Pahaisen punkin pahat taudit

0

Kesä on parhaimmillaan ja moni viettää vapaa-aikaansa luonnonhelmassa mökillä, puutarhassa tai saaristossa. Kaunis luonto sisältää kuitenkin myös ikäviä yllätyksiä. Yksi pahimmista on sekä borrelioosia että TBE-virusta levittävät punkit. TBE-viruksen aiheuttama aivokuume voi pahimmillaan johtaa pysyviin hermosto-oireisiin, liikuntakyvyttömyyteen, jopa kuolemaan. Hoitamaton borrelioosi voi taas ilmentyä mystisinä oireina jopa vuosien päästä.

Punkeilta eli puutiaisilta voi suojautua käyttämällä luonnossa liikuttaessa pitkähihaisia paitoja, housuja joissa on pitkät lahkeet ja tunkemalla lahkeet vielä sukkien tai saappaiden sisään. Punkkien karkottamiseen myydään myös erilaisia aerosoleja ja vastaavia tuotteita. Luonnollisesti punkkisyyni on syytä tehdä vähintään kerran päivässä, erityisesti alueilla missä punkkeja tiedetään olevan paljon.

Puutiaisaivotulehdukselta voi suojautua myös rokottautumalla. Kansallisessa rokotusohjelmassa rokotetta myös suositellaan tiettyjen kuntien asukkaille ja kesämökkiläisille. Näistä Uuttakaupunkia lähin on Kustavi.

Puutiaisaivotulehdukseen sairastumisen riski on yhä maassamme häviävän pieni. Viime vuonna tautitapauksia varmistettiin kaikkiaan 69. Sen verran ikävästä ja vakavasta taudista on kuitenkin kyse että punkeilta kannattaa suojautua ja suojata myös lapset ja lemmikit.