Crusell-festivaalilla pian juhlavuosi ja uusia avauksia

0

Jotakin olennaista ja juuri tähän vuodenaikaan kuuluvaa puuttuu tällä viikolla Uudenkaupungin kesästä. Katukuvassa ei kulje muusikoita soittimineen eikä torilla kuulu päivän puhallusta.

Kolmisenkymmentä konserttia, seitsemän mestarikurssia ja yhteensä puolensataa muusikkoa olisivat tuoneet elämää Uudenkaupungin kesään, mutta korona muutti suunnitelmia. Päätös kansainvälisen tapahtuman perumisesta ei ollut helppo, mutta järkevä turvallisuuden näkökulmasta.

Kesällä kokoontumisrajoitukset ovat lieventyneet ja onneksi sunnuntain Crusell-messu saatiin järjestettyä suunnitelmien mukaan. Uuden kirkon 155-vuotiaat urut soivat komeasti ja kantaesitykset tekivät messusta ainutlaatuisen musiikillisen elämyksen. Striimattu konsertti on vieläkin kuunneltavissa netin kautta.

Nyt Crusell-seuran katse on suunnattu jo syksyyn ja talveen sekä ensi vuoden 40-vuotisjuhlavuoteen. Uutta on helmi-maaliskuussa järjestettävä talvikonsertti.

Crusell-seura julkisti eilen uuden taiteellisen johtajansa. Vuodesta 2017 festivaalia luotsanneen Tuulia Ylösen työtä jatkaa suomalaisklarinetistien kärkeen lukeutuva Olli Leppäniemi.

Koronakesä ja tautiin edelleen liittyvä epävarmuus luo tehtävään omat haasteensa, mutta taloudellisia paineita helpottaa festivaalin viime vuonna saama joululahja, valtion myöntämä 100 000 euroa kansainvälisen klarinettikilpailun järjestämiseen.

Leppäniemi lupasi eilisessä tiedotustilaisuudessa, että ensi vuonna tasavuosiaan viettävä syntymäpäiväsankari laittaa kesällä 2021 parasta pöytään.

Crusell-festivaalilla on takanaan pitkä ja kunniakas historia, eikä yhden vuoden välivuosi vie sitä ihmisten mielistä. Ehkä se on omalla tavallaan jopa lisännyt ymmärrystä siitä, miten tärkeä tapahtuma on paikallisesti ja siitä, mikä merkitys tällä omaleimaisella ja arvokkaat musiikilliset juuret omaavalla festivaalilla on koko Suomen musiikkikesässä.