Asiakkaat löysivät tauon jälkeen ravintoloihin

0
Tiina Säynätmäki (vas) ja Anette Ahonen iloitsivat kahviloiden ja ravintoloiden avautumisesta. – Onneksi monet ravintolat ovat panostaneet terassien katoksiin, jos sattuu tulemaan vaikka sateinen kesä, ystävykset kiittelivät.

Maaliskuun lopusta asti koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi suljetut ravintolat avautuivat kahden kuukauden tauon jälkeen maanantaina. Aurinkoinen kesäkeli ja ulkona syömisen mahdollisuus aiheuttivat ensimmäisenä aukiolopäivänä jopa ajoittaisia asiakasryntäyksiä, ja väkeä on ollut liikkeellä tasaisesti koko viikon.

Valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti ravintoloiden tulee noudattaa toiminnassaan normaalitilanteesta poikkeavia rajoituksia heinäkuun loppuun saakka. Sonja Uusitalo-Sriket Gasthaus Pookista myöntää, että rajoitusten huomioon ottaminen on pitänyt henkilökunnan kiireisenä.

– Vaikka olemme palvelleet take away -ravintolana koko ajan, itse ravintolan avaaminen tauon jälkeen ja terassin kuntoon saaminen ovat asettaneet omat haasteensa. Tietysti rajoitukset ovat aiheuttaneet myös hieman päänvaivaa, kun on pitänyt miettiä uusia toimintatapoja, hän kertoo.

Eniten muutoksia on tuonut buffet-ruokailun järjestäminen. Noutopöytäruokailu ei ole rajoitusaikana sallittua, vaan ruoka-annokset tulee annostella henkilökunnan toimesta.

– Normaalisti tarjoamme lounasta buffettina, nyt tarjoilemme annokset pöytiin. Jälkiruokakahvit asiakkaat voivat noutaa terassin kioskista. Toimintatapoja sopeuttamalla selviämme tästä kyllä ihan hyvin, Uusitalo-Sriket sanoo.

Lounasbuffetin järjestäminen mietitytti myös Sorvakon sillan kupeessa sijaitsevassa Cafe Aitassa. Lounas on nyt tarjolla buffet-tyyppisestä linjastosta, josta henkilökunta annostelee annokset asiakkaan toiveiden mukaan.

– Kaikki pääruoasta kahviin ja jälkiruokiin annostellaan valmiiksi, mutta asiakkaat noutavat annokset itse. Samoin toimimme hotelliaamiaisella. Sen suhteen olemme pyrkineet miettimään niin, että kaikki mahdollinen, kuten jugurtit ja mehut, olisivat valmiissa paketeissa, selvittää yrittäjä Tanja Nyberg .

Turvaväleistä ja käsihygienian tärkeydestä muistutetaan ravintoloiden seinille kiinnitetyillä ohjelapuilla. Sairaana ravintoloihin ei pidä tulla sen enempää töihin kuin asiakkaaksikaan.

Rajoitusten mukaan ravitsemusliikkeiden sisätiloissa voi oleskella samanaikaisesti vain puolet lupien mukaisesta henkilömäärästä. Aitan kohdalla se tarkoittaa sitä, että sisällä istumapaikkoja on vain 20. Terasseja asiakasmäärien rajoitukset eivät koske.

– Iso katettu terassi pelastaa varmasti paljon, mutta aika mietteliäin tunnelmin tässä ollaan nyt kaikin puolin. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että on hyvä olla varovainen, mutta toki tämä tilanne kuormittaa ja vaatii henkilökuntaa enemmän kuin normaalisti. Viikko kerrallaan mennään eteenpäin, Nyberg tuumii.

Sekä Gasthaus Pookissa että Cafe Aitassa ollaan tyytyväisiä siihen, että ihmiset ovat uskaltautuneet rajoitusten purkamisen jälkeen liikkeelle. Lounas on tehnyt kauppansa ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä päästessään ihmisten ilmoille.

– Asiakkaita on ollut kiitettävästi ja turistejakin jo näkynyt, kertoo Sonja Uusitalo-Sriket.

Tyytyväisiltä näyttävät myös Cafe Aittaan iltapäiväkahville pysähtyneet Anette Ahonen ja Tiina Säynätmäki . Työkaverukset ovat lähteneet yhteisen vapaapäivänsä kunniaksi ulos syömään.

– Käytiin äsken toisessa paikassa lounaalla ja tultiin tähän vielä jatkamaan kierrosta kahvin merkeissä, kun on näin kaunis ilma ja terassitkin ovat viimein auki, Säynätmäki juttelee.

Ystävykset kertovat odottaneensa ravintoloiden avaamista innolla.

– Ihan kuin elämä olisi alkanut nyt uudestaan. Tapahtumien peruuntuminen on vähän tylsää, mutta toivottavasti tulisi kuitenkin kauniita kelejä. Kyllä sitä hyvällä säällä aina jotain keksii, Ahonen sanoo.

Ravintoloiden aukioloajat Ahosta ja Säynätmäkeä mietityttävät. Rajoitusten mukaan ravitsemusliikkeiden on suljettava ovensa jo kello 23, anniskelun tulee päättyä tuntia aikaisemmin.

– Normaalisti tulee käytyä ravintoloissa enemmän iltapainotteisesti, kun töiden puolesta harvemmin lounasaikaan pääsee. Se tietysti vähän mietityttää, jääkö tänä kesänä illat ihan kesken, kun ravintolat joutuvat sulkemaan niin aikaisin, Ahonen pohtii.

Kaksikkoa ei pelottanut lähteä ravintolaan ruokailemaan. Mediassa ja ravintoloiden seinillä esillä olevat ohjeet muistuttavat turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta, ja käsidesit ovat selkeästi esillä ravintoloissa.

– Eikä kovin suurta ruuhkaa ainakaan näin lounasaikaan näytä olevan, joten ihan turvallisin mielin uskalsi tulla, Säynätmäki kommentoi.

Kesäsesongin käynnistymistä odotetaan ravintoloissa kaikesta huolimatta positiivisin mielin. Sekä Sonja Uusitalo-Sriket että Tanja Nyberg toivovat ihmisten panostavan tänä kesänä erityisesti lähimatkailuun.

– Hyvillä ja luottavaisilla fiiliksillä mennään kohti kesää. Uskon, että tästä tulee hyvä sesonki, ja toivottavasti kotimaan matkailu nostaisi nyt tämän myötä enemmän päätään, Uusitalo-Sriket sanoo.

Teksti ja kuvat: Päivi Sappinen