Rauhan symposium käynnistyy monologioopperan kantaesityksellä

0
Urkutaitelija ja kanttori Kari Vuola (vas.), bassobaritoni Nicolas Söderlund, tanssikoreografi Minna Tervamäki ja säveltäjä Olli Kortekangas ovat luomassa Jaana Vasaman (oik.) luotsaamaan Rauhan Symposiumin juhlavuoteen poikkitaiteellista monologioopperaa Ende und Beginn, jonka kantaesitys avaa ensi vuoden elokuun Rauhan Symposiumin.

Ensi vuonna on kulunut 300 vuotta Suuren Pohjan sodan päättymisestä ja siten myös Uudenkaupungin rauhan sopimisesta. Uudessakaupungissa juhlistetaan tätä pitkin vuotta, mutta päätapahtumana on elokuussa järjestettävä Rauhan symposium.

Rauhan symposiumin käynnistää säveltäjä Olli Kortekankaan kantaesitys monologiooppera Ende und Beginn (Loppu ja alku). Teos perustuu saksalaisen teologin ja ajattelijan Dietrich Bonhoefferin Kirjeitä vankilasta -teokseen. Bonhoeffer kirjoitti teokseksi kootut runot, kirjeet ja ajatuksensa ollessaan kaksi vuotta keskitysleirillä. Keskitysleiriaika alkoi kansallissosialisteja kritisoivista ajatuksista ja päättyi teloitukseen.

Uuteenkaupunkiin saapuva oopperateos syntyi monien sattumuksien kautta. Tarinaa on siksi syytä kerrata hieman kauempaa.

– Olin teininä kiinnostunut urkujen soitosta. Nykyisin Uudenkaupungin seurakunnan kanttorina toimiva urkutaiteilija Kari Vuola opetti minulle urkujen soittoa 1990-luvun alkupuolella. Aloitin 16-vuotiaana kanttorintyön tuuraukset seurakunnissa eri puolilla Varsinais-Suomea ja tutustuin virteen numero 600 eli Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan, joka perustuu Bonhoefferin teksteihin, monologioopperan pääosassa oleva bassobaritoni Nicolas Söderlund kertoo.

Söderlund ajatteli jo silloin, että Bonhoefferin tarinassa ja teksteissä olisi jotakin, mistä saisi kiinnostavan draamateoksen aikaiseksi. Vuosia myöhemmin hän esitti ideansa monologioopperasta ystävälleen Vuolalle ja asiat saivat yhtäkkiä vauhtia.

– Kari alkoi viedä asiaa positiivisella vimmalla eteenpäin. Kortekankaan nimi tuli esille ja hän innostui ideasta. Kari soitti Rauhan symposiumia luotsaavalle Jaana Vasamalle ja yhtäkkiä vielä kirjoittamattomalla oopperalla oli kantaesityspäivä sovittuna, Söderlund kuvailee.

Vasama oli sattumalta lukemassa Bonhoefferin elämänkertaa samana päivänä, kun Vuola soitti ja ehdotti oopperan kytkemistä rauhantapahtumaan.

– Ajattelin, että ei voi olla totta. Ooppera putosi kuin lahjana taivaasta. Palaset loksahtivat kohdalleen ja nämä asiat oli yksinkertaisesti pakko liittää toisiinsa. Luin Bonhoefferin kirjan loppuun samana iltana, Vasama paljastaa.

Oopperan saksankielisestä tekstistä ja musiikista vastaava säveltäjä Kortekangas oli pitänyt Bonhoefferin elämää ja tarinoita kiinnostavana jo pidempään. Hän on käyttänyt Bonhoefferin Marian rakkaus -teoksen rakkaustarinaa oopperan pohjana.

– Innostuin valtavasti, kun minua pyydettiin mukaan tekemään monologioopperaa. Bonhoeffer on ehdottoman kiinnostava tieteenlajien, uskonnon ja kulttuurin rajoja ylittävä hahmo, Kortekangas kertoo.

– Bonhoeffer on 1900-luvun suurimpia ajattelijoita. Käsittelen oopperassa keskitysleirillä olevan miehen syyllisyyden tunteita, armoa ja kohtaloa. Bonhoeffer pohti omassa elämässään sitä, että voiko väkivaltaan turvautua, jotta estäisi vielä suuremman väkivallan, Kortekangas selventää.

Uudenkaupungin rauha

1700-luvun alussa Suomi kuului Ruotsiin.
Suuri Pohjan sota käytiin Ruotsin ja Venäjän välillä.
Sen päätti 30.8.1721 solmittu Uudenkaupungin rauha.
Se yksi merkittävimpiä rauhansopimuksia Euroopan historiassa ja kansainvälisestikin tunnettu.
Uudenkaupungin rauhassa Ruotsin suurvalta-asema heikkeni, kun Suomen alueesta eli silloisesta Ruotsista, irrotettiin Viipuri ja Karjalan kannas Venäjälle, suunnilleen nykyistä Suomen ja Venäjän rajaa myöten.
Rauha allekirjoitettiin Uudenkaupungin torilla, rauhan solmimista varten erikseen pystytetyssä talossa.
Venäläiset rauhanneuvottelijat saapuivat sisään talon itäpäädystä ja ruotsalaiset länsipäädystä.
Lähde: Uudenkaupungin kaupunki

Vuoden 2021 Rauhankuukausi

11.8. Ende und beginn -monologioopperan kantaesitys Uudessa kirkossa.
9.–11.8. Uudenkaupungin torilla ja kahviloissa keskusteluja Rauhan symposiumin teemoista.
12.–14.8. Rauhan symposium yhdistää eri tieteenaloja ja kulttuuria. Rauhan tematiikkaa käsitellään laajasti.
28.8. Tul toril -toritapahtuma järjestetään rauhanteeman alla. Torilla pidetään Rauhan pidot, jossa kaupunki tarjoaa kulttuuria ja kakkukahvit.
28.8. Venetsialaiset ja Rauhansoutu Kaupunginlahden rannalla.
28.8. tai 30.8. Uudenkaupungin teatteri tuottaa rauhanteemaisen pienoisnäytelmän.
Lisäksi Vakka-opistossa on juhlavuoden aikana teemaluentoja.
Uudenkaupungin Wahlbergin museotalon vuoden juhlanäyttelyssä käsitellään Uuttakaupunkia rauhan sopimisen näyttämönä.
Uudenkaupungin kulttuuripalveluiden toiminnassa tuodaan rauhanteemaa esille esimerkiksi lasten toiminnassa.
Monet tapahtumajärjestäjät ottavat juhlavuoden huomioon ensi vuoden tapahtumissa.

Ende und Beginn -ooppera

Musiikki ja teksti: Olli Kortekangas
Kieli: saksa ja suomi
Kantaesitys: Keskiviikkona 11.8.2021 klo 18 Uudenkaupungin Uudessa kirkossa
Laulu: Nicolas Söderlund
Tanssi: Minna Tervamäki
Urut: Kari Vuola
Trio: klarinetissa Tuulia Ylönen, sellossa Marko Ylönen, piano ja musiikin johto Jukka Nykänen
Yhteistyökumppanit: Kirkkohallitus, Niilo Helanderin säätiö, Suomen kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto, Uudenkaupungin ja Porin Teljän seurakunnat.