Mansikan satokausi alkamassa

0
Jaakkolan tilan Heidi (vas.) ja Mikko Jaakkola tekevät yhteistyötä Liisalan tilan väen kanssa. Mukana mansikkapellolla oli Liisalan tilan Teija Leino.

Mansikan pääsesonki on tänä vuonna kesä-heinäkuun vaihteessa. Ensi viikolla marjoja kypsyy sitä vauhtia, että niitä riittää kauppoihin, suoramyyntipisteisiin ja reko-ringin myyntipaikalle. Pakastajien kannattaa siis olla liikkeellä.

– Tilamme on lähellä Raumantietä ja ensimmäiset mansikat kypsyivät edellispäivänä. Perjantaina mansikoiden poiminta käynnistyi kunnolla. Ensimmäiset mansikat ovat perinteisesti isoja ja makeita, kunhan kausi etenee, niin marjojen koko pienenee, Liisalan tilan emäntä Teija Leino kertoo.

Leinot ajattelivat aluksi, että mansikoiden pääsatokausi olisi hieman tavallista myöhemmin eli vasta heinäkuussa, mutta kesäkuun kovat helteet kannustivat mansikat kasvuun ja nyt kausi alkaa tavalliseen aikaan juhannuksen jälkeen.

– Mansikoiden laatikkokauppa käynnistyy kunnolla viimeistään alkuviikon aikana. Meillä on mansikkaa reilun hehtaarin verran, joten meidät lasketaan vielä pientuottajiksi. Pelloissamme kasvaa polkaa ja bounytyä eli niitä perinteisiä lajikkeita, Leino kuvailee.

Leinot aloittivat Liisalan tilalla mansikan viljelyn vuonna 2012. Toiminta on siitä vähitellen laajentunut. Liisalan tilan isäntä Janne Leino sai innostettua ystävänsä Mikko Jaakkolan mukaan mansikanviljelyyn, koska Leinoilta kysyttiin marjoja enemmän kuin he pystyivät tarjoamaan. Tuntui luontevalta, että Velluan kylässä asuvat Jaakkolat lähtivät kasvattajiksi myös.

– Istutimme taimet viime kesänä ja tämä on meidän ensimmäinen oikea mansikkavuotemme. Mansikoita meillä kasvaa 30 aaria ja aloitimme boyntyllä, koska se on lajina helpoimmasta päästä. Se tuottaa varmasti runsaasti satoa, Heidi Jaakkola kertoo.

– Kunhan linnut eivät syö kaikkia mansikoitamme, koska niiden häätämiseksi on kokeiltu kaikkea mahdollista, Mikko Jaakkola lisää.

Liisalan ja Jaakkolan tiloille on riittänyt tälle kesälle hyvin työntekijöitä. He julkaisivat työvoimatoimiston verkkopalvelussa työpaikkailmoituksen ja hakemuksia tuli mukavasti. Jaakkolan tilalle on tulossa ensi viikolla myös kaksi ukrainalaista työntekijää. Heidän kanssaan sovitaan töistä syyskuulle saakka.

– Olemme valjastaneet myös oman nuorisomme ja heidän kaverinsa pelloille. Yhteensä töissä on kahdeksan nuorta, joista viisi on kaupungin työllistämistuen kautta, Heidi Jaakkola kertoo.

Liisalan tilalla on kuusi aikuista työntekijää, joista kolme on kaupungin työllistämistuella. Lisäksi kesäapuna on viisi koululaista.

– Tämä määrä riittää meille hyvin, ei ole pelkoa, että marjat jäisivät peltoon, he toteavat.

Mansikat viljellään luomuna eli peltoja, rikkakasveja tai marjoja ei myrkytetä millään. Taimet on istutettava peltoon, joka on ollut vähintään kolme vuotta mukana luomuohjelmassa.

– Luomupellot tarkastetaan joka vuosi ja taidamme olla alueen ainoat luomumansikanviljelijät. Peltoa on kitkettävä paljon ja kaikki tehdään käsin, joten työmäärä on tavallista mansikanviljelyä isompi, Leino kertoo.

Myös kesäkurpitsan ja avomaankurkun sopimusviljelyä

Liisalan ja Jaakkolan tilat käyttävät Kalannin luomu -yhteisnimitystä. Sen alla he kasvattavat avomaankurkkua ja kesäkurpitsaa. Niiden taimet on kasvatettu Liisalan tilan kasvihuoneessa ja ne on tuotu kasvamaan Jaakkolan pelloille.

– Kurkkua on 1,5 hehtaaria ja kesäkurpitsaa yksi hehtaari. Viime vuonna kurkkuja kasvatettiin ensimmäisen kerran ja kesäkurpitsa on nyt ensimmäistä kesää kokeilussa, Jaakkolan tilan isäntä Mikko Jaakkola kertoo.

Jaakkola arvelee, että kesäkurpitsaa voisi ruveta poimimaan jo ensi viikolla ja nyt vähitellen kukkivaa avomaankurkkua parin viikon päästä.

– Kesäkurpitsat ja avomaankurkut ovat sopimustuotantoa, joten näille ei kaikille tarvitse hakea ostajia esimerkiksi reko-ringin kautta, Heidi Jaakkola lisää.