Urheiluseuroissa pohditaan parhaillaan, miten harjoittelua voidaan jatkaa. Ihmisten kokoontumisrajoitusta nostetaan kesäkuussa 50 henkeen ja pienryhmäharjoittelu on jo nyt mahdollista tietyin reunaehdoin.
Uudenkaupungin Pallokerhossa kevät on ollut hiljaiseloa ja odottelua. Osa pelaajista on harjoitellut omatoimisesti, mutta kaikkien tekemisistä ei seuralla ole tietoa.
– Muutama joukkue on aktiivisen valmentajan johdolla saanut WhatsApp-ohjeita ja vastaavia, mutta kaikki joukkueet eivät ole treenanneet ohjeistetusti lainkaan, UPK:n puheenjohtaja Visa Mikkola kertoo.
UPK:n johtokunta pohti perjantaina, miten harjoittelua voidaan toteuttaa. Mikkola uskoo, että ainakin hänen omilla joukkueillaan harjoitukset käynnistyvät pikku hiljaa.
Palloliiton ohjeiden mukaisesti pienryhmäharjoittelua sallitaan, mutta hyvin rajoitetusti.
– Pelaajilla ei saa olla minkäänlaista kontaktia, Mikkola toteaa.
Ainakin syöttöjä ja potkuja voi harjoitella ilman kontaktia, mutta pelaaminen on harjoituksissakin toistaiseksi kielletty.
– Nuoremmissa ikäryhmissä voi olla 30:kin samassa joukkueessa. Porukka pitää jakaa kahteen tai kolmeen ryhmään ja jokaisella on valmentajansa. Mietimme, että keinonurmella voisi olla kaksi kymmenen hengen ryhmää tai sitten toinen ryhmä juoksee pururataa ja toinen harjoittelee kentällä, Mikkola pohtii.
Pienryhmät eivät saisi sekoittua, vaan samalla porukalla harjoitellaan saman valmentajan johdolla.
Otteluitakin pyritään lähitulevaisuudessa järjestämään, mutta pelaaminen on ristiriidassa sen kanssa, että kontaktia ei saisi syntyä.
– Asia on hyvin epävarma. Päivä kerrallaan pitää katsoa. Aloitetaan pienryhmäharjoittelulla ja nähdään, mitä siitä seuraa.
Palloliitto kertoi torstaina, että sarjatoimintaa käynnistetään viikosta 24 lähtien. Pelaamaan siis todennäköisesti vielä päästään, mutta ensisijaista on, että harrastus jatkuu.
– Nuoret olisi saatava mukaan, se on tärkeintä, Mikkola sanoo.
Yleisurheilussa koronaviruksen vaikutus ei ole ollut kovin suuri. Hallikausi jäi kesken, mutta keväällä on perinteisesti valmistauduttu kesään.
– Huhtikuu olisi ollut maastojuoksukautta. Meillä ei yleensä ole muita kilpailuja. Sillä tavalla voi sanoa, että korona iski ”parhaaseen aikaan”, kuin jos se olisi tullut keskellä kesää, sanoo Uudenkaupungin Kenttäkarhujen kilpailutoimikunnan vetäjä ja nuorisovastaava Pauliina Aalto .
Kenttäkarhuissa on odoteltu Suomen Urheiluliiton ohjeita, miten harjoituksia voidaan jatkossa järjestää. Toistaiseksi urheilijat ovat treenanneet omatoimisesti annettujen ohjeiden mukaan.
Toukokuun kilpailut on varmasti peruttu, mutta paljon sen pidemmälle ei vielä voi ennustaa. Seuran johtokunta kokoontuu etänä keskustelemaan, miten kesän kilpailuiden käy.
– Me tai muutkaan alueen seurat eivät varmasti ole ensimmäisinä järjestämässä kisoja. Otetaan mallia, miten muualla isot seurat järjestävät, Aalto sanoo.
Kalannin Vankassa odotetaan myös Suomen Urheiluliitolta tarkempia ohjeita. Heinäkuussa olisi ainakin tarkoitus järjestää seiväshyppy- ja kävelykilpailut, mutta sitä ei vielä tiedetä, minkälaiseksi koko piirin kilpailukalenteri muodostuu.
Vankan sihteerin Kati Saarisen mukaan Vankassa on eletty lähinnä hiljaiseloa, kun hiihtokausi saatiin suunnilleen vietyä loppuun ja maastojuoksut peruttiin.
– Heillä, joilla on omat valmentajat, on ollut omatoimista harjoittelua, mutta muuta järjestettyä ohjelmaa ei ole ollut, Saarinen sanoo.
Ympäri vuoden pyörivät juoksukoulut ja muut kokoontumiset ovat tauolla. Vankan nuorilla yleisurheilijoilla olisi tähän aikaan vuodesta ollut yleensä maastojuoksukilpailuja.