Venepaikkojen hintoihin korotuksia

0
Pitkäperjantaina kunnostettiin paaluja Santtion venesatamassa.

Kaupungin tarjoamien venepaikkojen varaussesonki on parhaillaan käynnissä. Venepaikkojen paaluja korjaillaan ja uusitaan joka kevät ja tämän kauden osalta työ on nyt valmistumassa.

– Kaupunginlahden paalutus on jo tehty ja muutkin paalutukset valmistuvat näinä hetkinä. Suukariin on vaihdettu kokonaan uudet poijut. Kunhan ihmiset tuovat lisää veneitään vesille, selviää, onko joku paalu väärässä paikassa tai huonosti kiinnitetty. Luvassa on siis vielä korjauskierros, Uudenkaupungin sataman toimitusjohtaja Teemu Vaahtera kertoo.

Alkuvuodesta olleen myrskyn mukana noussut tulvavesi aiheutti isoja tuhoja esimerkiksi Santtion venesatamassa ja niitä on nyt paikkailtu.

– Yksi laitureista oli siirtynyt monta metriä paikoiltaan ja yksi sivupaaluista oli mennyt laiturin läpi. Jos sataman budjetissa on rahtisataman puolella säästynyt rahaa, koska tänä talvena ei ole tarvittu jäänmurtajia, niin rahaa on mennyt moninkertaisesti venesatamien tuhojen korjailuun, Vaahtera kuvailee.

Kaupungin venepaikkoja on Huvilatiellä, Janhualla, Kaupunginlahdella, länsilaiturissa, Santtiossa, Sorvakossa, Suukarissa, Veneveistämössä ja Ykskoivussa sekä Lokalahdella ja Pyhämaassa. Yhteensä venepaikkoja on liki 1300. Näistä vielä alkuviikosta vapaana oli noin 130. Paikkoja varataan ahkerasti pitkin kevättä heti, kun aurinko vähänkin pilkistelee räntäsateen lomasta.

– Venepaikkojen käyttöaste on todella hyvä kaupungin kaikissa muissa paikoissa paitsi Kaupunginlahden pohjukassa eli Sorvakon sillan itäpuolella. Siellä on vuodesta toiseen eniten vapaita paikkoja, mutta muuten jäljellä on yleensä vain yksittäisiä hajapaikkoja, Vaahtera toteaa.

Venepaikkamaksuihin tuli tälle vuodelle muutaman prosentin korotus. Tieto muuttuneesta hinnasta on mennyt varaajille verkkosivujen varausjärjestelmän kautta.

– Venepaikkojemme hinnat vaihtelevat paikasta riippuen 80 eurosta runsaaseen 200 euroon. Keskimääräinen venepaikan hinta on noin 150 euroa kaudelta. Uudenkaupungin venepaikat ovat huomattavan edullisia lähikaupunkeihin verrattuna. Esimerkiksi Naantalissa syrjäisinkin paikka on alkaen 200 euroa, Vaahtera huomauttaa.

Koska veneilijöitäkin näkyy jo jonkun verran kaupungin satamapaikoilla, on satamiin alettu tuoda myös jo jäteastioita.

– Virallisestihan veneilykausi alkaa toukokuun puolessa välissä, mutta aikainen kevät on saanut veneilijät liikkeelle. Ne paikat, joista jäteastiat vielä puuttuvat, saavat oman astiansa tämän ja ensi viikon aikana, Vaahtera lisää.

Satamassa elellään hiljaiseloa

Uudenkaupungin sataman liikenne on hiljentynyt autotehtaan lomautusten takia, joten sataman alueella on tällä hetkellä parkkipaikat täynnä toiminnan käynnistymistä odottelevia perävaunuja.

– Satamassa on aika rauhallista, mutta toiminta ei kuitenkaan ole ihan pysähdyksissä, vaikka autotehdas onkin tuotannottomalla jaksolla. Esimerkiksi Finnlines ajaa vielä kerran viikossa. Normaalitilanteessa se ajaisi tänne kolmesta neljään kertaa viikossa, Uudenkaupungin sataman toimitusjohtaja Teemu Vaahtera kertoo.

Satamasta ei lähde tällä hetkellä lainkaan autotehtaan valmiita autoja, mutta joitakin irtotavaraa kuljettavia aluksia satamassa vielä käy.

– Iso osa sataman volyymista on tällä hetkellä pysähdyksissä, mutta emme silti suunnittele lomautuksia. Niin rahtisataman puolella kuin kaupungin venesatamissakin ovat käynnissä kevättyöt, joten niistä riittää töitä myös satamavalvojille, Vaahtera kuvailee.

Vaahtera ei vielä osaa sanoa, kuinka isoa lovea maalis–huhtikuun hiljaisuus aiheuttaa sataman talouteen.

– Riippuu pitkälti siitä, kuinka loppuvuosi menee. Tulokseen vaikuttavat myös autotehtaan loppuvuoden tuotantomäärät sekä muiden tavaravirtojen kulkeminen. Emme vielä tiedä, miten ja missä vaiheessa liikenne kunnolla käynnistyy, Vaahtera selventää.

Koronatilanne ei vaikuta sataman normaaliin toimintaan, koska Uudenkaupungin sataman kautta ei normaalistikaan kulje henkilöliikennettä. Vaahtera kertoo, että satamassa pyritään välttämään ylimääräisiä ihmiskontakteja sataman henkilökunnan ja satamassa vierailevien välillä.

– Enemmänkin sataman tilanteeseen korona vaikuttaa siinä, missä aikataulussa tuotantolaitokset Etelä- ja Keski-Euroopassa lähtevät nousemaan, ja milloin tavaravirrat sieltä meille päin lähtevät liikkeelle, Vaahtera lisää.

Satamassa on tehty kevään ajan vanhan VPK:n paviljongin tilalle tulevaa kenttälaajennusta. Työn pitäisi valmistua kesäkuussa ja parhaillaan tehdään räjäytys- ja kivenajotöitä.

– Ne työt yritämme saada valmiiksi ennen kuin autotehtaan toiminta käynnistyy, ettei normaali liikenne häiriinny laajennustöistä. Työt ovat edenneet suunnitellussa aikataulussa, Vaahtera lisää.