Vauvapaketit jakoon Uudenkaupungin neuvolassa

0
Sandra ihastui paketin pehmoleluun ja Samuel juomapulloon. Isä Simoa ja äiti Jennaa kiinnostivat kulttuuri- ja liikuntasetelit.

Uudessakaupungissa tänä vuonna syntyneiden vauvojen perheet saavat neuvolasta Uki-paketin. Ensimmäinen paketti jaettiin viime viikolla. Sen saavat lahjaksi kaikki tänä vuonna syntyneiden vauvojen perheet.

Laatikossa on perheiden hyvinvointia tukevia ilmaisia palveluja, kuten mahdollisuus käyttää kodinhoitoapua ja fysioterapiaa.

Mukana on myös muun muassa shoppailuseteli, kulttuuri- ja liikuntaseteleitä leffaan, teatteriin, korismatsiin sekä vauva- ja perheuintiliput uimahalliin. Paketti tarjoaa mahdollisuuden osallistua Vakka-Suomen musiikkiopiston vauvamuskaritunnille ja äidit voivat hyödyntää koko vuoden voimassa olevan ilmaisen sali-/jumppakortin.

Lisäksi mukana on monenlaisia tuotteita, kuten villasukat ja -pipo, pehmolelu, lasten kirja ja ruokalappu.

Hankkeen ideoi Siistii ry, joka perustettiin viisi vuotta sitten tukemaan paikallisten nuorisojärjestöjen yhteistyötä ja nuorten harrastustoimintaa. Uki-paketin rakentamiseen lähtivät mukaan Uudenkaupungin kaupunki, Uudenkaupungin yrittäjät, MLL:n Uudenkaupungin osasto, Vakka-Suomen Designtuotanto ja Uudenkaupungin Sanomat.

Lahjoittajiksi saatiin monia paikallisia yrityksiä ja yhdistyksiä. Ajatuksena on, että hyvinvointia tehdään yhdessä. Vastuu ei ole yksin kaupungilla, vaan hyviä tekoja kotikaupungin hyväksi voi tehdä kuka tahansa.

Kimmokkeena hankkeelle oli huoli kaupungin syntyvyyden rajusta laskusta. Viime vuonna Uudessakaupungissa syntyi vain 94 vauvaa. Vuonna 2010 syntyneiden määrä oli 160.

Tänä vuonna kehitys näyttää valoisalta, sillä 22. huhtikuuta mennessä päivänvalon on nähnyt jo 38 uusikaupunkilaisvauvaa. Paketti ei ole patenttiratkaisu syntyvyyden nostamiseen, mutta sen tarkoitus on tuottaa iloa ja hyvää mieltä lapsiperheille.

Ensimmäinen Uki-paketti oli tarkoitus luovuttaa Uusikaupunki-päivän yhteydessä 18. huhtikuuta torilla. Koronaepidemian vuoksi tapahtuma kuitenkin peruttiin, ja ensimmäinen vauvapaketti jaettiin neuvolassa. Paketin sai Simo ja Jenna Forsellin perhe, jonka kolmas lapsi Sakari syntyi 22. tammikuuta 2020.

Terveydenhoitajat jakavat paketit perheille neuvolakäynnin yhteydessä.

Paketin ulkoasusta on vastannut uusikaupunkilainen designer, muotoilija Miia Manninen .

Forsellin perhe nauttii kotoilusta

Eija Eskola-Buri

Forsellin perheen kuopus Sakari uinuu tyytyväisenä äitinsä Jennan sylissä aurinkoisena huhtikuun päivänä Uudenkaupungin neuvolan pihalla. 22. tammikuuta syntyneen pienokaisen perhe on ensimmäinen Uki-paketin saaja.

Isä Simo ja lapset, 6-vuotias Sandra ja ekaluokkalainen Samuel , olivat neuvolan pihalla innoissaan äitiä ja vauvaa vastassa. Sisarukset olivat keränneet läheisestä metsästä äidille valkovuokkoja.

Jenna Forsell kertoo, että sisarukset ovat ottaneet tulokkaan hyvin vastaan, ja pikkuveli saakin sisaruksiltaan runsaasti helliä silityksiä. Jälleennäkeminen on riemullinen, vaikka erossa on oltu vain tunnin verran.

Korona-aika on tuonut heidänkin perheen arkeen muutoksia, kun autotehtaalla työskentelevä isä on lomautettuna ja esikoinen käy koulua etänä kotoa käsin.

– Meidän kannaltamme tilanne on nyt sikäli hyvä, kun voin olla lasten kanssa tavallista enemmän, tuumaa Simo Forsell.

Jenna Forsell kertoo nauttivansa täysillä vauvasta ja perhe-elämästä.

– Nyt on jo kokemusta, eikä kaikki ole ihan uutta. Ensimmäisen lapsen syntymä oli jännittävää ja kun heti perään syntyi toinen, siitä ajasta en paljon muista. Nyt isommista lapsista on paljon apua.

– He tuovat puklurätin, vievät vaipan roskiin ja laittavat uunin pois päältä, jos pyydän, Jenna kiittelee reipasta jälkikasvuaan.

Perhe viihtyy hyvin keskenään, vaikka normaalisti arkeen kuuluu paljon harrastuksia ja menoja.

– Nyt kun ei ole mitään erityistä ohjelmaa, voi vaan olla perheen kanssa ja viettää aikaa kotona.

Vaihteluksi riittää, kun perhe lähtee mökille, joka sijaitsee Uudessakaupungissa kymmenen minuutin venematkan päässä Vaakuan saaressa.

– Se on vanha kalastajatila ja suvun yhteinen paikka, jossa viihdymme tosi hyvin. Olemme kyllä aika äänekäs joukko, kun menemme sinne pulpettiveneellämme.

Kaikilla, myös pikkuisella Sakarilla, on omat pelastusliivit.

Veneen pakkaaminen on nyt entistä haastavampaa, kun lapsia on kolme ja Sandra ja Samuel loikkivat innoissaan laiturilla.

– Päädyimme siihen, että ensin kannamme tavarat ja vasta sen jälkeen lapset saavat hypätä veneeseen, Jenna kertoo.

Molemmat vanhemmat ovat pesunkestäviä uusikaupunkilaisia ja perheen perustaminen oli heille itsestään selvä päätös. Kotikaupunki on heidän mielestään hyvä paikka asua, ja kaikki lapsiperheiden hyvinvointia lisäävät asiat ja palvelut ovat tervetulleita.

– Tosi mukava tämä Uki-paketti. En ottanut Sakarille nyt äitiyspakkauslaatikkoa, ja tämä tuntuu kyllä tosi hienolta, hän sanoi nähdessään paketin tuotteita ja siinä mukana olevia ilmaisia palveluja.

Myös Sakarin sisarukset iloitsivat paketista. Sandra kaappasi kainaloonsa pehmolelun ja urheileva Samuel innostui juomapullosta.