
Kuntien myöntämää 2000 euron yksinyrittäjien koronatukea on haettu yllättävän vähän. Yrityskehittämö Ukipolis käsittelee Uudenkaupungin, Laitilan, Pyhärannan ja Kustavin hakemukset.
Maanantaihin mennessä koronatukea oli näistä kunnista hakenut vain 208 yrittäjää.
Hakeneista yrittäjistä suurin osa on Uudestakaupungista. Koko Vakka-Suomen alueelta tukea on hakenut noin 250 yrittäjää.
– Kautta koko Varsinais-Suomen kuntien on tullut hieman ehkä yllätyksenäkin, kuinka vähän yksinyrittäjän tukea on haettu. Hakemuksia tulee tällä hetkellä muutaman kappaleen päivävauhtia, mutta on hakemusten määrässä aiemmin ollut piikkejäkin, Ukipoliksen toimitusjohtaja Katariina Torvinen kertoo.
Yksinyrittäjän tukea voi hakea netin kautta. Avustuksen ehtona on, että yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat vähentyneet koronavirusepidemian vuoksi maaliskuun puolen välin jälkeen. Tukea hakevalla yksinyrittäjällä on oltava edellytykset kannattavaan liiketoimintaan.
– Yksinyrittäjä voi hakea koronatukea, jos yrityksen myyntituotot ja -saatavat ovat laskeneet 30 prosenttia. Liikevaihdon lasku ei välttämättä heti näy, joten moni yrittäjä saattaa vielä odotella tuoreimpia kuukausiraportteja, Torvinen lisää.
Yksinyrittäjän tuki on 2000 euron suuruinen kertakorvaus yksinyrittäjän yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin.
Näitä ovat esimerkiksi yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito- ja toimistomenot. Yrittäjän itselleen nostamaa palkkaa ei lueta kustannuksiin, mutta kaikkiin muihin kustannuksiin tukea voidaan käyttää.
Nyt yrityksiin on alkanut jo saapua Business Finlandin ja Ely-keskuksen tukipäätöksiä ja Ukipolis on saanut kyselyitä erilaisten kehitysprojektien käynnistämisavusta.
– Molemmilla rahoittajilla on hakemuksia edelleenkin käsittelemättä ja lopulliset luvut ja tiedot selviävät syksyllä, Torvinen toteaa.
Ilmaisen yritysneuvonnan lisäksi kuntien omistamalla Ukipoliksella on myös maksullisia palveluita, joita voi käyttää Business Finlandin tai Ely-keskuksen tukeen liittyvään kehittämispalveluiden hankintaan.
– Ihan lähialueella ei ole vastaavanlaista konsulttitoimintaa, mutta emme silti halua häiritä konsulttien työmaata, vaan pysymme yrityspalveluiden kehittämisyhtiönä, joten teemme konsulttitoimintaa vain pienimuotoisesti, Torvinen muotoilee.
Ukipolis käsittelee yksinyrittäjien koronatukihakemukset, mutta kunnat myöntävät tuet. Jos tukia ei haeta tarpeeksi, joutuvat kunnat syksyllä palauttamaan tukirahoja ministeriöön.
– Se ei välttämättä ole hyvä asia, koska avuntarvitsijoita ihan varmasti olisi, mutta jostain syystä kaikki eivät ole hakeneet tukea, Torvinen lisää.
Tukea voi saada täysipäiväinen yrittäjä, joka maksaa yrittäjien eläkemaksua tai, jonka yrityksen liikevaihto on yli 20 000 euroa vuodessa. Yrityksellä ei saa olla verovelkaa.
– Moni yrittäjä on lähestynyt meitä kysymällä, mihin tukeen he ovat oikeutettuja ja mitä seuraavaksi pitää tehdä. Alussa meilläkään ei ollut oikein selviä ohjeita tai sääntöjä, mutta myöhemmin ministeriö täsmensi ohjeitaan, Torvinen kertoo.
Ukipolis, verottaja, Business Finland, Finnvera ja Varsinais-Suomen Ely-keskus sekä muut Varsinais-Suomen seudulliset yritysneuvojat pitävät tällä hetkellä viikoittain palavereita, joissa käydään asioita läpi.
– Pidämme huolta siitä, että neuvomme yrittäjiä samalla tavalla. Ukipoliksessa ei ole kesäsulkua, vaan otamme koko ajan hakemuksia vastaan. Kunnissakaan ei pitäisi olla isoja katkoksia hakemusten käsittelyssä, joten kesälläkin kannattaa tukea hakea, Torvinen toteaa.
