Rajoituksia puretaan, poikkeusolot jatkuvat

0

Hallitus päivitti maanantaina koronaohjeistuksia. Muun muassa ravintolat ja kahvilat voidaan avata asteittain.

Linjaukset ovat herättäneet sekä huojennusta että hämmennystä. Aluehallintovirastoon satelee nyt kyselyjä, kun eri alojen toimijat tiedustelevat yksityiskohtaisempia ohjeita.

Urheilukilpailut ja -harjoitukset voidaan aloittaa kesäkuun alussa, tosin erityisjärjestelyin. Seuroissa pohditaan nyt kuumeisesti, mitä nämä erityisjärjestelyt käytännössä tarkoittavat.

Kirjastoille annettiin mahdollisuus aineistojen lainaamisen aloittamiseen vaikka heti.

Tiistaina kirjaston ovien takana oli innokkaita lainaajia, vaikka lainaustoiminnan aloittaminen ei onnistu aivan yhdessä yössä. Uudessakaupungissa tilanne on muutenkin erityinen pääkirjaston remontin vuoksi (sivu 5).

Perhejuhlien järjestäminen on kesällä mahdollista, sillä kokoontumisten henkilömäärän rajoitus kasvaa toukokuun jälkeen 50 henkilöön. Tämäkin rajoitus arvioidaan tosin uudelleen kesäkuun loppuun mennessä.

Lähiopetukseen palataan porrastetusti. Valtioneuvosto kuitenkin suosittelee, että esimerkiksi lukioissa ja ammatillisessa opetuksessa jatketaan etäopetusta lukukauden loppuun.

Yli 70-vuotiaita kehotetaan edelleen välttämään fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan. Valtioneuvosto korostaa riskiryhmään kuuluvien omaa harkintaa toimintaohjetta noudatettaessa.

Rajoitukset vierailuista sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ovat voimassa toistaiseksi.

Joissakin hoivayksiköissä on luotu uusia käytäntöjä turvallisten sosiaalisten kontaktien mahdollistamiseksi. Helsinkiläinen asumispalvelukeskus hankki pihalleen kontin, jossa omaiset pääsevät tapaamaan asukkaita. Jos rajoitukset pitkittyvät, tällaisia ratkaisuja otetaan toivottavasti käyttöön laajemminkin.

Poikkeusolot jatkuvat rajoitusten väljentämisestä huolimatta. Valtioneuvoston mukaan epidemia on tällä hetkellä suvantovaiheessa, mutta uhka sen kiihtymisestä uudelleen on edelleen olemassa.