Kuin viiden tähden hotellissa

0

Koulujen lähiopetus alkoi viikkojen tauon jälkeen viime viikolla, vain pari viikkoa ennen kesälomien alkua.

Maan hallituksen mukaan lainmukaisia perusteluja etäopetuksen jatkamiseen ei tässä tautitilanteessa enää ole.

Riskiryhmään kuuluvat voivat jatkaa etäopetuksessa edelleen. Uudessakaupungissa poikkeuslupia perusopetuksessa on haettu yli 200 oppilaalle.

Asiantuntijoita on viimeisen parin kuukauden aikana huolettanut eriarvoistuminen. Kaikilla lapsilla ei ole välttämättä mennyt kotona hyvin. Jos ongelmia on ollut, niihin voi etsiä ratkaisuja nyt eikä vasta kesäloman jälkeen.

Etäopetuksen onnistumista ja sen vaikutuksia oppimiseen ja hyvinvointiin on vaikea vielä arvioida. Uudessakaupungissa tehdyn kyselyn tulokset kertovat, että toiset lapset ovat voineet jopa paremmin etäopetuksessa, mutta pintaan on noussut myös ongelmia.

Osa lapsista on saanut kotona hyvin tukea, toiset taas elävät perheissä, joissa vanhemmilla on elämänhallintaan liittyviä ongelmia.

Pakon sanelema etäkoulu sujui kokonaisuutena ja teknisesti paremmin kuin kukaan varmaan olisi osannut kuvitella. Paluu lähiopetukseen herätti etukäteen monenlaisia reaktioita ilosta pelkoon. Monenlaiset erityisjärjestelyt, aikataulut ja säännöt leimaavat koulunkäyntiä edelleen.

Kouluun saapuminen, ruokailu ja välitunnit eivät ole samanlaisia kuin ennen koronaa. ”Melkein kuin viiden tähden hotellissa”, kommentoi eräs alakoululainen tilannetta, jossa opettaja tarjoilee ruoan ja juomat koululaisille (US 16.5.).

Yhtenäiskoulun rehtori Jukka Silvola muistuttaa samassa lehdessä, että koulu ei ole pelkästään oppiaineiden opettamista, vaan myös sosiaalista kanssakäymistä ja yhdessäoloa.

Muistot etäkoulusta eivät heti unohdu. Korona-aika havahdutti huomaamaan, miten suuri merkitys kaverien ja työkaverien tapaamisella arjessa on olipa sitten lapsi tai aikuinen.