Maija Suominen palasi Rosamundan yrittäjäksi

0
Maija Suominen on pyörittänyt Rosamundaa yksinään toukouun puolivälistä lähtien. Kesäkuun alusta hän sai avukseen jälleen tutun työntekijän Sari Vainion.

Monille uusikaupunkilaisille tuttu Maija Suominen palasi toukokuun 11. päivä lounas-kahvila Rosamundan ruoriin. Takana on runsas vuosi osittaista lomaa, jonka aikana hän teki yksittäisiä työpäiviä ja tilauskakkuja.

– Kun pitkän loman jälkeen tekee äkkiseltään 10–12 tunnin työpäiviä, niin jalat ovat melko ihmeissään, Suominen naurahtaa.

Hän perusti Rosamundan torin laidalle 2005 ja ehti pyörittää sitä 13 vuotta, kunnes hän alkoi haaveilla eläkepäivistä ja ajasta lapsenlapsen kanssa. Suominen myi yrityksensä vuonna 2018 maskulaiselle naiselle, joka haki yrityksen konkurssiin tänä keväänä. Suomisen mukaan Rosamundan ostaminen takaisin konkurssipesältä oli hyvä kauppa.

– Maskulainen yrittäjä osti minulta toiminnan ja vuokrasi omistamaani liiketilaa. Kun yritys meni konkurssiin, niin en saanut mennä edes omistamaani kiinteistöön pesemään ikkunoita ennen kuin konkurssipesä oli selvitetty, Suominen paljastaa.

Torin laidalla olevaan liki 40-paikkaiseen kahvilaan on maaliskuun jälkeen vaihdettu uudet verhot ja lisätty koronasuojia, muuten kaikki on pidetty ennallaan.

– Valmistauduin yrittäjäksi palaamiseen henkisesti jo viime marraskuussa. Paluu asiakaspalvelu- ja keittiötehtäviin tuntui vain ja ainoastaan mukavalta. Hyvin ovat asiakkaat koronan aikanakin lounasta hakeneet. Monena päivänä ruoka on loppunut juuri sopivasti, Suominen lisää.

Suominen ihmettelee sitä, ettei valtiovalta ole vieläkään antanut ravintoloille tarkkoja ohjeita. Rosamundassa puolitettiin asiakaspaikkojen määrä, jotta turvaetäisyydet pysyisivät tarpeeksi suurina.

– Tapauskohtaisesti saa ihmetellä, mikä on oikein ja mikä väärin. Koronan uhka aiheuttaa paljon töitä ja salaattipöytäkin on tiskin takana siten, etteivät asiakkaat pääse itse ottamaan siitä, Suominen selventää.

Suominen käyttää mahdollisimman paljon paikallisia ja tuoreita tuotteita. Salaatit ja kananmunat tulevat Kalannin lahdelta. Silakat ja lohet rannan kalakaupasta.

– Herneet tulevat Laitilasta, uudet perunat ja porkkanat Pyhämaasta. Paikalliset tuotteet ovat hyviä ja ne säilyvät pitkään, Suominen lisää.

Tutut lihapullat ja uuniperunat löytyvät ruokalistalta jatkuvasti. Päivittäin vaihtuva lounaslista julkaistaan kerralla kahdeksi viikoksi.

– Nyt minua ovat työllistäneet lounastarjoilun lisäksi myös suolaiset ja makeat kakkutilaukset kevään pienimuotoisiin juhliin. Lohikeittoakin on jo tilattu esimerkiksi hautajaisiin, Suominen luettelee.

Suomisella on eläkeikään pari vuotta aikaa. Hän aikoo pyörittää Rosamundaa niin kauan, kunnes hyvä jatkaja löytyy.

– Mielelläni myyn yrityksen seuraavalle, koska aion päästä terveenä eläkkeelle, mutta ihan tänä vuonna en vielä lähde kauppoja tekemään, hän nauraa.