Alinenkatu pesee kasvonsa

0

Uudenkaupungin kaupunkikuva on keskustan alueella muuttunut viime vuosina eniten Kaupunginlahden ympäristössä. Seuraavaksi on vuorossa Alinenkatu, jonka uudistusta on pohjustettu muun muassa Apoli-hankkeessa. Toissakesänä Alisellakadulla esimerkiksi kokeiltiin korttelin verran kävelykatua.

Harvalla kaupungilla on yhtä vanhaa katua kuin Alinenkatu, joka on perustettu jo silloin kun kaupunki syntyi yli 400 vuotta sitten.

1950-60 -luvuilla keskustaa uudistettiin, vanhoja rakennuksia purettiin ja torin ympäristöön nousi betonitaloja. Nyt keskusta-alueen vanha rakennuskanta on suojeltu lailla.

Mutta millainen on Alisenkadun tulevaisuus? Kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellenin mukaan uudistuksilla saadaan aikaan lisää viihtyvyyttä ja toimivuutta ( US 28.5 .)

Hankkeeseen on osallistettu alusta lähtien kaupunkilaisia ja yrittäjiä. Ajatuksena on, että uudistuksella saadaan myös lisää elinvoimaa kaupunkiin. ”Kuin autio, ankea lentokenttä”, kuvaili Alisenkadun pitkäaikainen yrittäjä, kenkäkauppias Outi Nurmi katunäkymää. ( US 19.2.2020 ).

Kävelykatu sai kokeilussa kiitosta, mutta myös arvostelua. Sitä ei toteuteta, mutta jalankulkijat ja pyöräilijät on otettu suunnitelmassa hyvin huomioon.

Yrittäjien toiveena on ollut, että kadulla on riittävästi tilaa autoille. Sivukaduille onkin luvassa lisää vinopysäköintipaikkoja.

Saattaa olla, että ainakin suunnitelma kadun varren vanhojen lehmusten kaatamisesta kirvoittaa mielipiteitä, vaikka tilalle onkin tulossa istutuksia.

Katusuunnitelmaluonnos on asetettu nyt nähtäville, ja lopulliset suunnitelmat tehdään vasta sen jälkeen.