Vapunaattona jaettiin kotimaista ruokaa kansainvälisestä keittiöstä

0
Confusion Kitchenin Athanasios Papanikos, Granger T Simmons, Maciej Mydonski, Timothy D’hondt, Eeva Adigwe ja Emeka Adigwe jakoivat valmistamaansa lounasta vapunaattona. Kuvan ulkopuolelle jäivät Chiamaka Adigwe, Prince Safo, Marion Dumitru ja Magdalen Ogbomo.

Uudenkaupungin Asukasluotsaus, Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenkaupungin osasto sekä Varsinais-Suomen piiri, A-kilta, Confusion Kitchen sekä ammattiopisto Novida järjestivät vappuaattona maksuttoman keittolounasjaon. Ukipoliksen luona lounasta jaettiin yksinasuville ja pariskunnille.

– Tämä sai alkunsa pari viikkoa sitten, kun MLL piti oman ruokajakonsa, ja olin hakemassa ruokaa omalle perheelleni. Työskentelen Ukipoliksen Asukasluotsauksessa, jossa autan maahanmuuttajia. Aloimme puhua, että on todella hienoa, että perheille jaetaan lounasta, mutta että tässä kaupungissa on niin paljon muitakin ihmisiä, joilla on tällä hetkellä vaikeaa esimerkiksi lomautusten vuoksi, Granger T Simmons taustoitti.

– Koska koulut ovat kiinni, lapset eivät saa ateriaa sieltä. Moni perhe ei ole saanut vielä palveluseteleitään, keitot valmistaneen Confusion Kitchenin pääkokkina toiminut Eeva Adigwe jatkoi.

Tällä kertaa ruokaa jaettiin kolmessa kohteessa. MLL:n piste jakoi lounasta lapsiperheille, Ukipolis yksinasuville ja pariskunnille, ja A-Kilta omille asiakkailleen.

– Fakta on se, että me kaikki tarvitsemme ruokaa! Ajattelimme, että tällä kertaa pidämme yhteistyöllä ruokajaon, joka on avoin aivan kaikille, Simmons totesi.

Tarjolla oli kansainvälisen Confusion Kitchenin valmistamaa jauheliha- ja kasviskeittoa.

– Valmistimme keitot eilen Novidan keittiössä. Lahjoituksia oli paljon. Saimme 750 kiloa perunaa laitilalaiselta Tuorekartano Oy:ltä, ja 30 kiloa porkkanaa Vuorelan Tilalta, Adigwe avasi.

– Perunoita kuorittiin eilen vapaaehtoisvoimin viitisen tuntia. Lihakeitto tehtiin naudanlihasta, koska niin moni ei voi syödä sianlihaa, Simmons lisäsi.

Hieman ennen kello yhtä lounasta oli Simmonsin ja Adigwen arvioiden mukaan käynyt hakemassa 40–50 ihmistä. Koska keittoa oli vielä jäljellä, päätettiin jakoa jatkaa vielä kello kahteen.

– Jauhelihakeittoa tehtiin 200 litraa ja kasviskeittoa suunnilleen 160 litraa. Tuli vähän vähemmän, mitä ilmoitettiin, mutta se ei haittaa, koska kuitenkin saatiin tehtyä niin paljon annoksia, ja vielä on keittoa jäljellä, Adigwe kertoi.

Vastaavaa ruuanjakotilaisuutta ei ole ainakaan vielä suunniteltu.

– Se olisi hienoa, mutta edellyttäisi sitä, että saisimme paljon sponsoreita, Simmons totesi.

Satojen litrojen keittomäärän valmistaminen ja jakaminen edellytti suurta työpanosta niin Simmonsilta, Adigwelta kuin kaikilta vapaaehtoisiltakin.

– Nämä kaikki vapaaehtoiset täällä ovat ulkomaalaisia Confusion Kitchenistä. He ovat olleet mahtavia ja tehneet suuren työn. Teimme kaiken ruuan Novidalla, ja Novidan opettajista erityisesti Paul-Erik Hakkarainen oli suureksi avuksi, Simmons kiitteli.

Vaikka hyvän tekeminen olisi joskus raskastakin, palkitsee se lopulta aina tekijänsä.

– Kun näkee, että pystyy auttamaan toisia, on se ainoa asia, millä on merkitystä, Adigwe päätti.

Ossi Nyström