Kasvattiko korona kylien vetovoimaa?

0

Onko maailma entisensä koronan jälkeen? Tämä kysymys on esitetty viimeisten parin kuukauden aikana useita kertoja, mutta kukaan ei tiedä siihen varmaa vastausta.

Kaupunkitutkijat ovat pohtineet, miten koronapandemia ja siihen liittyvät rajoitukset vaikuttavat kaupungistumisen megatrendiin. Joissakin kyselyissä maaseudun vetovoima on kasvanut.

Ylen mukaan yli miljoona suomalaista siirtyi etätöihin koronakriisin aikana. Tämä digiloikka saattaa vaikuttaa jatkossa myös asuinpaikan valintaan.

Muuttoliiketutkija Timo Aro ennusti Helsingin Sanomissa , että kriisin jälkeen parhaiten pärjäävät kasvukeskusten lisäksi kaupunkien kehysalueet ja kaupunkien lähellä sijaitseva maaseutu. Alueet, joissa yhteydet toimivat ja liikkuminen on helppoa.

Mökit käyvät nyt kaupaksi ja maalla asuminen kiinnostaa. Rauhallisuus, luonnonläheisyys ja turvallisuus ovat asioita, jotka koetaan arvokkaiksi, ja ne korostuvat erityisesti nyt poikkeusaikana.

Huomenna vietetään Avoimet Kylät -päivää, mutta koronan vuoksi poikkeuksellisesti verkossa. Kylät eri puolilla Suomea julkaisevat videoita ulkoilu-, liikunta ja retkeilykohteistaan ja tarinoita kylien arjesta ja elämästä.

Sosiaalisessa mediassa kyliin voi tutustua #avoimetkylät-tunnisteella.

Viime vuonna eri puolilla Suomea järjestetyt yleisötapahtumat keräsivät yhden päivän aikana peräti 100 000 kävijää. Suomen Kylät ry:n puheenjohtajan Petri Rinteen mukaan kylien yhteisöllisyys tarjoaa vastavoimaa aikamme juurettomuudelle ja erilaisissa kuplissa elämiselle.

Vakka-Suomessa on satoja kyliä, jotka ovat avoinna 365 päivää vuodessa. Ulkomailla ihastelemme pikkukylien idylliä, mutta mielenkiintoisia paikkoja retkikohteiksi on käden ulottuvilla myös täällä.

Kotiseutumatkailu on halpaa huvia eikä tarvitse tehdä matkavalmisteluja etukäteen.