Maaseutu kaipaa työntekijöitä

0

Maaseudun yrityksiä on vaivannut työvoimapula jo vuosia ja nyt koronapandemia on pahentanut sitä entisestään. Työtekijöiden pula uhkaa koko tämän kauden satoa ja suomalaisten ruokatuotantoa sekä huoltovarmuutta.

Vakka-Suomessa oli viime vuonna hieman yli 700 maatilaa. Laitila ja Uusikaupunki ovat Varsinais-Suomen viidenneksi ja seitsemänneksi suurimmat maatalouskunnat, kun tarkastellaan tilamääriä ja maatalousrahavirtaa.

Uudessakaupungissa viljeltiin maakunnassa toiseksi eniten avomaan vihanneksia viime vuonna. Maakunnassa Laitila oli kolmanneksi ja Taivassalo kuudenneksi merkittävin kunta viime vuonna avomaan vihannesten viljelyssä.

Tiloilla viljanviljely oli päätuotantosuuntana viime vuonna 359 tilalla. Erikoiskasvit olivat seuraavaksi yleisin tuotantosuunta ja niitä viljeltiin 98:lla vakkasuomalaisella tilalla. Avomaalla puutarhakasveja viljeli päätuotantosuuntanaan 72 tilaa.

MTK, ProAgria Keskusten Liitto ja Suomen Kylät ovat perustaneet Töitä Suomesta Oy:n auttamaan tässä pandemian synnyttämässä akuutissa tilanteessa, mutta siitä toivotaan myös apua pitkällä tähtäimellä. Se pyrkii nyt auttamaan maaseudun yrityksiä kausityövoiman saannissa. Suomeen on tulossa 1 500 kausityöntekijää ulkomailta, mutta he eivät riitä lähellekään tarpeeseen.

Verkkopalvelu töitäsuomesta.fi on jo saanut onneksi tuhansia rekisteröityneitä työnhakijoita ja -tarjoajia, mutta lisää yhteydenottoja kaivataan.