Tärkeä kirjasto

0

Eilen koitti monen kaupukilaisen pitkään odottama päivä, kun pääkirjaston väistötilat avautuivat. Kirjastohan oli suljettuna yli kolme kuukautta, ensin koronaepidemian ja sen jälkeen muuttoruljanssin takia. Mutta nyt kirjojen ystävät pääsevät siis taas vaeltelemaan hyllyjen välisssä, etsimään juuri sitä tiettyä teosta tai tekemään löytöjä. Kirjojen rikas ja monitahoinen maailma tarjoaakin mahdollisuuden todelliseen löytöretkeilyyn, niin ajassa kuin paikassa.
Aluksi kirjaston väistötilat voivat toki tuntua vierailta ja niihin tottuminen ottaa toki aikansa. Mutta on hyvä muistaa, että tämä on vain väliaikainen ratkaisu ja jo ensi kesänä pääsemme jälleen nauttimaan upeasta pääkirjastostamme. Kirjaston peruskorjausta on suunniteltu jo vuosia, joten on hienoa, että tämä hanke on vihdoin saatu liikkeelle.
Kirjastoilla on monta tärkeää roolia. Yksittäiselle ihmiselle kirjojen lukeminen tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin maihin ja kulttuureihin, historiaan, nykyisyyteen ja myös kurkistaa mahdolliseen tulevaisuuteen. Lukemisen avulla voi kehittää itseään, oppia uusia taitoja tai ihan vain viihtyä.
Julkisella kirjastolaitoksella on myös monia yhteiskunnallisesti tärkeitä tehtäviä. Lukutaidon merkitystä ei koskaan voi alleviivata tarpeeksi ja tässä kirjastoilla on suuri merkitys. Kirjastojen lastenosastot ja satutunnit ovat olleet ja ovat yhä monelle se ensiaskel kirjojen ja lukemisen ihmeelliseen maailmaan.
Julkinen, kaikille avoin ja ilmainen kirjastolaitos on myös yksi tasa-arvoa lisäävä tekijä maailmassa. Kirjasto avaa oven tiedon lähteille aivan kaikille iästä, varallisuudesta, uskonnosta, sukupuolesta tai ihonväristä riippumatta.