Sirkus saapui Automuseoon, kuten myös hiiret ja satumaailman hahmot, kun Raunistulan nukkekotikerhon näyttely pystytettiin loppuvuodeksi autojen sekaan.
Uudenkaupungin Automuseon Ilkka Ruohonen on seurannut Raunistulan nukkekotikerhon toimintaa ja kutsui heidät pitämään vierailevaa näyttelyä. Korona hieman viivästytti näyttelyn pystytystä, mutta nyt hämmästyttävän tarkkoja yksityiskohtia voi tarkkailla autojen ohella.
Nukkekotikerhon näyttelyvastaava Eija Luoto kertoo, että yhteydenotto tuli sopivaan saumaan, kun kerho juhlii 10-vuotisjuhlavuottaan.
– Nämä kaikki työt ovat valmistuneet kymmenen vuoden aikana, Luoto kertoo.
Monet esillä olevat työt ovat olleet mukana nukkekotikilpailuissa. Esimerkiksi kerhon yhteistyössä tekemä voittoisa Asiaton oleskelu kielletty, joka kuvaa 50-luvun kerrostalon vinttiä, jossa vanha lamppu rätisee ja joku on pitänyt majaa.
– Viemäritöitä ei ole vielä tehty, mutta sähköt ovat usein mukana nukkekodeissa, Luoto kertoo.
Nukkekodit mielletään usein lasten ja erityisesti tyttöjen harrastukseksi, mutta totuus on toisenlainen. Suomessa alan lehdellä on tilaajia noin 1300 ja Facebook-ryhmässä on 7000 jäsentä. Myös monet miehet ovat innostuneet nukkekotimaailmasta.
Turkulaisen Raunistulan nukkekotikerhon jäsenten keski-ikä on noin 50, eikä alaikäisiä edes oteta mukaan, sillä monet työkalut ovat teräviä. Töitä saa viedä kotiin, mutta usein koteja rakennetaan porukalla kerhohuoneessa.
Luoto aloitti harrastuksen vuonna 2006.
– Luin parturissa Kotiliesi -lehdestä nukkekotiharrastuksesta ja se oli menoa, Luoto naurahtaa.
Luoto tekee itse niin paljon kuin pystyy ja materiaaliksi kelpaa milloin mikäkin.
– Ei saa heittää mitään pois. Ihan mistä vain on apua. Kahvi- ja jäätelötikut menee aina käyttöön, Luoto sanoo.
Hänen omissa kodeissaan ei ole nukkeja lainkaan. Siksi esimerkiksi Tuntematon sotilas -työn hahmojen kasvot olivat hankalia.
– Mutta ajattelin, että se on sotatilanne, joten sillä ei ole niin merkitystä. Yksi näyttää kuitenkin mielestäni Åke Lindmanilta , Luoto pohtii.
Elokuvatyöt olivat esillä Turun Finnkinon aulassa Leffat laatikoissa -näyttelyssä. Näyttelyn teko alkoi tammikuussa 2019 ja valmista oli saman vuoden lokakuussa.
– Kaikki hahmot piti tehdä itse, mutta rekvisiitasta vain 51 prosenttia.
Niinpä Luodon työssä sotilaiden kiväärit tulivat tamperelaiselta Sami Tuuhealta . Luoto sai maastoon apua myös tyttärentyttäreltään.
Automuseossa esillä olevat satumaailman hahmot ovat olleet Turun kaupunginkirjastossa, jossa ne ovat olleet lasten suuressa suosiossa. Osa töistä on puolestaan ollut esillä turkulaisessa jouluikkunassa.
Vastapainoksi yksi näyttelyn osuus kuvaa vessoja.
– Nukkekotikilpailussa oli aina yksi huone kerrallaan ja niistä sai aikaan kokonaisen talon, Luoto selittää, miksi vessatkin ovat päätyneet mukaan.
Yleinen nukkekotien mittasuhde on 1:12, kun esimerkiksi barbeissa se on 1:6. Yksityiskohdat ovat joissakin töissä todella tarkkoja.
Esimerkiksi Katri Suikin teinin huonetta kuvaavassa Mutsi, mis mun blehat on?! -työstä voi huomata nukkekodin sisältä pienen nukkekodin, jossa on huonekalut vesihanoineen kaikkineen.
Yksityiskohtien tarkastelussa Luoto käyttää valaisevaa suurennuslasia. Jotkut käyttävät myös 3D-tulostinta apunaan.
Hetkiä maailmaltamme -näyttely Uudenkaupungin Automuseossa on avoin yleisölle vuoden loppuun saakka.