Ravintolat aukeavat kesäkuun alussa

0
Tytti Virta ja Mio Hyvönen valmistelivat pizzoja asiakkaille take away -annoksina Pakkahuoneen Terassilla, mutta kesäkuun alusta niitä voi tarjoilla jo asiakkaille ulkopöytiin.

– Ihanaa, että saadaan avata asiakaspaikat, kiteyttävät tuntojaan Laura Yläkorpi ja Niko Kluuskeri Bistro Bay -ravintolasta Kaupunginlahden rannalta.

Myös ravintoloitsija Tapio Pääkkö, jonka yrityksiä ovat golfravintola, Pakkahuoneen kahvila, Puoti ja Terassi, on hallituksen päätökseen oikein tyytyväinen.

– Otamme hyvin vakavasti ja tosissamme hallituksen rajoitukset, sillä emme halua olla viruslinkoja. Emme ole asiantuntijoita pandemiassa ja hallituksen asiantuntijat ovat miettineet rajoitukset, korostaa Pääkkö.

Uudenkaupungin kesään kuuluvat oleellisesti ravintolat ja niiden terassit. Ala on kaupungissa merkittävän työllistäjä, sillä Uudessakaupungissa on yli 20 ympäri vuoden toimivaa ravintolaa ja niiden lisäksi muutama kesäravintola. Kahviloita ja lounaskahviloita on kymmenkunta ja niistä muutama on avoinna ainoastaan kesäisin.

Ravintolat suljettiin koronaepidemian vuoksi 4.4. Take away -annoksia ne ovat saaneet toimittaa siitä asti.

– Hallituksen asettamat rajoitukset olivat aikalailla odotetun kaltaisia. Noudatamme niitä tarkasti ja vähennämme myös terassien asiakaspaikkoja. Harvennamme niitä, jotta turvallinen välimatka säilyy. Suljemme ravintolat jo kello 22 eli silloin, kun anniskeluaika päättyy, kertoo Pääkkö.

Pakkahuoneen kahvila on jo lisännyt aukiolo-aikojaan tällä viikolla. Nyt kahvila aukeaa take away -annoksille jo aamukahdeksalta ja on avoinna iltakahdeksaan.

– Kahvilan osalta seuraamme, miten ihmiset ovat liikkeellä.

– Kun viemme ravintoloiden take away -annoksia senioreille, he ovat hyvin varovaisia ja tarkkoja noudattaessaan rajoituksia. Ravintoloiden kesä riippuu myös paljon siitä, miten asiakkaat uskaltavat lähteä liikkeelle, ennakoi Pääkkö.

Pääkön yrityksien henkilöstömäärä on nyt kesällä vajaa 50 ja määrässä on mukana myös vakituiset työntekijät. Kesätyöntekijöitä yrityksiin palkataan vajaat 40.

– Valitettavasti joudumme sopeuttamaan henkilöstön työtuntien määrää, koska aukioloajat ovat rajalliset, toteaa Pääkkö.

– Yleisötapahtumamme myös mietityttävät. Jollain tavalla toteutamme iltatorit ja suunnitellut festivaalit, mutta miten ne tehdään rajoitusten puitteissa, on vielä työn alla, huomauttaa ravintoloitsija Tapio Pääkkö.

Myös Bistro Bayn Laura Yläkorvesta ja Niko Kluuskerista hallituksen rajoitukset olivat odotettuja.

– Positiivista on, että terassipaikkojen määrää ei lähdetty rajoittamaan.

– Mutta anniskelun päättäminen kello 22 vaikuttaa meidän kesän myyntiin isosti. Iso osa meidän kesäviikonloppujen myynnistä on painottunut juuri illan viimeisille tunneille. Mutta olemme jo työstämässä suunnitelmia, miten anniskeluajan lyhenemisestä koituva tappio voidaan minimoida, kertovat Yläkorpi ja Kluuskeri.

Heidän mielestä hallituksen rajoituksia on helppo noudattaa.

– Tosin emme vielä tarkkaan tiedä, mitä kaikkea ohjeistus tulee pitämään sisällään, toteavat Laura Yläkorpi ja Niko Kluuskeri.

Nyt Aluehallintovirastot valvoisivat rajoitusten ja velvollisuuksien noudattamista. Ravitsemisliikkeiden olisi laadittava suunnitelma siitä, miten liike toteuttaa rajoitukset ja velvoitteet. Suunnitelma ja suurin sallittu asiakasmäärä olisi pidettävä asiakkaiden nähtävillä.

Ravitsemisliikkeessä


Asiakaspaikkojen määrä puoleen normaalista, mutta terasseilla rajoituksia ei ole

Asiakkaiden välisestä riittävästä etäisyydestä huolehdittava

Ravintolassa istuttava omassa pöydässä tai tason ääressä

Juomat ja ruoat voi noutaa esimerkiksi tiskiltä, mutta niiden annostelua itse ei sallita.

Ravitsemisliikkeet voivat olla auki enintään klo 6-23 ja anniskeluaika on klo 9-22.

Sisä- ja ulkotilat pitää järjestää niin, että asiakkaat eivät altistu taudin leviämiselle

Oireisena ei saa tulla ravintolaan

Rajoitukset alustavasti voimassa lokakuun loppuun

Hallitus arvio ennen juhannusta seuraavaa askelta