”Häitä ei siirretä, kävi miten kävi”

0
Laura Rinteen ja Juho Heinon Tinderistä alkanut rakkaustarina saa sinettinsä Kalannin kirkossa heinäkuun ensimmäisenä lauantaina. – Ensimmäisillä treffeillä Juho vei minut jääkiekkomatsiin Raumalle ja hänellä oli kummityttö mukana esiliinana, Rinne kertoo.

Laura Rinteen kevät on ollut tunteiden vuoristorataa. Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot ovat lyöneet oman leimansa myös kesäksi suunniteltujen häiden järjestämiseen.

– Onneksi Juho on pysynyt rauhallisena koko ajan, vaikka minä olen viettänyt unettomia öitä ja jännittänyt, Rinne nauraa.

Maaliskuun lopussa näytti siltä, että valtioneuvoston asettamat rajoitukset vesittäisivät heinäkuun ensimmäiselle lauantaille suunnitellun hääjuhlan kokonaan. Pahimmillaan näytti siltä, että sadan kutsuvieraan joukosta valittaisiin vihkitilaisuuteen vain muutama lähin ihminen.

Pariskunta ehti punnita kevään mittaan useita vaihtoehtoja häiden järjestämiseksi.

– Oli olemassa sellainenkin varasuunnitelma, että mentäisiin suunniteltuna päivänä maistraatissa naimisiin ja pidettäisiin hääjuhla sitten joskus myöhemmin. Tai kutsuttaisiin kirkkoon vain läheisimmät ihmiset, jolloin määrä jäisi alle kymmenen, ja yksityiseen hääjuhlaan sitten enemmän ihmisiä, Rinne kertoo.

– Heti oli kuitenkin selvää, että kokonaan häitä ei siirrettä, kävi miten kävi. Kaikki juhlapaikasta ruokiin ja bändeihin oli kuitenkin hyvissä ajoin varattu, ja sormuksiinkin oli ehditty jo kaivertaa päivämäärät, Juho Heino lisää.

Kesäkuun alussa voimaan astuneiden ohjeiden mukaan korkeintaan 50 hengen yleisötilaisuuksia on luvallista järjestää, joten itse vihkimistäkin pääsee todistamaan useampi häävieras.

Yksityisiä juhlatilaisuuksia 50 henkilön rajoitus ei koske, mutta suositus on että yksityistilaisuuksiakaan ei järjestettäisi suuremmalle väkimäärälle. Heinäkuun alusta rajoituksiin on viimeisimmän tiedon mukaan tulossa lisää huojennuksia.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että vieraita olisi tulossa 70–80, eli tuo 50 henkilön rajoitus kirkkoon on ihan järjestettävissä. Jossain vaiheessa näin jo suunnitelmia siitäkin, että heinäkuun alusta tuo rajoitus voisi olla 100, jolloin ei tarvitsisi sitäkään enää murehtia, Rinne sanoo.

Näillä näkymin Rinne ja Heino vihitään Kalannin kirkossa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Hääjuhlaa tanssitaan Laitilassa Palmusen vintissä.

– Seurakunta on pitänyt meidät hyvin ajan tasalla rajoituksista ja juhlapaikastakin ollaan oltu yhteydessä ja saatu sovittua kaikki hyvin. Juhlatila on onneksi sen verran iso, että sinne saadaan pöytäjärjestyksellä sopivat turvavälit, tuleva hääpari kertoo.

Poikkeusajalle on sattumalta osunut muitakin perhejuhlia. Pariskunnan helmikuussa syntyneen vauvan kastejuhlaa vietettiin rajoitusten mukaisesti pienimuotoisesti ja kevään päätteeksi Lauran vanhin tytär valmistui ammattiin.

– Ristiäiset sujuivat lopulta tosi hyvin, vaikka alkuun jännitin sitäkin. Käytännössä juhlassa oli läsnä vain 10 ihmistä ja muille kaste näytettiin videolta, Rinne sanoo.

Heinäkuisen hääjuhlan valmistelut jatkuvat nyt hetkellisen epätietoisuuden jäljiltä kiivaasti. Rinne kertoo laskevansa ilmapallojen ja pöytäkoristeiden määriä yötä myöten, Heino uskoo kaiken järjestyvän pienemmälläkin stressillä.

– Eikös sen sitten kauppaan mennessä näe, mitä tarvitaan, Heino virnistää, mutta myöntää jännittävänsä itsekin vieraiden viihtymistä juhlissa.

Rinne ja Heino ovat tyytyväisiä, että rajoitusten purkamisesta tiedotettiin hyvissä ajoin, jotta häävalmisteluissa pääsi keskittymään olennaiseen. Vaikka muutoksia rajoituksiin viime hetkillä vielä tulisikin, varmaa on, että Laura Rinne ja Juho Heino saavat toisensa heinäkuun ensimmäisenä lauantaina.

– Naimisiin mennään, oli korona tai ei, Heino ja Rinne linjaavat yhteistuumin.

Päivi Sappinen

Hääpari on iloinen siitä, että kevään tiukkoja rajoituksia höllennettiin kesäksi. Näillä näkymin hääjuhlaa päästään viettämään lähes alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti.