Järjestökoordinaattori Petri Nyström näkee yhdistystoiminnassa potentiaalia ja haaveilee poliittisesta urasta

0
Tuore järjestökoordinaattori Petri Nyström odottaa jo pääsevänsä tapaamaan ihmisiä kasvokkain. Koordinaattorin tehtävänä on toimia yhdyshenkilönä kunnan ja kolmannen sektorin toimijoiden välillä.

Petri Nyström istahtaa Kaupunginlahden rannan puupenkille, hörppää kahvistaan ja kehaisee sekä kunnostettua ranta-aluetta että kahvin makua. Turkulaistuneelle mynämäkelaiselle Uusikaupunki on paikkakuntana jo entuudestaan tuttu.

– Lokalahdella on isoisäni isän rakentama mökki, jossa olen aina viettänyt paljon aikaa. Siellä on nytkin paljon tullut tehtyä etätöitä, hän kertoo.

Huhtikuun alussa Nyström aloitti Uudenkaupungin, Laitilan ja Pyhärannan Yhteistä kumppanuutta -hankkeen järjestökoordinaattorina. Pähkinänkuoressa kaksivuotisen hankkeen tavoitteena on vahvistaa kuntien ja kolmannen sektorin välistä yhteistyötä.

Pelkästään helppoa uuden työn omaksuminen ei ole poikkeusoloissa ollut.

– Koen olevani tehtävässä tuoreempi kuin mitä tässä vaiheessa haluaisin olla. Etätyöskentely pidentää työhön orientoitumista, kun ei pääse tapaamaan ihmisiä ja tutustumaan työyhteisöihin. Poikkeusolot asettavat oman haasteensa päästä sisään toimenkuvaan, joka on erittäin yhteisöllinen, Nyström sanoo.

Tähän saakka yhteydenpito on hoitunut pääasiassa etäyhteyksien välityksellä. Äskettäin päättyneen, yhdistystoimijoille suunnatun poikkeustilakyselyn tuloksia käydään läpi virtuaalitapaamisissa, ja työyhteisöihin hän on tutustunut etänä.

Kaikkein eniten Nyström odottaa kuitenkin pääsevänsä tapaamaan ihmisiä kasvokkain.

– Toivottavasti syksyllä voidaan toteuttaa järjestöfoorumi, jossa päästäisiin tapaamaan, tutustumaan ja suunnittelemaan yhdessä tulevaa, hän toivoo.

Nyströmin tehtävänä on toimia yhdyssiteenä kuntien ja yhdistysten välillä. Hankkeessa mukana olevat kunnat ovat hänen mukaansa tällä hetkellä keskenään erilaisissa tilanteissa.

– Uudessakaupungissa yhdistysohjelma on jo tehty, ja se piirtää toiminnalle tietyt raamit. Täällä myös ohjelmaan käytetty pohjatyö näkyy yhdistysten aktiivisuutena. Laitilassa ja Pyhärannassa yhdistysohjelmia ei vielä ole, eli niitä lähdetään nyt luomaan.

Kuntien ja järjestöjen yhteyshenkilönä hän pyrkii sujuvoittamaan yhteistyötä, vahvistamaan viestintää ja helpottamaan osallistamista. Toimintarakenteet luodaan siten, että ne on mahdollisimman helppo ottaa haltuun ja tarvittaessa päivittää.

– Näen, että yhdistyksissä ja järjestöissä on valtava potentiaali ja halu tehdä asioita, joka voi kuitenkin kaatua siihen, ettei ole tietoa tai osallistaminen on vaikeaa. Osallisuus, sujuvuus ja aktiivisuus ovat tietysti kauniita sanoja, mutta yritetään tässä hankkeessa saada niihin myös lihaa luiden ympärille, Nyström lupaa.

Hänelle itselleen järjestötoiminta on tuttua muiden muassa yhteiskunta-alan ylioppilaiden hallituksesta sekä yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen liiton toiminnasta. Ennen järjestökoordinaattorin pestiään Nyström toimi Turun ja Varsinais-Suomen keskustan järjestötyöntekijänä.

– Järjestötoiminta on tuttua ja koen sen mukavaksi puuhaksi. En usko, että tällaiseen pestiin voisi mennä, jos ei olisi itse toiminnasta kokemusta, hän sanoo.

Juuri nyt Petri Nyström odottaa poikkeusajan päättymistä, jotta työhön olennaisesti kuuluvaa yhteisöllisyyttä olisi taas mahdollista toteuttaa muutenkin kuin etänä. Pidemmän tähtäimen henkilökohtaiset haaveet liittyvät kuitenkin politiikkaan.

– Vuoden 2015 vaalien jälkeen tajusin, että jos tosissaan haluaa vaikuttaa, on itse tehtävä jotain. Viime vuonna aktivoiduin politiikassa ja tällä hetkellä suhtaudun poliittisiin suunnitelmiini hyvin intohimoisesti. Ennen kaikkea haluan olla ihmisten asialla, en organisaatioiden, hän tähdentää.

Vapaa-aikaakin sentään töiden ja järjestötoiminnan oheen mahtuu. Nyström rentoutuu kävelylenkeillä, kuntosalilla ja mökin puuhien parissa. Satunnaisesti musiikkimiehen käteen osuu mökillä myös kitara.

– Jos olisi rajattomat resurssit, laittaisin mökin törmän kuntoon ja ruoppaisin rannan. Toisaalta rajattomilla resursseilla voisi varmaan tehdä paljon isompiakin asioita. Mutta kun ajattelee tarpeeksi pieniä, ne voi ehkä saavuttaakin, hän hymyilee.

Päivi Sappinen

Petri Nyström

Aamulla ensimmäisenä… herään aikaisin.

Kahta en vaihda… koti ja perhe.

Arjen paras hetki… on luonnonrauha.

En koskaan muista… sulkea kylpyhuoneen ikkunaa.

Ystävieni mielestä olen… iloinen.

Juuri nyt odotan… poikkeusajan päättymistä.