Vakaata ja arvokasta käytöstä myös netissä

0

Olen innokas nettikeskustelija. Olin sitä jo ennen nykyisen kaltaista sosiaalista mediaa, jolloin erilaiset keskustelufoorumit elivät kulta-aikaansa. Vielä 10 vuotta sitten moni poliitikko pohti, että mennäkö mukaan sosiaaliseen mediaan vai eikö mennä. Nykyisin some on vallanpitäjien yksi tärkeimmistä viestintämuodoista, josta kertoo sekin, että mm. Trumpin twiitit nousevat tuon tuostakin uutisten aiheeksi.

Muutos on ollut nopea, ehkä liiankin nopea, sillä käytännöt hyvästä keskustelusta ja käyttäytymisestä eivät ole täysin seuranneet mukana.

Huonoa ja epäkunnioittavaa käytöstä verkossa on ollut aina. Toki sitä on ollut myös kasvokkain tapahtuneissa kohtaamisissa, mutta huomattavasti vähemmän. Netissä kiukkua uhkuva viestittäjä kokee olevansa turvassa, kun voi nimimerkin ja etäisyyden takaa laukoa ilmoille sellaista mitä ei kuuna päivänä sanoisi toisille kasvokkain.

Koska keskustelukulttuuri netistä on vielä nuorta, moni ei ehkä ole sisäistänyt, että verkosta typeryyksien poissaaminen ei yleensä onnistu ja ne voivat tulla kummittelemaan vielä vuosien tai vuosikymmenien kuluttua.

Huolestuttavinta ilmiössä on se, että monet päättäjät niin politiikassa kuin liike-elämässä ovat omaksuneet saman aggressiivisen ja epäkunnioittavan tavan keskustella. Viimeisin esimerkki on kansanedustaja Ano Turtiaisen tapaus, jossa tämän avoimen rasistinen twiitti johti lopulta Perussuomalaisten ryhmästä erottamiseen.

Turtiainen poisti twiittinsä myöhemmin, mutta kuten yllä totesin, ne eivät netistä poistu vaan jatkavat kiertoaan eri alustoilla. Samalla Turtiainen menetti isoja yhteistyökumppaneita yritykseltään. Missä oli laissa määritelty vakaa ja arvokas käytös, jota kansanedustajalta vaaditaan?

En ole itsekään aina ollut hyvä esimerkki keskusteluissa vaan päästellyt vuosien aikana paljonkin sellaista, jota olen myöhemmin katunut. Olen kuitenkin oppinut, että myös verkossa voi pyytää anteeksi ja saada anteeksi. Se on elämää. Verkossa voi myös myöntää olleensa väärässä ja korjata virheensä.

Toivoisin myös, että verkossa yhä useampi esiintyisi omana itsenään, omalla nimellä ja omilla kasvoilla, jolloin keskustelu olisi tasapuolista. Samalla se muistuttaisi keskustelijoita aina siitä, että keskustelukumppanisi on ihminen eikä jossakin kaukaisuudessa kirjoitteleva robotti, jonka mielipiteitä ja näkemyksiä voi lytätä miten ilkeillä sanakäänteillä tahansa.

Toivon myös, että vaadimme itseltämme ja päättäjiltämme vakaata ja arvokasta käytöstä myös verkossa. Päättäjät luovat omalla esimerkillään kulttuuria ja tällä hetkellä eniten esille nousevat esimerkit luovat riidanhaluista, epäkunnioittavaa ja ikävää keskustelukulttuuria, jolla voi olla kauaskantoiset seuraukset. Vielä ehdimme muuttaa kurssia.

Pete Poskiparta

kirjoittaja on

ulkouusikaupunkilainen

viihdetaiteilija ja

mentalisti