Kotimaisen mansikan pääsatokausi on alkanut

0

Kotimaisen mansikan pääsatokausi on alkanut ja tämä on iloinen uutinen monelle, sillä onhan mansikka Suomen suosituin marja.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan mansikan viljelypinta-ala on Suomessa yli 4 000 hehtaaria. Kasvutunnelissa mansikkaa viljellään noin 25 hehtaarin alalla. Luomuna mansikkaa viljellään 195 hehtaarin alalla. Myös Vakka-Suomessa mansikanviljely on merkittävä elinkeino monella tilalla.

Moni meistä yhdistää mansikan kesään ja ehkä myös lomaan, sillä kypsyyhän mansikan pääsato sopivasti juuri suomalaisten suosimien lomaviikkojen aikana.

Osa mansikkatiloista tarjoaa kuluttajille myös mahdollisuuden poimia itse omat mansikat. Käynti mansikoiden suoramyyntiä tai itsepoimintaa tarjoavalla tilalla onkin on omanlaisensa elämys ja monelle jo vakiintunut osa kesäloman ohjelmaa.

Suurin osa mansikoista käytetään heti tuoreena. Mansikka onkin herkkä marja, joten ne on syytä käyttää tai pakastaa mahdollisimman pian.

Makea mansikka on terveellinen vaihtoehto makeisille, sillä siinä on vain vähän energiaa. Mansikka sisältää C-vitamiinia, B-vitamiineja ja tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita. Mansikassa on myös terveydelle hyödyllisiä flavonoideja ja muita polyfenoleita., sekä myös melko paljon vatsan terveydelle tärkeitä kuituja.