Valitukset vaikuttavat jättihankkeen etenemiseen

0

Suomessa on laaja valitusoikeus. Se antaa kaikille kuntalaisille mahdollisuuden valittaa kaavoihin ja rakentamiseen liittyvistä hankkeista ja päätöksistä.

Uudenkaupungin kaikkien aikojen suurimmasta rakennushankkeesta, sivistys- ja hyvinvointikeskuksesta, tuli hallinto-oikeudelle määräaikaan mennessä seitsemän valitusta.

Se ei ollut yllätys. Vaikka valtuustossa hanke on edennyt yksimielisesti, kansalaiskeskustelu asian ympärillä on käynyt kuumana, muun muassa Uudenkaupungin Sanomien mielipideosastolla.

Hankkeen etenemiseen valitukset vaikuttavat, se on selvä. Ainakin osa valituksen tehneistä haluaa, että koko hanke kaatuu.

Varmaa on, että ainakin aikataulu menee uusiksi. Sivistys- ja hyvinvointikeskuksen rakentamisen oli tarkoitus alkaa ensi vuoden alussa. Muutoksia tulee todennäköisesti myös rahoituskuvioihin (sivu 5).

Useissa valituksissa oli arvosteltu hankkeen valmistelun avoimuutta. Siinä kaupungin ja valitusten tehneiden välillä vallitsee täydellinen näkemysero. Valmistelua moititaan valituksissa puutteelliseksi, salaiseksi ja jopa lainvastaiseksi.

Kaupunki puolestaan on vedonnut jo aiemmin siihen, että hankintalain mukaan tarjousasiakirjat eivät ole julkisia ennen kuin sopimusasiakirjat on allekirjoitettu. Kuntalaisia on myös kutsuttu mukaan alustavaan suunnitteluun kaikille avoimissa tilaisuuksissa.

Demokratia on vaikea laji. Valtuustossa, kaupunginhallituksessa ja muissa luottamuselimissä yhteisiä asioita hoitavat poliitikot ovat harvoin samaa mieltä. Joskus on vaikeaa ymmärtää erilaisia näkökulmia ja hyväksyä, että oma mielipide jää vähemmistöön.

Sihy-hankkeessakin poliitikoilla on ollut erilaisia näkemyksiä, mutta lopulta päätökset on tehty yksimielisesti. Se ei tässä tapauksessa ole ollut tae sille, että pulina asian ympärillä päättyisi, vaikka kaupungin tilaajaryhmä olisikin odottanut jo työrauhaa.