Fakta: Yksinyrittäjien toimintatuki
Yksinyrittäjällä tarkoitetaan yksin taloudellista toimintaa Suomessa harjoittavaa yrittäjää, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa.
Päätoiminen yrittäjyys tarkoittaa, että yrittäjä on YEL-rekisterissä tai, että hakija voi esittää minimissään 20 000 euron yrittäjätulon tai laskutuksen.
Tuki on mahdollinen yksityisille elinkeinonharjoittajalle, toiminimille, kommandiittiyhtiöille ja osakeyhtiöille.
Avustusta voidaan myöntää myös ns. kevytyrittäjille, jotka työllistävät itsensä ja toimivat yrittäjämäisesti perustamatta kuitenkaan yritystä.
Tukea ei myönnetä maa-, kala- ja metsätalouden yrityksille eikä maataloustuotteiden jalostukseen.
Avustusta voidaan maksaa 16.3.2020–31.8.2020 välillä aiheutuneisiin yksinyrittäjän toiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin.
Tukea voi hakea 30.9.2020 saakka.
Ukipolis käsittelee Uudenkaupungin, Laitilan, Pyhärannan ja Kustavin hakemukset.
Taivassalon ja Vehmaan kuntien yritykset hakevat tukea suoraan kuntien nettisivuilta löytyvällä lomakkeella.
Lähde: Ukipolis Oy
Katariina Torvinen palasi Ukipolikseen
Katariina Torvinen (entinen Oikarainen) palasi Uuteenkaupunkiin ja Ukipolikseen toukokuussa. Ukipoliksen toimitusjohtajana hän aloitti, kun entinen toimitusjohtaja Raimo Rantanen jäi kesäkuussa eläkkeelle.
Aikaisemmin Torvinen työskenteli Ukipoliksessa vuosina 2008–2019 projektipäällikkönä ja yritysneuvojana.
– Ajattelin, että menen sinne, minne sydän sanoo ja pääsin viime vuonna Pöytyän elinvoimajohtajaksi. Kunta ja organisaatio olivat siellä vieraita, mutta Loimaa oli minulle Ukipoliksen kanssa yhteistyötä tehneen Yrityskolmion kautta tuttu, Torvinen kertoo.
Torvinen muutti tapaninpäivänä 2018 Laitilasta Pöytyälle. Pöytyällä on kuntaliitosten takia kolme vahvaa kuntakeskusta. Se oli Torvisen mukaan iso mahdollisuus, mutta toi mukanaan myös haasteita.
– Ajattelin, että lähden Pöytyälle pidemmäksi ajaksi. Raimon eläköityminen tässä vaiheessa tuli minulle yllätyksenä. –
Ukipoliksen organisaatio on erinomainen ja porukka on hyvä. Täällä katsotaan eteenpäin ja tulevaan, joten tuntui kuitenkin luontevalta hakeutua lopulta takaisin, Torvinen lisää.
Torvisella on jo pidempään ollut Vehmaalla kesätorppa ja siellä hän asuu tälläkin hetkellä. Asunnon ostaminen Uudestakaupungista tai lähialueelta tulee ajankohtaiseksi jossain vaiheessa.
– Ehdin jo Pöytyällä käynnistää koronaanvarautumissuunnitelmat ja hankkia yritysten tukemiseen soveltuvia järjestelmiä. Siinä suhteessa tulin tuttuihin kuvioihin, koska Uudessakaupungissa oli sama tilanne, tuplainsinööriksi kouluttautunut Torvinen kuvailee.
Vakka-Suomi ja Loimaan seutu ovat tehneet yhteistyötä esimerkiksi matkailu- ja palvelualojen kehittämisessä. Uudessakaupungissa voisi Torvisen mukaan hyödyntää matkailupotentiaalia vähän vastaavalla tavalla kuin esimerkiksi seitsemän kunnan rajalla sijaitsevalla Kuhankuonon retkeilyreitistöllä.
– Siellä kävi viime vuonna 90 000 matkailijaa, joille tarjottiin palveluita. Minä puhuisin mieluummin kuntalaisille tarjottavista palveluista, koska samat palvelut sopivat myös kunnan asukkaille. –
-Meillä on Uudessakaupungissa merellinen kansallispuisto, josta voisi saada vastaavanlaisen vetonaulan, Torvinen pohtii.