Tyksin infektiolääkäri: Koronaviruksen toiseen aaltoon syytä varautua

0
Hyvällä käsihygienialla voi estää tartuntoja.

Koronavirustautiin sairastuneiden määrä alkoi kasvaa maaliskuun kahdeksas päivä ja saavutti huippunsa huhtikuun neljäs päivä. Sen jälkeen taudin esiintyvyys on laskenut.

Koronaepidemian ensimmäisen aallon torjunnassa on Varsinais-Suomessa onnistuttu hyvin, mutta Turun yliopistollisen keskussairaalan Tyksin infektiontorjunnan ylilääkäri Esa Rintala pitää todennäköisenä uutta aaltoa.
– Testausmäärämme ovat koko ajan kasvaneet. Olemme madaltaneet kynnystä testiin pääsyyn, mutta silti saaneet saalista vähän. Oireettomia henkilöitä ei edelleenkään testata, koska siinä vaiheessa tartunta ei näy testissä, Rintala kertoo.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella todetaan uusia sairaustapauksia alle kymmenen päivässä, luku on alle kaksi prosenttia testatuista. Kaikilta sairaalaan hoitoon tulevilta, joilla on hengitystieoireita, tarkistetaan mahdollinen koronavirustartunta pikatestillä.

Tyksin erityisvastuualueella on ollut keskiviikkoon mennessä 29 potilasta koronaan liittyvässä sairaalahoidossa ja heistä kahdeksan tehovalvontahoidossa. Eniten sairaalassa hoidetuissa on ollut 50–59-vuotiaita ja 70–79-vuotiaita. Koronaan on menehtynyt 12 henkilöä. Kuolleita on ollut eniten 80–89-vuotiaiden ikäryhmässä. Nuoria sen sijaan on ollut sairaalahoidossa vain yksi.
– Suurin osa tartunnan saaneista on selvinnyt taudista kotihoidolla ja särkylääkkeellä. Vaikeamman taudin sairastaneet ovat kärsineet esimerkiksi keuhkokuumeesta. Taudin pitkäaikaisvaikutuksista meillä ei ole vielä tutkimustietoa tarpeeksi pitkältä ajalta. Potilaat ovat kertoneet pitkään kestävästä väsymyksestä ja päänsärystä, Rintala sanoo.

Viranomaiset ovat onnistuneet Varsinais-Suomessa jäljittämään koronaan altistuneita ripeästi. Sairastuneiden läheiset on saatu nopeasti selville ja asetettu karanteeniin kahdeksi viikoksi.
– Karanteenissa on ollut satoja ihmisiä. Lisäksi muut ihmiset ovat noudattaneet hyvin rajoituksia. Esimerkiksi desinfiointiainepullot ja etäisyydet kaupoissa ja kahviloissa, yskiminen hihaan sekä isojen ihmisjoukkojen välttäminen ovat edelleen tarpeen, Rintala sanoo.

Jos ihmiset toimivat näin, Rintala uskoo epidemian hännän pysyvän matalana kesän yli. Hän pitää silti toisen aallon tuloa todennäköisenä.
– Jos matkustaminen lisääntyy esimerkiksi Ruotsiin, missä epidemia edelleen on aktiivinen, pelkään taudin uudelleen voimistuvan. Myös alkusyksy ihmisten palatessa työpaikoille on mahdollinen uuden aallon ajankohta. Tällä tavoin tapahtui esimerkiksi sikainfluenssan kohdalla, hän vertaa.

Koronavirus saadaan Rintalan mukaan paremmin estettyä, kunhan sille saadaan rokote.
– Tulevaisuudessa syksyn rokotteissa on mahdollisesti oma kausirokotteensa sekä koronaan että influenssaan, Rintala lisää.