäri maata.

Ei ole itsestään selvää, että kaikki noudattavat ohjeita ja epänormaalin ajan pitkittyessä ote alkaa lipsua heiltäkin, jotka ovat tähän asti ottaneet ohjeet tosissaan.

Vuoden 2020 vappu jää historiaan siitä, että viranomaiset tekivät kaikkensa, jotta kansa ei lähtisi kaduille juhlimaan. Jos rajoitukset ahdistavat, kannattaa muistaa, että niitä ei ole tehty kenenkään kiusaksi, vaan koko väestön terveyden suojelemiseksi.

Viranomaiset ovat yhteistyössä perustaneet nettiin #virtuaalivappu-sivuston. Sen viesti on aikojen ankeudesta huolimatta positiivinen: vappua ei ole peruttu, vaikka se pitää tänä vuonna viettää kotona.

Sivustolla on tarjolla vaihtoehtoja etä- ja virtuaalivapun viettämiseen niin sinkuille, pariskunnille kuin perheillekin.

Kampanjan tueksi on valjastettu sosiaalisen median vaikuttajia ympäri Suomea, jotta viesti fyysisten vappukokoontumisten välttämiseksi saavuttaisi mahdollisimman laajat kohderyhmät.

Paikallista väriä tähän valtakunnallisen virtuaalivapun viettoon tuo sisällöntuottaja Päivi Sappisen @nakitjamutsi -livekeikka, joka tarjoaa vappuaaton ohjelmaa suoraan uusikaupunkilaisten Sappisten olohuoneesta (sivu 11).