Terassit auki, hoivakodit kiinni

0

Koronarajoituksia on hiljalleen purettu, mutta ei suinkaan kokonaan. Ravintolat ja terassit avautuivat eilen, mutta hoivakotien ovet pysyvät kiinni.

Rajoitusten purkamisten vaikutuksia koronaviruksen leviämiseen seurataan tarkoin. Jos tartuntojen määrä ei kasva, viranomaiset saattavat antaa lisää vapauksia juhannusviikolla.

Monilla elämä palautuu kohtuullisen normaaliksi, vaikka kaupoissa, ravintoloissa ja muilla julkisilla paikoilla pitää muistaa turvavälit, eikä käsihygieniaa ja yskimisohjeita saa unohtaa.

Onneksi on kesä. Helsingin yliopiston uhkaavien infektiotautien apulaisprofessorin Tarja Sirosen mukaan nykytiedon valossa koronavirus tarttuu ulkoilmassa huonosti (HS 1.6.). Tutkijan mukaan myös auringon uv-säteily tekee viruksen toimintakyvyttömäksi.

Tämä ei tarkoita sitä, että turvavälit voisi puistoissa unohtaa. Myös ruuhkia kannattaa välttää.

Riskiryhmiin kuuluvilla poikkeustilanne vaikuttaa arkeen edelleen. Hoivakodeissa asukkaiden ja heidän omaistensa tapaamisia ei sallita.

Uudenkaupungin kaupunki tiedotti perjantaina, että tehostetun palveluasumisen yksiköissä vierailukielto on edelleen voimassa valtakunnallisten ja sairaanhoitopiirin ohjeistusten mukaan. ”Kun vierailut yksiköissä eivät pääsääntöisesti ole mahdollisia, korostuvat muut yhteydenpidon keinot”, tiedotteessa kerrotaan.

Esimerkiksi yhteinen ulkoilu omaisten ja läheisten kanssa on mahdollista järjestää.

Joissakin kunnissa on hankittu tapaamisen mahdollistavia kontteja. Laitilassa kaupunki toteutti vanhuspalveluyksikön pihalle hyvän mielen tapaamiskopin.

Iloa voi tuottaa pienillä teoilla. Videopuhelu, postikortti, kirje tai valokuvat ovat tervetulleita, kuten Uudenkaupungin asumispalveluyksiköiden henkilökunta muistuttaa tiedotteessaan.