Kaunis kuin karamelli

0
Kolmen sukupolven Mustang-harrastania. Vasemmalta Pentti Kiilholma ja Mustang 1964 ½, Toni Lomppi ja Mustang 1968 sekä Marlene Lindqvist ja Mustang 1968.

Jos teräsrunkoinen muriseva esine voi ylipäätään olla kaunis, niin kaarinalaisen Pentti Kiilholman vuosimallin 1964 punainen avoauto Ford Mustang edustaa kauneutta sanan varsinaisessa merkityksessä. Tekisi jopa mieli sanoa, että Kiilholman silmäteränään vaaliva, Mustangin ensimmäisen tuotantovuoden yksilö on kaunis kuin karamelli.

– Ainakin minun tietojeni mukaan tämän vuosimallia 64 ½ olevan auton pitäisi olla Suomen vanhin. Ensimmäiset Mustangit valmistuivat heti vuoden 1964 alussa ja virallinen esittely tapahtui New Yorkin maailmannäyttelyssä 17.4.1964. Tämä yksilö on kuitenkin tehty jo 3.4.1964. Sillä on klassikon statusarvoa, Kiilholma kertoo.

TYKS:n naistenklinikan hallinnollisen ylilääkärin virasta eläkkeellä olevan Pentti Kiilholman autossa on iso 271 hevosvoimaa kehittävä V8-moottori. Jälkikäteen autoon on asennettu turvallisuuden takia jarrutehostimet, mutta kaikki muu on alkuperäistä. Niin myös rumpujarrut ja tasavirtalaturi.

– Jos totta puhutaan, niin en vaihtaisi, enkä myöskään myisi tätä autoa mistään hinnasta, tiivistää Kiilholma.

Pentti Kiilholma paljastaa tuoneensa Suomeen Ford Tauruksen oltuaan vuodet 1991-1992 töissä Philadelphiassa. Hänen nykyisen Mustanginsa toi puolestaan maahan vävymies palatessaan perheineen Atlantin takaa vuonna 2015.

– Auton omisti alun perin Kentuckyn Louisvillessä asunut mies, jolta sen osti vermontilainen Mustang-harrastaja. Hänellä oli niitä jo seitsemän ja vaimo pisti myymään yhden pois. Tässä vaiheessa kuvioihin astui Kaliforniassa asunut vävyni, joka haki auton ja ajoi sillä seuraavat viisi vuotta. Minun omistukseeni se siirtyi 2015.

– Vävy on tällä hetkellä töissä Etelä-Afrikassa ja hän haaveilee uuden Mustangin ostamisesta, Kiilholma selvittää.

Pentti Kiilholma oli avo-Mustanginsa kanssa mukana, kun Ford Mustang Owners´ Club of Finlandin eli FMOC:n varsinaissuomalaiset harrastajat avasivat kesänsä viime lauantaina Uudessakaupungissa. Vohdensaaressa asuvan Toni Lompin ideoimaan tapahtumaan oli saatu kaikkiaan 25 autoa, joista kaukaisin Sloveniasta asti.

– Näytillä on käytännössä melkein Mustangin koko 55-vuotinen historia. Kiilholman Pentin auto on Suomen vanhin ja minun viime vuoden autoni puolestaan yksi uusimmista, kertoo Lomppi, jolle nykyinen Mustang on järjestyksessään jo kolmas.

FMOC:n virallisena edustajana automuseolta Pyhämaahan, Myllymäelle, Lepäisille ja edelleen Pakkahuoneelle kiertäneessä tapahtumassa oli mukana Kaarinan Kuusistossa asuva Marlene Lindqvist . Miehensä Janin kanssa matkassa olleen aluevastaavan alla oli harvinaisempi malli eli vuoden 1968 Hatchback.

– Meillä yhteinen Mustang-harrastus lähti liikkeelle isännän pikkupoika-ajan unelmasta. Ei mennyt lopulta kovinkaan pitkään ennen kuin Mazda 626 Sport Salkoon vaihtui oikeaan autoon eli vuoden 1965 Hatchbackiin. Sillä ajettiin 19 vuotta ennen kuin tämä nykyinen yksilö löytyi jenkeistä, Lindqvist paljastaa.

– Mies osti tämän alun perin pojallemme Erkalle hänen ollessaan kolmen vuoden ikäinen. Erkka saa kolmen vuoden päästä ajokortin, mutta saattaa olla niin, että Mustang jääkin isälle, naurahtaa Lindqvist.

Mustang-harrastajien vuosittainen suurtapahtuma Fun Run piti järjestää heinäkuussa Vaasassa, mutta koronan takia se on peruutettu. Tänä vuonna Fun Run järjestetäänkin poikkeuksellisesti virtuaalisesti.

– Tänä kesänä on tyydyttävä tällaisiin Tonin järjestämän kokoontumisen kaltaisiin tapahtumiin, mutta tärkein eli samanhenkisten ihmisten mahdollisuus olla yhdessä toteutuu pienemmässäkin mittakaavassa tosi hienosti, Merlene Lindqvist kiittelee.