Luovuus kukoistaa korona-aikana

0

Koronakevät pyyhkäisi keikat esiintyviltä taiteilijoilta, bändeiltä ja orkestereilta. Teatterien ja taidegallerioiden ovet sulkeutuivat. Ihmiset sulkeutuivat koteihinsa etsimään vaihtoehtoisia tapoja viettää aikaa. Suoratoistopalvelujen, kuten Youtuben ja Netfliflixin, kävijämäärät monikertaistuivat.

Taiteilijat ovat ottaneet viime aikoina samanlaisia digiloikkia kuin monet muutkin eri alojen ammattilaiset kouluissa, työyhteisöissä ja yrityksissä. Se on hyvä juttu, ja osa poikkeusaikojen uusista tuulista saattaa jäädä jopa pysyviksi ilmiöiksi kulttuurielämään.

Keikkojen katsominen netistä omalla kotisohvalla löhöten on helppoa, mutta siitä puuttuvat elementit, jotka ovat olennainen osa perinteistä kulttuuritapahtumaa. Vuorovaikutus esiintyjän ja yleisön välillä on toisenlaista kun molemmat ovat fyysisesti läsnä samassa tilassa.

Uudessakaupungissa tehtiin viime lauantaina historiaa, sillä ainakaan täällä ei ole koskaan ennen järjestetty konserttia erityisesti veneilijöille. Siis veneilijöille, jotka kuuntelevat musiikkia omissa veneissään merellä, kuuloetäisyyden päässä esiintyjistä. Satamissa ja laitureilla kyllä soitto on soinut ja laulu raikunut risteilyillä, mutta nyt järjestetty keikka saattaa olla maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen.

Matkailualan yrittäjä Kimmo Hotasen ideasta syntynyt Saariston Soundi onnistui hyvin, ja saattaa saada jatkoa. Esiintyjinä oli paikallisia muusikoita ja kuulijoina peräti 70 venekuntaa.

Hyviä esimerkkejä positiivisesta tekemisen meiningistä on myös kaupungin ja tietokonekulttuuriin erikoistuneen Assemblyn yhteistyössä järjestämä Counter-Strike e-peliturnaus. Se pelataan verkossa tänään lauantaina ja kokoaa yhteen ainakin tuhat ihmistä.

Kaupunki hakee tapahtumalla laajaa näkyvyyttä ja uskoo nuorekkaan tapahtuman vahvistavan kaupungin imagoa.

Ensi vuodelle on jo suunniteltu vastaavaa turnausta Uudenkaupungin jäähallissa. Silloin pelaajat, heidän kannustajansa ja vanhemmat saapuvat paikan päälle Uuteenkaupunkiin.