Crusell-viikko uudistuu laadusta tinkimättä

0
Crusell-viikon uusi taiteellinen johtaja Olli Leppäniemi ja väistyvä johtaja Tuulia Ylönen, viikon toiminnanjohtaja Petri Hatakka, Crusell-naisten puheenjohtaja Marsa Mattila sekä Crusell-seuran puheenjohtaja Jussi Kauranen odottavat jo positiivisin mielein ensi kesää ja tulevaa Crusell-juhlaviikkoa.

Ensi kesänä 40 vuotta täyttävän Crusell-viikon valmistelut ovat jo täydessä vauhdissa. Festivaalin järjestäjät ovat viime vuosina joutuneet painimaan suurten taloudellisten haasteiden parissa, mutta kurssin uskotaan olevan kääntymässä.

– Crusell-seura on ottanut entistä aktiivisemman roolin ja taloudellista tasapainoa haetaan uusillakin tavoilla ja myös organisoimalla tiettyjä toimintoja uudelleen, muotoili Crusell-seuran puheenjohtaja Jussi Kauranen.

Uutta tulee olemaan esimerkiksi ensi maaliskuussa Helsingissä ja Uudessakaupungissa järjestettävät Crusell-talvikonsertit.

– Näin muistutamme festivaalista ja tulevasta kesästä hyvissä ajoin, totesi Kauranen.

Maaliskuulle on kaavailtu myös koululaiskonsertteja Uudenkaupungin peruskoululaisille.

Viimeiset kolme vuotta Crusell-viikon taiteellisena johtajana toiminut Tuulia Ylönen väistyy tehtävästään tämän vuoden lopulla ja vetovastuun puupuhallinviikosta ottaa klarinetisti Olli Leppäniem i. Myös hän nosti esiin musiikkifestivaaleja laajemminkin piinaavat talousongelmat.

– Itse en näe, että olutteltat, kevyen musiikin tähdet tai vastaavat houkuttimet olisivat ratkaisu tilanteeseen, vaan luotan yhä laadukkaan ja ohjelmistollaan koskettavan festivaalin vetovoimaan, painotti Leppäniemi.

– Minulle onkin suuri ilo ja kunniatehtävä olla mukana tekemässä juuri tätä itselleni hyvin rakasta Crusell-festivaalia ja suunnitella Uudenkaupungin konserttiyleisölle unohtumattomia elämyksiä. Haluan myös osaltani olla tuomassa viikkoa ja sen musiikkitarjontaa lähemmäs kaupunkilaisia, helposti saataville ja niin, että konsertteihin jokainen uskaltaa tulla omana itsenään, sanoi Olli Leppäniemi.

Samalla hän muistutti, että maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen Crusell-viikko on aina ollut korkealaatuinen ja sen vetovoima on riittänyt houkuttelemaan Uuteenkaupunkiin huikeita puupuhaltajia niin maailman johtavista orkestereista kuin suurimpia solistejakin.

Olli Leppäniemellä on itsellään usean vuoden kokemus Crusell-festivaalista niin opettajan ja esiintyjän kuin kurssilaisenkin roolissa.

– Muistaakseni olin ensimmäistä kertaa kurssilla mukana tasan 20 vuotta sitten. Omassa nuoruudessani Crusell-viikko oli yksi kesän kohokohdista; maailmanluokan mestarikurssi, upeita konsertteja sekä paljon hyviä ystäviä paikalla, Leppäniemi hymyili.

Vaikka ensi vuoden ohjelmisto on vielä suunnitteluasteella, lupaa Leppäniemi panna parasta pöytään.

– Olen itse kiertänyt paljon festivaaleja maailmalla ja sieltä on tarttunut mukaan monia ideoita unohtumattomista elämyksistä, unohtamatta tiettyjä huippumuusikoita, jotka tahdon ehdottomasti esitellä Uudessakaupungissa, kuvaili Leppäniemi.

Konserttitarjonnan ohella Crusell-viikolla kuullaan kovatasoinen, kansainvälinen klarinettikilpailu.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta myönsi talvella Crusell-viikolle 100 000 euroa kansainvälisen puupuhallinkilpailun järjestämiseksi. Järjestäjätaholle oli suuri helpotus se, että tieto tulevasta avustuksesta saatiin jo tuolloin sillä kansainvälisen ja korkeatasoisen soitinkilpailun järjestäminen on iso urakka.

Ensi kesällä juhlitaan Crusell-viikolla myös Uudenkaupungin rauhan 300-vuotispäivää.

Uusi taiteellinen johtaja on palkittu klarinetisti

Maija Ala-Jääski

Crusell-viikon uusi taiteellinen johtaja on palkittu klarinetisti Olli Leppäniemi . Hänen solistiuransa lähti nousuun hänen voitettua ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä Carl Nielsen -kilpailussa vuonna 2009. Tämän jälkeen hän on esiintynyt solistina BBC Scottish Symphonyn, Helsingin Kaupunginorkesterin sekä useiden pohjoismaisten orkestereiden kanssa. Vuonna 2011 hän sai Tanskassa Vuoden muusikko -palkinnon.

Solistiuran lisäksi Leppäniemi on toiminut mm. Tanskan radion sinfoniaorkesterin, Bergenin filharmonisen orkesterin, Sinfonia Lahden ja Turun filharmonisen orkesterin klarinetin äänenjohtajana. Vuonna 2019 hänet valittiin Tapiola Sinfoniettan klarinetin äänenjohtajaksi.

Vuonna 1980 syntynyt Leppäniemi on aloittanut soitto-opintonsa Lappeenrannan musiikkiopistossa ja valmistunut Sibelius -akatemiasta vuonna 2008. Leppäniemi on opiskellut soittamista myös ulkomailla arvostettujen opettajien johdolla.

Hän on esiintynyt lukuisilla tunnetuilla musiikkifestivaaleilla niin Suomessa kuin ulkomailla.

Korona perui tämän kesän festivaalin

Maija Ala-Jääski

Koronavirusepidemian takia tämän vuoden Crusell-viikko jäi järjestämättä. Tämä oli ensimmäinen kerta festivaalin historiassa kun näin tapahtui.

– Onneksi voimme kuitenkin järjestää festivaaleille suunnitellut Anna Erikssonin konsertit lokakuussa, iloitsi viikon toiminnanjohtaja Petri Hatakka.

Viikon väistyvä taiteellinen johtaja Tuulia Ylönen on luonnollisesti pettynyt siihen, että viikko jäi tänä vuonna pitämättä. Etenkin kun koko ohjelmisto oli jo valmiina.

– Olo on samalla haikea, helpottunut ja onnellinen. Se, että Olli Leppäniemi otti taiteellisen johtajan tehtävät hoitaakseen oli fantastinen asia, kuvaili Ylönen.

Suuresta pettymyksestä huolimatta Ylönen näki koronaepidemiassa myös jotain positiivista.

– Me ihmiset osaamme yleensä kaivata asioita vasta sitten kun niitä ei ole ja toivon, että näin tapahtuu myös Crusell-viikon kohdalla. Toivon, että tämä yksi välivuosi nostaa viikon arvostusta ja yhä useampi huomaa, kuinka oleellinen ja tärkeä osa Crusell-festivaali on Uuttakaupunkia ja Uudenkaupungin kesää, tiivisti Tuulia Ylönen.