Ostaisinko kesämökin?

0

Omakotiliiton teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista mökkeilee ja joka neljäs aikoo jatkossa viettää mökillä vielä nykyistä enemmän aikaa. Mökkeilyn suosio oli kyselyn mukaan nousussa erityisesti kaupunkilaisten ja alle 35 -vuotiaiden keskuudessa.

Mökkeilyn suosion kasvulle on olemassa monta selitystä. Luonnollisesti nyt kun koronapandemia on tehnyt ulkomaille matkustamisesta mahdotonta, kääntyvät katseet kotimaan tarjontaan. Jos omaa mökkiä ei ole, on vuokramökkejä tarjolla eri puolilta maata ja vielä ihan kohtuuhintaan.

Toisaalta mökkeily tarjoaa lomanvietolle turvallisen vaihtoehdon, pääsee pois kotiympyröistä, mutta ei kuitenkaan tarvitse mennä mihinkään ihmisvilinään, vaan voi hyvin jatkaa omaehtoista eristäytymistä ja turvavälien käyttöä

Suurin syy mökkeilyn viehätykselle on kyselyn mukaan luonnossa oleminen, mutta moni myös kaipaa vastapainoa kiireiselle arjelle. Lisäksi puolet vastaajista ilmoitti pitävänsä mökkeilyyn liittyvistä askareista kuten kasvisten viljelystä ja puutöistä. Myös huoli ilmastonmuutoksesta ja sitä kautta halu vähentää omaa lentomatkailua lisää halua viettää kesälomaa kotimaassa ja myös mökillä.

Itse kuuluun niihin suomalaisiin jotka ovat viettäneet kesälomat mökillä aivan pikkulapsesta lähtien. Lapsena mökillä oli ehdottomasti parasta uiminen. Myös muut veteen liittyvät harrastukset kuten veneily ja kalastus sisältyivät ehdottomasti onnistuneeseen mökkilomaan. Mökillä oli myös hienoa se että ulkoleikeille oli valtavasti tilaa. Sadepäivätkin sujuivat yhdessä pelaten tai lukien.

Vanhempana sitä huomasi kesämökin olevan oikeasti järven rannalle koivikkoon piilotettu työleiri. Jatkuvasti pitää kaataa, sahata, pilkkoa puita, kantaa vettä, haravoida, siivota ja maalata. Ruuanlaittokin vie huomattavasti enemmän aikaa kuin kotioloissa. Ja kun lähikauppaan on matkaa 25 kilometriä ja siitäkin osa umpisurkeaa hiekkatietä, on ruokalista suunniteltava valmiiksi jo kotona. Mökille lähteminen tietääkin aina stressiä ja vähän kipakampaa sananvaihtoa perheen kesken.

Toisaalta missään muualla kuin mökillä en ole tuntenut samanlaista luonnon ja hiljaisuuden kattamaa rauhaa ja kauneutta. Kesäiltana voi tyyntä järvenselkää tuijottaa tunteja ja tuntea olevansa täysin tyytyväinen ja onnellinen.

Jos siis nyt pitäisi päättää ostaisinko kesämökin vaiko en, olisi päätös yllättävän vaikea. Ehkä kaikesta huolimatta vetäisin ostohousut jalkaan, mutta niin monen muun suomalaisen tavoin, vaatisin mökiltäkin jo vähän mukavuuksia, kuten sähköt ja sisävessan.

toimittaja