Uudistetun Alisenkadun rakennustyöt alkavat syksyllä

0
Tästä lähtökohdasta Alisenkadun uusiminen aloitettiin viime vuonna.

Alisenkadun rakentamistyöt kaupungin keskustan elinvoiman parantamiseksi käynnistyvät syksyllä. Ensimmäisenä työn alle otetaan Aliseltakadulta Koulukadun ja Sepänkadun välinen osa.

– Alisellekadulle suunnitellaan kävelypainotteista hidaskatua, jossa kaikki tienkäyttäjäryhmät liikkuvat samassa tasossa. Katualue päällystetään graniitilla, valaistus uusitaan ja ympäristöön tuodaan penkkejä sekä istutuksia, Uudenkaupungin kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén kertoo.

– Muutoksilla haetaan toimivaa ja viihtyisää keskuskatua, joka palvelee monipuolisesti asukkaita, yrittäjiä ja matkailijoita kaikkina vuodenaikoina, Arvela-Hellén lisää.

Alisenkadun parantamiseen liittyvät kadun pinnan peruskorjaustyöt sekä liikenne- ja maisemasuunnittelu. Lisäksi tarkistetaan putkien kunto ja mahdolliset kaapelit.

– Ajoneuvoliikenne pysyy jatkossakin yksisuuntaisena ja samaan suuntaan kuin nytkin. Polkupyöräliikenne kulkee molempiin suuntiin, mutta pyöräilijät voivat jatkossa ajaa myös ajoneuvojen seassa. Uusi tieliikennelaki mahdollistaa tämän, Arvela-Hellén toteaa ja lupaa, että keskustasta löytyy tulevaisuudessa myös pyörätelineitä.

Alisenkadun varrella on vanhoja ja osittain huonokuntoisia lehmuksia. Ne todennäköisesti kaadetaan uuden katualueen tieltä.

– Puiden juuret ovat nostaneet katukivetystä ja niiden ympärille olisi tällä hetkellä todella hankalaa rakentaa. Kadulle lisätään kuitenkin istutuksia, mutta ne tehdään siten, että kasvit mahtuvat kasvamaan. Alisellekadulle tulee myös lisää istumapaikkoja, Arvela-Hellén kuvailee.

Jatkossa Alisenkadun auto- ja pyöräväylät erotetaan toisistaan tien pintaan upotettavien vanhojen graniittireunakivien avulla. Tien pinnasta tulee kuitenkin täysin tasainen eli esteetön, jotta sitä voidaan hyödyntää mahdollisimman monipuolisesti.

– Kadusta tulee niin sanottu jaettu tila, koska haluamme mahdollistaa ja lisätä erilaisten tapahtumien pitämistä keskusta-alueella, Arvela-Hellén toteaa.

Alisenkadun varrella on tarkoitus korostaa jatkossa kahta aluetta: Säästöpankin edustaa sekä keskustan apteekista torille päin olevaa leveämpää kohtaa.

– Nämä alueet eroavat muusta katualueesta esimerkiksi erilaisen graniittilaatan avulla ja juuri näissä paikoissa voisi järjestää tapahtumia, Arvela-Hellén huomauttaa.

Fakta: Alisenkadun perusparannus

Keskustan kehittäminen ja sen elinvoiman lisääminen on kirjattu kaupungin strategiaan.
Kaupungin talousarviossa on varattu Alistakatua varten tälle vuodelle ja kahdelle seuraavalle yhteensä 1,8 miljoonaa euroa.
Alisenkadun parannustöihin liittyvä katusuunnitelmaluonnos on asetettu nähtäville osallisten kuulemista varten.
Katusuunnitelmaluonnoksen jälkeen kaupunkisuunnittelu tekee ehdotuksen Alisenkadun parantamistoimenpiteistä.
Katusuunnitelman hyväksynnän jälkeen urakka kilpailutetaan.
Lähde: Kaupunkisuunnittelu

Luvassa vinopysäköintiä ja viihtyisämpää keskustaa

Alisenkadun parantamissuunnitelmaa on käyty läpi kadunvarren yrittäjien, kiinteistön omistajien ja muiden sidosryhmien kanssa.

– Kaupungin yrittäjät ovat olleet huolissaan parkkipaikkojen määrästä. Ajatuksena on lisätä vinopysäköintiä keskustan sivukaduille. Vinopysäköinti on usein helpompaa kuin kadun suuntainen pysäköinti. Katualueelle on mahdollisesti tulossa 20 kilometrin nopeusrajoitus, Uudenkaupungin kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén kertoo.

Alisenkadun parannustöiden tarkoituksena on lisätä ihmisten viihtyvyyttä keskusta-alueella. Sitä kautta myös liikkeiden elinvoima kasvaa.

– Kukaan tuskin voi sanoa, että nämä Alisenkadun kaksi korttelia Sepänkadun ja Koulukadun välillä olisivat kovin kauniita tällä hetkellä. Jo vuoden 2018 demokatukokeilu osoitti, että viihtyisämmässä tilassa ihmiset myös viipyvät pidempään ja tämä puolestaan kasvatti osan keskustaliikkeiden liikevaihtoa, Arvela-Hellén lisää.