Erään Saabin elämä – ja kuolema

0

Valkoinen Saab 900 tuli perheeseemme vahingossa. Vaimoni ex-työsuhdeauto EBV-426 oli tehtaalla myynnissä. Leikilläni jätin siitä alhaisen tarjouksen. Muut olivat vielä pienempiä eikä Lauri Ryttyläinen ollut vitsituulella. Oli pakko tehdä kaupat.

Uudessakaupungissa valmistettu Saab 900 i Combi oli erinomainen perhe- ja matka-auto. Teimme sillä 90-luvulla lukuisia reissuja Keski-Eurooppaan.

Erityisen mieleenpainuvia olivat monet matkat Via Balticaa pitkin Puolaan ja aina Budapestiin asti. Lisämausteen toivat juuri itsenäistyneitten Baltian valtioitten byrokraattiset rajamuodollisuudet. Pahimmillaan rajan ylitys maasta toiseen saattoi kestää koko päivän.

Kun jopa Venäjälle kuuluva Kaliningrad oli nähty, juolahti mieleen käväistä autolla Pietarissa. Otettiin Tallinnasta kyytiin siellä asuva Hanna-tytär ja Toomas-miehensä venäjän kielen tulkeiksi.

Viron Narvasta joen yli Ivangorodiin ja eikun kohti Pietaria. Kaikki meni hienosti ja nähdyksi tulivat niin Tsaarien kesä- kuin talvipalatsit, Iisakin kirkot kuin Eremitaasi. Paluumatkalla Vaalimaan kautta Suomeen kateltiin Terijoen puuhuvilat ja Viipuri. Sitten alkoi tapahtua.

Tuli tiedustelu koskien autoa. Se kun ei Venäjän tullin mukaan ollut poistunut maasta. Siinä vissiin kävi niin, että auton saapuminen Virosta Venäjälle oli rekisteröity, mutta ei poistumista Vaalimaan raja-asemalta Suomeen.

Tulkki käänsi vastauksiani venäjäksi. Todistelin valokuvin ja poliisin selvityksillä, että Saab on onnellisesti kotona Uudessakaupungissa ja voi hyvin. Ei kelvannut, posti toi vielä pari tiukempaa ukaasia. Kunnes tuli haaste saapua Kingisepp/Jaaman maakäräjille. En mennyt.

Kului kuukausi ja haastemies toi tuomion: 50 000 ruplaa sakkoa ja Saab konfiskoitiin (takavarikoitiin) Venäjän valtiolle. En jaksanut valittaa hovi- tms. oikeuteen, minulle riitti jo tämä kafkamainen oikeusjuttu. Ymmärsin, että Venäjä ei ole oikeusvaltio eikä tuomiota pantaisi Suomessa täytäntöön.

En ole sen jälkeen eli 20 vuoteen hakenut Venäjän viisumia. Ehkä jo voisi yrittää – Pietari alkaa taas kiinnostaa.

Saab selvisi Jeltsinin ja Putinin kynsistä, mutta ei saanut elää Suomessakaan rauhallisia vanhuusvuosia.

Eräänä syysiltana vuonna 2006 tuttu poliisi ilmoitti auton olevan Pyhärannan apteekin edessä. Sinne oli murtauduttu huumeitten toivossa.

Seuraavana päivänä Saab löytyi lunastuskunnossa ojaan ajettuna Korsaaresta. Auto oli varastettu Santtion kotipihaltani.

Siihen päättyi Saabin ja meidän 15-vuotinen maallinen matkamme. Kiitokset 300 000 kilometristä ja monista seikkailuista. Ja kepeät mullat laatuautolle!

Tarmo Kangas

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu, joka harrastaa muun muassa matkailua