Retkietiketti käyttöön luontoretkillä

0

Poikkeusolot ovat saaneet ihmiset liikkeelle luontoon. Vakka-Suomen luontokohteissa on käyty enemmän kuin ehkä koskaan tähän vuodenaikaan.

Kuka olisi vuosi sitten uskonut, että yleisten retkipaikkojen käyttöä joudutaan rajoittamaan, koska siellä on liikaa väkeä?

Merellä ja metsissä luontokohteita ylläpitävä Metsähallitus ilmoitti tällä viikolla poistavansa kohteidensa koronarajoituksia. Samalla se muistutti, että retkeilijöiden vastuullinen käytös on entistä tärkeämpää.

Luontopalvelujohtaja Timo Manninen kertoo, että luontoarvot ovat olleet vaarassa piittaamattoman käytöksen takia. Roskien jättäminen luontoon ja häiritsevä käytös pilaavat retkeilynautinnon.

Keväinen lähiluonto on koronaterapiaa parhaimmillaan.

Retkietikettiin kuuluu nyt myös vastuu siitä, että virus ei pääse leviämään nuotiopaikoilla ja laavuilla.

Tulevana viikonloppu Uudessakaupungissa on perinteisesti retkeilty jalan tai polkupyörillä. Vakka-Rastin äitienpäivän kuvasuunnistus on järjestetty yli 40 kertaa. Tänä vuonna se on peruttu koronan vuoksi.

Omatoimipyöräily on kuitenkin sallittua ja suotavaa. Koronarajoitusten takia perinteisten kuntorastien sijaan suunnistajatkin ovat tänä keväänä käyneet omatoimirasteilla.

Sunnuntain äitienpäivää vietetään poikkeusoloissa, mutta luonnossa kaikki on onneksi samanlaista kuin ennenkin. Kevät etenee normaalisti, välillä aurinko lämmittää, toisinaan on kylmää ja sateista. Valkovuokot kukkivat ja muuttolinnuista suuri osa on jo saapunut.

Keväinen lähiluonto on koronaterapiaa parhaimmillaan.