Uimavesien laadunvalvonta alkaa ensi viikolla

0
Lähipäivien helteet houkuttelevat varmasti lisää uimareita myös Santtion uimarannalle. Ruuhkaisille rannoilla on kuitenkin pidettävä turvavälit muihin uimareihin ja auringonpalvojiin.

Uudenkaupungin ympäristöterveydenhuollon yhteisvastuualueen terveystarkastajat aloittavat uimavesien valvontakierrokset ensi viikolla.

– Viikon aikana käydään läpi kuntien kaikki viralliset uimarannat. Seuraava valvontakierros tehdään siiten heinäkuun puolessa välissä ja kolmas elokuun alkupuolella, selvitti terveystarkastaja Aleksi Kaapola.

Valvontakäynnillä kirjataan ensin ylös veden lämpötila, näytteenottosyvyys ja etäisyys rannasta.

– Tämän jälkeen havainnoidaan veden laatua silmämääräisesti. Onko siinä havaittavissa syanobakteeriesiintymiä eli sinilevää tai merkkejä jätteistä. Mikäli on aihetta epäillä vedessä olevan sinilevää, lähtee siitä näyte laboratorioon. Vain laboratoriossa voidaan erottaa terveydelle vaaralliset ja vaarattomat levät toisistaan, totesi Kaapola.

Samalla terveystarkastajat kirjaavat ylös sen, onko rantavedessä jotain muuta poikkeuksellista, kuten paljon kasviplanktonia.

Jokaisen valvontakäynnin yhteydessä otetaan uimarannalta vesinäyte, josta mitataan sellaisten bakteerien pitoisuuksia, jotka osoittavat uimaveden ulosteperäistä saastumista.

– Näytteiden tulokset tulevat nähtäville kyseessä olevan uimarannan ilmoitustaululle. Mikäli laboratorionäytteistä löytyy terveydelle haitallista sinilevää, ilmoitetaan tästä kyseiselle uimarannalle sijoitettavilla varoituslapuilla. Sinilevä ei aiheuta rannan sulkemista, mutta uimista ei suositella, totesi Kaapola.

Uudenkaupungin alueella yleisiä, valvonnan piiriin kuuluvia uimarantoja on yhteensä 11. Näistä osa on järvien, osa meren rannoilla. Yleisellä uimarannalla tarkoitetaan uimarantaa, jossa kunnan terveydensuojeluviranomaisen määrittelyn mukaan odotetaan huomattavan määrän ihmisiä uivan uimakauden, eli 15.6.–31.8. välisenä aikana.

Uimarantojen siisteydestä vastaa Uudenkaupungin liikuntatoimi.

– Rannan sijainnista, ajankohdasta ja erityisesti säästä riippuen jokaisella uimarannalla käydään 1-5 kertaa viikossa. Käynnin yhteydessä rannoilta siivotaan roskat, leikataan nurmikot, tyhjennetään roskikset, siivotaan vessat ja tarkistetaan laitureiden, pelastusvälineiden ja vastaavien kunto, selvitti liikuntapalveluista vastaava Heidi Vuori.

– Mikäli uimarantojen kunnossa on kuitenkin jotain huomautettavaa, toivon, että liikuntatoimeen ollaan asiasta suoraan yhteydessä. Näin mahdolliset puutteet tai ongelmat saadaan korjattua nopeammin, korosti Vuori.

Samalla hän muistutti, että koronapandemian aiheuttamat rajoitukset ja suositukset ovat yhä voimassa.

– Eli uimarannalle tullaan vain terveenä ja pidetään turvavälit muihin ihmisiin niin rannalla kuin vedessä.

– Myös hygieniasta tulee kaikkien huolehtia. Käytetyt nenäliinat kuten muutkin roskat viedään heti roskiin. Valitettavasti emme voi varata uimarannoille käsidesipulloja, joten suosittelen kaikkia ottamaan mukaan omat käsidesit, muistutti Heidi Vuori.